REUTERS/Kacper Pempel / REUTERS
U SJENI HAJDUKA

KAUBOJI U VELIKOM STILU POČELI PRIPREME ZA OLIMPIJSKE IGRE Hrvatska u Split pobijedila Švedsku

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 15. srpanj 2016. 00:12

HRVATSKA – ŠVEDSKA 26:24

SPLIT – Spaladium Arena. Gledatelja: 2000. Prijateljska pripremna utakmica: Hrvatska – Švedska 26:24 (16:12). Suci: Oscar Lopez Raluy i Angel Ramirez Sabroso (Španjolska).

HRVATSKA: Stevanović, Pešić 1 (6 obrana), Ivić (5 obrana); Mihić, Duvnjak 5, Stepančić 5, Kopljar 1, Gojun, Matulić 2, Karačić 3, Kontrec 1, Štrlek 4, Čupić 1, Pavlović, Mamić, Slišković 1, Cindrić 2, Brozović. Izbornik: Željko Babić.

ŠVEDSKA: Andersson (8 obrana), Aggefors, Appelgren (4 obrane); Gottfridsson 1, Tollbring 4, Stenbacken 1, Konradsson, Karlsson, Jakobsson 3, Lagergren 2, Petersen 2, Stenmalm 1, Cederholm, Zachrisson 5, Nilsson 4, Nielsen 1. Izbornik: Ola Lindgren.

----------------------------------------------------------------------------------

Preklapanje termina rijetkog gostovanja rukometne reprezentacije Hrvatske u Splitu s prvom ovosezonskom europskom utakmicom Hajduka u Rumunjskoj (televizijski prijenos), definitivno je odnijelo dobar dio gledatelja iz Spaladium Arene. Prava šteta, ne znamo je li se to moglo izbjeći, eventualno zamijeniti domaćinstva Splita i Zadra. Spaladium Arenu, izgrađenu za potrebe Svjetskog rukometnog prvenstva 2009. godine, uglavnom je popunila ženska populacija. Mlađa i mlađahnija, zainteresirana zbog nekih drugih kriterija za visoke i kršne momke no ne toliko sklona navijačkoj podršci. Kakvu bi, podršku, priredili muškarci koji su ostali pred ekranima nervirajući se što je njihov najdraži klub već u prvom poluvremenu gubio 0:2 od rumunjskog Iasija.

Pomalo komornu atmosferu nastojao je razbuditi spiker Vedran Očašić, podsjećao ih da nisu u kinu i da ne gledaju film nego u dvorani na rukometnoj utakmici. Tu i tamo začuo bi se stidljiv pljesak, kao kad je na primjer u igru po prvi put ušao Domagoj Duvnjak u 9. minuti (isključenje Nilssona). Hrvatska je baš tada preuzela kontrolu rezultata, u četiri minute s 4:5 otišla na 8:5. Pritom je dvije minute bila s igračem više pa dvije s igračem manje. I nisu primili pogodak. Švedska se potom primakla na 12:11 što je izazvalo buđenje Ivana Pešića. Osim što je skinuo sedmerac i skupio još tri obrane do odmora, Pešić je zabio pogodak neopreznom Anderssonu za 14:11.

Kauboji su imali i velikih plus pet (16:11), pogotkom Tollbringa iz sedmerca završilo je prvo poluvrijeme. Hrvatska je jako dobro funkcionirala sa svih sedam igrača u napadu (Kontrec i Brozović na pivotima), Duvnjak je stvoreni višak lako realizirao.

Kauboji su u nastavku održavali prednost, nikakve rotacije ih nisu mogle usporiti. Iako je bila prijateljska utakmica, ipak je pripremna za Olimpijske igre stoga se izabranici Željka Babića nisu libili bacanja na glavu za loptom. Jest da to nije bilo na turbo mlazni pogon ali želja i htijenje bili su prisutni u svakom trenutku. Šveđani su bili dobar sparing partner, grizli su protiv europske bronce. Tandem trenera Lindgren – Olsson prostajao je svih 60 minuta, dijelili su savjete a Staffan Olsson je malčice odudarao u kratkim jeans hlačama.

Igor Karačić je u 45. minuti pogodio za 23:17. Već je tada bilo jasno da će Hrvatska pobjedom zaključiti prvu utakmicu u pripremama za Rio de Janeiro. S nekoliko pogodaka u nizu Zachrisson je uspio smanjiti na konačnih 26:24. A i Hajduk na kraju nije izgubio, s 2:2 stekao je dobar kapital za uzvrat. Svi sretni i zadovoljni.

Linker
23. travanj 2024 10:39