Zadar, 140419.
Dvorana Kresimira Cosica.
Rukometna utakmica kvalifikacija za Europsko rukometno prvenstvo 2020. godine izmedju reprezentacija Hrvatske i Srbije.
Na fotografiji: slavlje Hrvatske, Domagoj Duvnjak.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

DOMAGOJ DUVNJAK

KAPETAN HRVATSKE REPREZENTACIJE 'Počeo sam opet uživati kada sam prihvatio da ne mogu baš sve kao prije, ali i dalje imam velike ambicije'

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 13.09.2019. u 11:01

 • Nakon godinu dana stanke u Ligu prvaka se vratio njemački Kiel. Iskreno rečeno, nedostajao je mnogima. EHF-u jer je najveći njemački klub i ima 10.000 gledatelja na svakoj utakmici, nama jer u njemu imamo našeg kapetana Domagoja Duvnjaka koji se lani vratio nakon dugih muka s ozljedom i sada će ponovo imati priliku predvoditi svoju momčad u rukometnoj eliti. I lijepo je znati da će mu to biti 11. sezona u Njemačkoj, šesta u Kielu, da je jučer potpisao ostanak na sjeveru Njemačke do 2022. godine što samo govori koliko ga cijene, iako su mnogi mislili da će dolaskom Sagosena Duvnjak polako prestati biti lider Kiela. Ali, ne da se, što to znači vidjeli smo nedavno u Švicarskoj u kvalifikacijama za Euro gdje je predvodio Hrvatsku kompjutorski. A i Kiel lani u Njemačkoj, jer lani su osvojili Kup, vratili se na broj 2 i izborili Ligu prvaka ispred RN Löwena što ne izgleda nimalo lako.

  Ova sezona počela im je šareno, no tek je start i Duvnjak će reći da nisu zabrinuti i da očekuje da sve dođe na svoje.

   

  Nijemcima fali Köln

  - Istina, izgubili smo njemački Superkup zbog mog briljantno izvedenog penala, pa smo izgubili od Barcelone Super Globe, pa smo izgubili u Magdeburgu u ligi, ali sve je to na gol-dva i moglo je završiti drugačije, posebno Super Globe na kojem smo odigrali četiri utakmice u pet dana, a to je ipak malo previše, a treba reći da smo tamo pobijedili Vardar koji je prvak Europe i to prilično uvjerljivo. No, baš smo razgovarali neki dan i zaključili da je start bolji nego lani kada smo u samom početku izgubili dvije utakmice u ligi i ostali bez naslova. Sada se držimo, ne ispuštamo situaciju iz ruku.

  Tek je počelo, a ritam je žestok…

  - I više nego žestok. Samo nekoliko detalja. Igramo u nedjelju u Göppingenu, u ponedjeljak letimo u Saudijsku Arabiju, tamo od utorka do subote imamo četiri utakmice, vraćamo se u nedjelju, već u ponedjeljak igramo Kup Njemačke s Frisenheimom, pa u četvrtak ligu… Ili sad kada u nedjelju imamo Kielce doma jer starta i Liga prvaka, pa smo u četvrtak u ligi s Bergisherom i u subotu u Veszpremu. Nije da kukamo, ali da je lako nije.

  Ove godine prioriteti su?

  - Nema ih, prioritet je sve, naravno da je Bundesliga uvijek u prvom planu, jer ona nosi ostalo, a i u Njemačkoj na nju gledaju s najviše respekta. Sigurno da nam je cilj izboriti Final Four Lige prvaka u Kölnu, tim prije jer njemačkih klubova tamo nema već tri godine što zvuči pomalo nevjerojatno. Da smo favoriti za naslov, nismo, ali da ćemo biti konkurentni svima to mislim da hoćemo.

  Mijenjali ste, ne puno, ali značajno?

   

  Jicha se dobro snalazi

  - Najveća promjena je na klupi, na koju je došao Filip Jicha umjesto Alfreda Gislassona koji je 12 sezona bio trener. Mislim da to govori samo po sebi. Filipu je to novo, jako se dobro uklopio u priču, naravno da će mu za neke ideje trebati malo vremena. Ima briljantnu igračku karijeru, vrhunske predstave iza sebe igrane u Španjolskoj i Njemačkoj, u dva različita sustava rukometa i to je njegova prednost. Imamo jako dobar odnos, jako poštuje mogućnosti svakog igrača, mogu reći da me i čuva i dozira mi minute kada god to može. Jako puno radi s mladim igračima od kojih očekuje najviše i mislim da oni to polako pokazuju.

  I igrački ima promjena?

  - Da, doveli smo Čeha Horaka da pomogne Wienceku i Pekeleru u obrani kada je to potrebno. Umjesto Wolffa koji je otišao u Kielce drugi vratar je sada Quenstedt, a otišao je i Vujin koji je godinama bio na desnoj strani, gdje su sada Reinkind i Weinhold. Grubo gledano, nema toliko promjena, ali ima dosta da se ne bi vidjelo.

  Uskoro vam dolazi i Sander Sagosen?

  - Sjajan igrač, velikih mogućnosti koji je sigurno budućnost Kiela i dat će klubu novu dimenziju. Moj obim posla se malo smanjuje, ali se veselim da ću igrati s takvim igračem. Mislim da je to za Kiel sjajan potez, jer tu su Bylik, Nilsson koji su mladi igrači, a već imaju iskustvo i dugoročno je to veliki posao za klub.

  Rekli ste da niste favoriti ove sezone, pa tko je?

   

  KIEL, GERMANY - FEBRUARY 22: Domagoj Duvnjak of Kiel in action during the DKB Handball Bundesliga game between THW Kiel and MT Melsungen at Sparkassen Arena on February 22, 2017 in Kiel, Germany. (Photo by Stuart Franklin/Bongarts/Getty Images)
  Stuart Franklin/Bongarts/Getty Images
   

   

  Kiel je za mene najbolji

  - Prvo, nas nije bilo jedno vrijeme, drugo danas ima momčadi koje ulažu jednako ili više od nas, pa bih rekao da su u prvom planu ove sezone Barcelona, PSG i Veszprem. Naravno, nikog ne podcjenjujem, to što su učinili posljednjih godina Montpellier i Vardar u Ligi prvaka sasvim je dovoljno upozorenje o kakvom se natjecanju radi. No, mi smo se baš poželjeli tog vrhunskog rukometa i mislim da će to biti prave predstave ove sezone.

  Kako se vi osjećate u svemu tome?

  - Odlično, iako sam se neki dan “scimao” kada sam vidio da je prošlo već deset godina otkad sam došao u Bundesligu. Iskreno rečeno nije bilo lako izdržati, bilo je tu i problema, ali sada je sve ponovo OK. I sretan sam jer sam ovdje dobio novi ugovor, sa sjajnim uvjetima, da ću ovdje biti do 2022. sigurno. I da, nisam promijenio mišljenje da je Njemačka liga ono što sam oduvijek želio, jer lijepo mi je ovdje, ljudi vole rukomet, poštuju, a Kiel je za mene najbolji klub na svijetu.

  A zdravlje?

  - Zdravlje je super, da kucnem u drvo. Nemam baš nikakvih problema. Prošao sam i kompletne pripreme i stalno sam u sastavu. Trener me pričuva tamo gdje se može i sve je to u najboljem redu. Rekao sam prije da više ne mogu kao nekad, dugo mi je trebalo da se sam pomirim s tim, to je bila puno teža utakmica nego ove na terenu, ali sada nakon što sam to sredio sam sa sobom u glavi zadovoljan sam i miran, idem dalje i imam još uvijek velike ambicije.

  U nedjelju startate s Kielcem, Duvnjak protiv Karačića?

  - Naša je kvaliteta da nas ima u takvim klubovima. Bit će teško, jer Kielce je vrh europskog rukometa i lani je bilo na F4, izbacilo PSG, što ima ogromnu težinu. Nešto su mijenjali, ima novosti i jedino što mogu reći je da će biti vrhunska tekma kakve se naša publika poželjela.

  A Zagreba čeka PSG s kojim ste vi ove sezone već igrali?

  - Uh, je istina je da smo mi igrali s PSG-om, ali to je bilo na samom startu, na kojem smo mi već bili u punom treningu, a oni su tek počinjali s radom. A što da kažem nego da Zagreb za start Lige prvaka nije mogao dobiti težeg protivnika. To naravno treba biti motiv, a znam da hoće, jer znam kakve Zagreb igrače ima i što mogu. Nikom u Zagrebu nikad nije lako i ne sumnjam da će tako i ostati.

  Nismo prokomentirali skupine Lige prvaka?

   

  Zagreb ima argumente

  - Pa dobro, u skupini A su PSG i Barcelona, a rekao sam da mislim da su to dva od tri favorita za naslov ove sezone. Szeged i Flensburg su sigurno prvi do njih po iskustvu i mogućnostima, a Zagreb svakako ima pravo tražiti prolaz pokraj ostalih. U našoj skupini je Veszprem koji ima ekstra momčad, koji ima motiv, jer nikako ne uspijeva osvojiti naslov prvaka Europe. Tu su tri posljednja europska prvaka Vardar, Kielce i Montpellier, Meškov i Motor koje se ne smije podcijeniti i kao novi Porto koji je odlična momčad, a kao i cijeli portugalski rukomet jedna novost u ovom društvu.

  I to bi bilo to?

  - Da, vidimo se u listopadu, treba pobijediti Nijemce.

  Da, da, još nam onaj Köln iz siječnja nije legao. A trebao bi da čisti krenemo prema Stockholmu

  Iz drugih medija