NEVJEROJATAN SLUČAJ

KONSTERNACIJA U BIH NAKON 'ISPADANJA' SA SVJETSKOG PRVENSTVA 'Neka se nose iz Saveza da ih više ne gledamo! Svi zajedno neka pokupe svoje stvari...'

Rukometna reprezentacija BiH za zelenim je stolom izgubila mjesto u dodatnim kvalifikacijama za SP zbog neregistriranog igrača Tomislava Nuića, kojeg je prijavio slovenski delegat
Piše: Filip OžboltObjavljeno: 20. veljača 2018. 10:28

I dok se rukometna Europa, barem ono najbolje od nje, sredinom i krajem siječnja stacionirala u Hrvatskoj na europskoj smotri 16 najboljih kontinentalnih ekipa, ostatak Europe igrao je početnu fazu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo sljedeće godine, kojemu će domaćini biti Njemačka i Danska.

Već je napravljen i ždrijeb dodatnih kvalifikacija, u kojemu će Hrvatska na noge Crnoj Gori, a Bosna i Hercegovina, koja je, iznenađujuće, u četiri utakmice u skupini osvojila šest bodova i ostvarila plasman u dodatne kvalifikacije, trebala je na noge svjetskom viceprvaku Norveškoj.

Čiji je propust

Odakle u cijeloj priči BiH, vjerojatno se pitate. Upravo zato što je u petak ujutro u Sarajevo iz Europske rukometne federacije (EHF) stigla bolna vijest za naše istočne susjede.

“Potpisom zapisnika s utakmice Rukometni savez BiH odgovoran je za propust i zbog toga je utakmica registrirana u korist Švicarske, a na temelju uložene žalbe Švicarskog rukometnog saveza”, stajalo je u obrazloženju odluke EHF-a.

U prijevodu, propust je napravila BiH kada u zapisnik za posljednju utakmicu skupine protiv Švicarske 13. siječnja nije stavila Tomislava Nuića, lijevo krilo Bešiktaša i bivšeg rukometaša Nexea, Siscije i Izviđača iz Ljubuškog.

Crveni karton

Nuić, 29-godišnjak rođen u Čapljini, uredno je ušao u igru i zabio, a kada ga delegat iz Slovenije Darko Repenšek nije našao na popisu, dobio je crveni karton, a Švicarski se savez žalio te podnio zahtjev za registracijom utakmice s rezultatom 10:0 u svoju korist.

EHF je tu odluku i donio, pobjeda BiH od 21:15 promijenjena je u pobjedu Švicarske od 10:0, a Švicarci su skupinu završili sa šest bodova ispred BiH, koja je za zelenim stolom skupila četiri.

Fedja Krvavac

Oglasili su se ubrzo i iz Rukometnog saveza BiH, a predsjednik Amir Zahirović lopticu odgovornosti prebacio je na već spomenutog delegata koji pri popisivanju igrača nije uvrstio Nuića.

- Naravno da ćemo se žaliti, jer oni naše argumente nisu uzeli u obzir. Delegat je priznao pogrešku, istaknuo je svoju krivicu, ali očito je da to iz EHF-a nisu uzeli u obzir. Nadam se da ćemo u drugostupanjskom postupku imati razloga za zadovoljstvo, odnosno da će odluka postati nevažeća - konstatirao je Zahirović, koji se žaliti može do 21. veljače u 11 sati.

Tomislav Nuić medijima se nije obratio, uostalom, propust ni nije njegov, ali su zato potrebu porazgovarati s medijima osjetili Vladimir Vranješ, pivot mađarske Tatabanye, te bivši izbornik BiH Vojislav Rađa.

- Previše sam razočaran, dolazimo na okupljanje, ne viđamo svoje obitelji, žrtvujemo se u lošim uvjetima, borimo se, dajemo svoj maksimum, pobijedimo i na kraju nam se ovo dogodi. Stvarno nemam komentara, ali znam da mi igrači ovo nismo zaslužili i suvišno je da sada ja ili bilo tko od nas igrača analiziramo čija je pogreška, a najveće ćemo posljedice snositi upravo mi, koji smo na terenu izborili dodatne kvalifikacije - rekao je vidno razočaran Vranješ, dok je Rađa ovaj propust iskoristio da bi uputio otrovne strelice prema Savezu.

Nesposobnost Saveza

- Neka se nose iz Saveza da ih više ne gledamo - kazao je za početak Rađa pa pojasnio na koga točno misli.

- Na sve ljude u vrhu Saveza i oko reprezentacije. Svi zajedno neka pokupe svoje stvari, pokazali su svoju sposobnost - sarkastičnim je tonom završio čovjek koji je BiH vodio u dva navrata, prvi put pet mjeseci na prijelazu iz 2005. u 2006. godinu, a zatim u drugom mandatu od 2009. do 2011.

Da nije izbačena, BiH bi se u lipanjskim dodatnim kvalifikacijama borila za drugi nastup na velikom natjecanju u svojoj povijesti. Debi su imali prije tri godine na Mundijalu u Kataru, gdje su u skupini s Kaubojima zauzeli peto mjesto uz jednu pobjedu i četiri poraza.

Linker
25. travanj 2024 05:38