Ante Cizmic / CROPIX / CROPIX
PIŠE RENATA BELUHAN

MARKO MAMIĆ ZA SPORTSKE NOVOSTI 'Ne čitam ništa, prelazimo preko svih kritika... I prije nego smo uopće došli u Francusku plan je bio zlato'

MARKO MAMIĆ Mirni dečko iz Garešnice, koji je izabrao put koji je smatrao najboljim za sebe, gradio karijeru stepenicu po stepenicu, od Švicarske do poziva Talanta Dušebajeva u Kielce, a usput nam pokazao da s njim dobivamo istinsku klasu na lijevom vanjskom
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 27. siječanj 2017. 14:38

Prvi, drugi i svaki sljedeći dojam je isti. Miran, pristojan, drag dečko s kojim je ugodno razgovarati. Dečko za kojeg biste “na prvu” mogli pomisliti i da je prepristojan za vrhunski sport, ali Španjolci se sigurno ne bi s time složili nakon što ih je “nepristojno uništio” u utorak navečer u francuskom Montpellieru.

Razgovarali smo u srijedu, hrvatska reprezentacija je vlakom putovala prema Parizu, veza se prekinula “sto” puta, u međuvremenu su i njegovi suigrači shvatili da priča za novine, a to je uvijek dobra prilika za zezanciju, no, Marko Mamić je i jedno i drugo istrpio, naravno, savršeno mirno.

Nakon Španjolske svi su puni pohvala na račun igre koju ste prezentirali, do Španjolske priča je bila obrnuta. Koliko pratite što se piše i govori u Hrvatskoj?

- Ne čitam skoro ništa, ali naravno da se uvijek, a posebno preko društvenih mreža, prošire takve stvari. Ne znam koliko se ti ljudi koji komentiraju uopće razumiju u rukomet da bi mogli reći kako stvari doista stoje, koliko je netko dobar ili nije, a mi smo previše u ovom sportu da bi nas kritike nekog xy čovjeka pokolebale. Čuješ, vidiš, ali prijeđeš preko toga.

Marko Mamić
Marko Mamić / REUTERS

Kako bi u ovom trentku Marko Mamić ocijenio Marka Mamića, što vidite kao svoje pluseve, a na čemu trebate još raditi?

- Teško mi je to reći, potpuna fizička spremnost će doći s godinama, sa 22 ne možeš biti na vrhuncu u tome, tako da ću tu još dobiti, a dobit ću i finese, ono što čini razliku između vrhunskog i prosječnog igrača.

Tko su vam bili uzori kad ste počinjali?

- Kao klincu Balić i Lacković, ali i svi ostali hrvatski reprezentativci.

Jeste li čuli da vas nakon Španjolske mnogi nazivaju “novih Lackovićem”, uključujući i neke bivše igrače?

- Novi Lacković? Ne znam kako da to komentiram, ja se samo trudim biti što bolji i pomoći reprezentaciji.

Ante Cizmic / CROPIX
CROPIX

Tko je od trenera najviše utjecao na vas?

- Izbornik Babić je sigurno jedan od njih, radio sam s njim i ranije, dok sam bio u mlađim kategorijama kad je on bio pomoćni trener. Babić je vjerovao u mene, dao mi je priliku i nadam se da sam mu to povjerenje opravdao. Mislim da sam naučio ponešto od svakog trenera s kojima sam radio, ali i od puno igrača, svatko ti može dati neki savjet, a na tebi je da iz njih izvučeš što je najbolje za tebe.

Ne bih se ošišao

Kakva je komunikacija između izbornika Babića i igrača? Javnost ga ponekad doživljava kao čudaka, zamjeraju mu se neke izjave...

- Izbornik je maksimalno posvećen rukometu, sve bi radio za reprezentaciju, a ja osobno nikad nisam dosad vidio nekoga tko je toliko u rukometu. Iznimno je marljiv, ne odustaje nikad, možemo pričati o svemu s njim. On ide u detalje, jako važna mu je svaka kretnja, a to i čini razliku od prosječnog i vrhunskog tima. Mislim da danas takav moraš biti u svakom poslu da bi uspio jer detalji su ti koji čine razliku.

Odmah nakon Španjolske ste rekli “kad smo već došli u finale nema smisla stati na tome”, ostajete kod toga?

- Da, probat ćemo otići do kraja.

Nije vas ispraznila pobjeda protiv Španjolske?

- Ne, ne, nikako. Mi smo i prije nego smo došli u Francusku htjeli ići na zlato. Moramo ostati mirni u glavama, ali i realni jer Norvežani su stvarno super ekipa. Teško je reći tko je favorit u tom dvoboju, zapravo smo slične ekipe. Bit će sigurno zanimljiva utakmica, ali i tvrda jer ulog je jako veliki.

Ekipa bi možda mogla izesti nešto za polufinale, recimo, svi se ošišati kao Musa?

- O ne, hvala. Nitko nema toliko hrabrosti. Željku je to normalno, ali ja ne bih.

Osim ako ne bude “svi za jednoga, jedan za sve”.

- U tom slučaju bih pristao.

Linker
24. travanj 2024 04:28