Rouen, 140117.
Gradska sportska dvorana Kindarena.
Utakmica 2. kola skupine C Svjetskog rukometnog prvenstva izmedju Hrvatske i Madjarske.
Na fotografiji: Marko Mamic. Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX / CROPIX

PIŠE RENATA BELUHAN

MARKO MAMIĆ ZA SPORTSKE NOVOSTI 'Ne čitam ništa, prelazimo preko svih kritika... I prije nego smo uopće došli u Francusku plan je bio zlato'

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 27.01.2017. u 13:38

 • MARKO MAMIĆ Mirni dečko iz Garešnice, koji je izabrao put koji je smatrao najboljim za sebe, gradio karijeru stepenicu po stepenicu, od Švicarske do poziva Talanta Dušebajeva u Kielce, a usput nam pokazao da s njim dobivamo istinsku klasu na lijevom vanjskom

  Prvi, drugi i svaki sljedeći dojam je isti. Miran, pristojan, drag dečko s kojim je ugodno razgovarati. Dečko za kojeg biste “na prvu” mogli pomisliti i da je prepristojan za vrhunski sport, ali Španjolci se sigurno ne bi s time složili nakon što ih je “nepristojno uništio” u utorak navečer u francuskom Montpellieru.

  Razgovarali smo u srijedu, hrvatska reprezentacija je vlakom putovala prema Parizu, veza se prekinula “sto” puta, u međuvremenu su i njegovi suigrači shvatili da priča za novine, a to je uvijek dobra prilika za zezanciju, no, Marko Mamić je i jedno i drugo istrpio, naravno, savršeno mirno.

  Nakon Španjolske svi su puni pohvala na račun igre koju ste prezentirali, do Španjolske priča je bila obrnuta. Koliko pratite što se piše i govori u Hrvatskoj?

  - Ne čitam skoro ništa, ali naravno da se uvijek, a posebno preko društvenih mreža, prošire takve stvari. Ne znam koliko se ti ljudi koji komentiraju uopće razumiju u rukomet da bi mogli reći kako stvari doista stoje, koliko je netko dobar ili nije, a mi smo previše u ovom sportu da bi nas kritike nekog xy čovjeka pokolebale. Čuješ, vidiš, ali prijeđeš preko toga.

  Marko Mamić
  Marko Mamić / REUTERS
   

  Kako bi u ovom trentku Marko Mamić ocijenio Marka Mamića, što vidite kao svoje pluseve, a na čemu trebate još raditi?

  - Teško mi je to reći, potpuna fizička spremnost će doći s godinama, sa 22 ne možeš biti na vrhuncu u tome, tako da ću tu još dobiti, a dobit ću i finese, ono što čini razliku između vrhunskog i prosječnog igrača.

  Tko su vam bili uzori kad ste počinjali?

  - Kao klincu Balić i Lacković, ali i svi ostali hrvatski reprezentativci.

  Jeste li čuli da vas nakon Španjolske mnogi nazivaju “novih Lackovićem”, uključujući i neke bivše igrače?

  - Novi Lacković? Ne znam kako da to komentiram, ja se samo trudim biti što bolji i pomoći reprezentaciji.

  Ante Cizmic / CROPIX
  CROPIX
   

  Tko je od trenera najviše utjecao na vas?

  - Izbornik Babić je sigurno jedan od njih, radio sam s njim i ranije, dok sam bio u mlađim kategorijama kad je on bio pomoćni trener. Babić je vjerovao u mene, dao mi je priliku i nadam se da sam mu to povjerenje opravdao. Mislim da sam naučio ponešto od svakog trenera s kojima sam radio, ali i od puno igrača, svatko ti može dati neki savjet, a na tebi je da iz njih izvučeš što je najbolje za tebe.

  Ne bih se ošišao

  Kakva je komunikacija između izbornika Babića i igrača? Javnost ga ponekad doživljava kao čudaka, zamjeraju mu se neke izjave...

  - Izbornik je maksimalno posvećen rukometu, sve bi radio za reprezentaciju, a ja osobno nikad nisam dosad vidio nekoga tko je toliko u rukometu. Iznimno je marljiv, ne odustaje nikad, možemo pričati o svemu s njim. On ide u detalje, jako važna mu je svaka kretnja, a to i čini razliku od prosječnog i vrhunskog tima. Mislim da danas takav moraš biti u svakom poslu da bi uspio jer detalji su ti koji čine razliku.

  Odmah nakon Španjolske ste rekli “kad smo već došli u finale nema smisla stati na tome”, ostajete kod toga?

  - Da, probat ćemo otići do kraja.

  Nije vas ispraznila pobjeda protiv Španjolske?

  - Ne, ne, nikako. Mi smo i prije nego smo došli u Francusku htjeli ići na zlato. Moramo ostati mirni u glavama, ali i realni jer Norvežani su stvarno super ekipa. Teško je reći tko je favorit u tom dvoboju, zapravo smo slične ekipe. Bit će sigurno zanimljiva utakmica, ali i tvrda jer ulog je jako veliki.

  Ekipa bi možda mogla izesti nešto za polufinale, recimo, svi se ošišati kao Musa?

  - O ne, hvala. Nitko nema toliko hrabrosti. Željku je to normalno, ali ja ne bih.

  Osim ako ne bude “svi za jednoga, jedan za sve”.

  - U tom slučaju bih pristao.

  Iz drugih medija