Foto: Goran Sebelic / CROPIX
ISLAND POD POVEĆALOM

LINO ČERVAR UOČI SP-A I PUTA U NJEMAČKU JASNO PORUČIO 'Nikako neće smjeti biti rasipanja lopti, to je zabranjeno jer tako nikoga ne možemo dobiti'

LINO ČERVAR Hrvatski izbornik na kraju porečkih priprema, a uoči polaska u Njemačku
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 08. siječanj 2019. 20:32

Svi sad već jedna čekaju da se krene prema Njemačkoj. Pripreme su gotove, danas će doma po stvari, a u srijedu ujutro rano zrakoplovom do Münchena. U tijeku su posljednji dogovori. Dvojba je jedna - zdravstveno stanje Leona Šušnje. Situacija kaže da ako je on spreman, vrlo vjerojatno na čekanju ostaje Blažević. Ako nije spreman obrnuto je. No, ostaju još dva igrača viška koja ne mogu nastupiti na otvaranju protiv Islanda. U tom slučaju najveća gužva je na lijevom vanjskom, a tu su četvorica - Duvnjak, Bičanić, Slišković, Jaganjac. Dakle, tu je najrealnije tražiti, no nije jedino mjesto na kojem bi se moglo. Ono što je bitno...

- Bitno je da moramo dobro odvagnuti, jer SP je dug, a imamo na njemu pravo na tri izmjene koje ne mislimo odmah ispucati. Otud čekanja, otud promjena plana da u Njemačku ne idemo sa 16 igrača nego će ih ići 18. Jednog ćemo još ostaviti doma. Kojeg, to ćemo znati tek prije polaska. Šušnju muče prepone, moramo biti strpljivi - kaže Lino Červar na kraju porečkih priprema.

Što je trenutno najaktualnije?

- Nakon ta dva kontrolna susreta sada smo u analizama Islanda. Gledali smo videozapise, znamo što nas čeka. Protivnik je nezgodan, prepoznatljive kvalitete, bez obzira na poraz od Norvežana prije neki dan. Jonsson i Kristjansson su nova imena u sastavu, pojavljuje se desno. Tu je i Magnusson koji je bio i na Euru, koji je nizak rastom i vrlo nezgodan. Promjena koju je donio svojim povratkom Gudmundsson je prepoznatljiva obrana 6-0 koju su mnogi pokupili, koju je u Löwenu promovirao na najbolji način. To je obrana koja se lako prevara u 3-3 agresivno prema vanjskim igračima. I to je opasnost, jer iza toga slijedi tranzicija s odličnim krilima Sigurdssonom i Gunnarssonom. Brzi su, stalno guraju u leđa, bit će tu puno borbe i trke.

Nismo se baš proslavili u ogledima protiv Crne Gore i Italije?

- Onako kako smo zamisli to je tako i bilo. Poslužilo je svrsi. Nikako neće smjeti biti rasipanja lopti, previše smo toga gubili u ove dvije utakmice i takve stvari su zabranjene, jer s njima nikoga ne možemo dobiti. Loptu treba cijeniti. U igri je bilo stvari koje su bile OK, ali i koje nisu bile dobre. No, osnovno, pristup ne smije biti loš, mora biti maksimalan u svakom pogledu. Igrači su bili malo oprezni, izgubili smo već Pavlovića, Mamića i Marića, pa nije bilo pametno riskirati da se to dogodi još nekome.

Momčad je dugo na okupu, a niste još odabrali 16 igrača. Bojite li se nervoze u tom smislu kod njih?

- Ne vidim nervozu, razgovaramo dosta i trezveno. Želim da budu svjesni svega. Rekao sam još ranije da nije važno da se bude najbolji, nego da je važno biti dio cjeline koja funkcionira kao momčad. Ako nerealno mislimo, to nam se može obiti o glavu. Moramo biti svjesni i dobrih i loših strana, tek onda ćemo biti i bolji. Uzet ćemo model koji najviše odgovara.

Bičaniću poziv nije iznenađenje, ali je trenutak u kojem ste ga pozvali. Praktički na kraju priprema?

- Da. Tako je ispalo. On je siguran igrač, znamo što može dati i takvog igrača u okolnostima koje imamo moramo iskoristiti. Moramo biti sigurni. I sami znate da na toj poziciji imamo dosta problema u posljednje vrijeme. Vidjet ćemo što će reći SP. I ponovit ću, klupske pripreme počinju uskoro svugdje i od svih 28 koji su na popisu očekujemo da budu spremni ako to zatreba.

Imamo mi problema i s obranom, posebno 6-0. Druga, 5-1 s Duvnjakom i Mandićem, čini se efikasnija. Jesmo li uigrani za 6-0 i ono što slijedi?

- Dva dana nakon utakmica koje smo igrali s Crnom Gorom i Italijom vidi se samoinicijativa igrača, da se podrede svemu tome. Svjesni su situacije, puno međusobno razgovaraju i u tom smislu sam jako zadovoljan. Mislim da će to biti OK.

Nekako djelujemo malodušno?

- Ne bih rekao, ali je činjenica da ima puno dobrih reprezentacija, da će sigurno tri ekstra jake ostati bez polufinala. Da nije čak lako ni izboriti prvih sedam mjesta koja su primarni cilj. Nismo malodušni, samo realni i očekujem da u tome svemu nađemo ekstra motiv.

Gledali ste zadnje akcije protivnika u Münchenu?

- Sve pratimo, gledamo. Japan nije za podcijeniti, trebat će se dobro potruditi s njima, a to je utakmica nakon Islanda. Ovaj SP ima najmanje autsajdera do sada. A bit će puno dobrih selekcija koje neće izboriti ni drugi krug.

Preostali hrvatski reprezentativci u kadru

Vratari:

Marin Šego

Ivan Stevanović

Lijeva krila:

Manuel Štrlek

David Mandić

Desna krila:

Zlatko Horvat

Ivan Vida

Pivoti:

Željko Musa

Leon Šušnja

Krešimir Kozina

Marin Šipić

Lijevi vanjski:

Damir Bičanić

Ivan Slišković

Halil Jaganjac

Srednji vanjski:

Domagoj Duvnjak

Luka Cindrić

Igor Karačić

Desni vanjski:

Luka Stepančić

Jakov Vranković

Obrana:

Alen Blažević

Na čekanju: Mate Šunjić, Filip Ivić, Lovro Mihić, Josip Božić-Pavletić (ozlijeđen), Kristian Bećiri, Lovro Jotić, Josip Vekić, Luka Šebetić, Ivan Sršen.

Linker
19. travanj 2024 18:42