Cindrić
 REUTERS/Andreas Gerbert / REUTERS
MUČI SE CIJELE SEZONE

LUKA CINDRIĆ OTVORENO O PROBLEMIMA HRVATSKE I JEDNOM OD NAJBOLNIJIH PORAZA 'Mi nismo Francuska pa da pobjeđujemo i kad loše odigramo'

Posljednje dvije godine najbolji hrvatski rukometaš zbog ozljede prepone pa aduktora nije se naigrao na nedavnom Svjetskom prvenstvu, koje je za njega i završilo prije kraja
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 04. veljača 2019. 11:44

Luka Cindrić je u Hrvatskoj. Na relaciji Ogulin - Zagreb vida rane koje ga muče cijelu ovu sezonu, a situacija je, nažalost, eskalirala na SP-u u Njemačkoj kada je nakon poraza od Brazila morao napustiti momčad. Njegovim odlaskom izgubili smo puno, pao je za nas vjerojatno u najgorem trenutku, baš kada se prvenstvo prelomilo s dva poraza u nizu od Brazila i Njemačke. Nikad nećemo saznati kako bi to izgledalo s igračem koji nas je posljednje dvije godine nosio, bio naše prvo ime. Izgubiti takvog nije nimalo jednostavna stvar.

Luka je cijelu sezonu u problemima, iako je riječ o igraču koji u karijeri nikad dotad nije bio ozbiljnije ozlijeđen. Pa, otkad je sve počelo?

Presjeklo već na startu

- Još od starta priprema u Poljskoj. Tamo nema kondicijskog trenera, radi se po nekim programima. Ja sam imao jako istegnuće prepone tako da sam ubrzo, umjesto na terenu, završio na tribini. To je trajalo cijelu polusezonu. Znao sam po tri tjedna mirovati pa se vratiti. Igrali smo dobro, no nisam to zaliječio kako treba. Onda se na to u studenome nadovezala ozljeda aduktora pa je bila nova stanka.

IHF Handball World Championship - Germany & Denmark 2019 - Group B - Iceland v Croatia - Olympiahalle, Munich, Germany - January 11, 2019  Croatia's Luka Cindric in action   REUTERS/Andreas Gerbert     TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS/Andreas Gerbert / REUTERS

I došle su pomalo obveze reprezentacije?

- Baš tako, uletjeli smo brzo u jake treninge, radilo se jako puno i osjetio sam probleme još na pripremama. No, nakon Nove godine sve se to počelo sa svježinom normalizirati i mislio sam da će biti OK. Tako je i počelo, no već u prvom susretu protiv Islanda me presjeklo. Osjetio sam bol, išli smo na snimanje, utvrđeno je jače istegnuće prepone. Probali smo čuvati koliko se to moglo, raspored je išao na ruku... E sad, da sam tada otišao na terapiju, možda bih se vratio u drugom krugu, ali pokušali smo sve. Protiv Španjolske se dogodio problem s aduktorom. Više nije išlo, puklo je kod jedne promjene smjera. Probao sam stisnuti zube protiv Brazila, ali jednostavno je bol bio prejak da bih mogao normalno igrati. I to je bio kraj.

Protiv tog Brazila se puno toga prelomilo?

Izgubljena sigurnost

- Izgubili smo sigurnost. Nakon sjajnog prvog dijela u Münchenu sve se okrenulo u jednom danu. Bilo je tu loše igre, dosta golova na praznu mrežu, no generalno ja bih rekao ovako - mi nismo kao Francuska koja kad igra loše, dobije utakmicu s jedan razlike. Mi jednostavno takve utakmice ne pobjeđujemo. I to nam je stvorilo problem, protiv Njemačke se dogodilo to što se dogodilo. Naravno da nam je svima žao jer vidjelo se da možemo, ali to je tako. Kratko vrijeme, puno utakmica, ako se ne snađeš na vrijeme - zaboravi. Ništa, čekat ćemo drugu priliku.

Kažu da vam sada slijedi dulja stanka?

COLOGNE, GERMANY - JANUARY 20: Luka Cindric #33 of Croatia is charged by (L-R) Thiago Ponciano #35, Felipe Borges #18 and Thiagus Petrus Santos #14 during the Main Group 1 match at the 26th IHF Men's World Championship between Brazil and Croatia at the Lanxess Arena on January 20th, 2019 in Cologne, Germany. (Photo by Jörg Schüler/Getty Images)
Jörg Schüler/Getty Images

Talant sve razumije

- To ćemo tek vidjeti. Radim terapije, puno je već bolje. Čuo sam da su u klubu rekli mjesec dana, ali ja mislim da će to i prije biti OK.

Što vam je rekao trener Talant Dušebajev na sve to?

- Ništa, on je po tom pitanju prva liga, sve razumije, sam je svjestan da je to nešto što se događa. Izgubili smo i mlađeg Dušebajeva, neće biti lako u nastavku sezone, ali mislim da će biti OK. Nismo mi jedini s problemima.

Imate jak raspored?

- Imamo gostovanje u Kristianstadu, pa nam dođe Montpellier, pa idemo RN Löwenu i dolazi nam Veszprem. Drugi dio Lige prvaka smo osigurali, to je najvažnije, a za ostalo ćemo vidjeti. Na sredinu će privremeno Alex Dušebajev, pomoći će mu Jurkiewicz, a ja se nadam da ću već protiv Montpelliera biti u sastavu i da će dotad sve biti u najboljem redu. I Talant mi je rekao da nema žurbe, bit ću strpljiv, treba to potpuno zaliječiti jer nema smisla stalno vući problem i mučiti se.

Šteta što je na SP-u Duvnjak ostao bez vas?

- Svaka njemu čast, podnio je velik teret. Nadam se samo da u nastavku sezone neće imati problema. I svi drugi dečki bili su OK. Malo nam je nedostajalo, ali smo i dalje optimisti i tako ćemo pristupiti svemu što dolazi. Ali, naravno, stvari treba popravljati, posebno napadački u ovom slučaju.

Kako je bilo gledati?

- Teško, nikako. Uskočio bi, misliš da bi mogao, a ustvari ne možeš. To je frustrirajuće jer za takve prilike živiš. No, valjda će se i nama poklopiti da jednom u životu odigramo kompletni pa da vidimo koliko vrijedimo.

Gledali ste završnicu?

- Jesam, Danci su to zasluženo osvojili. Od početka su dominirali, igraju brz i lagan rukomet, to izgleda lepršavo. Mislim da im nitko nije bio ni blizu. Francuska je uvela puno mladih igrača, Norveška nije bila na razini Danske, a Njemačka nije niti trebala biti u polufinalu. A to je tako...

Raul ne odustaje od vas?

Ima vremena za odluku

- Da, nije tajna da je PSG zainteresiran, da sam s Raulom sjajno surađivao. Ima i drugih ponuda, no vidjet ćemo kako će se situacija u Kielceu rasplitati, što će oni, s obzirom na probleme, reći, pa ću onda odlučiti. Ima još ponuda, dobrih, no sada sam usmjeren samo na Kielce i na to da ozdravim. Mislim da i mi imamo dobru momčad koja se u normalnim okolnostima može nositi sa svakim.

Linker
19. travanj 2024 02:44