Tom Dubravec / CROPIX / CROPIX
PREPREKA NA GOLU

MIRKO ALILOVIĆ UOČI GOSTOVANJA U ZAGREBU 'Respektiramo mi Zagreb, ali puno više ovisi o nama'

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 19. listopad 2019. 12:54

Szeged dolazi u Zagreb kao veliki favorit, možda veći nego ikad prije. Odlično im ide u Ligi prvaka ove sezone, na startu su skinuli Barcelonu, sve što treba dobiti su dobili, osim možda Flensburga doma, s kojim su podijelili bodove. Ta momčad koju vodi Juan Carlos Pastor ove je sezone doživjela manje promjena nego u posljednjih pet i zato je očito da smatraju da je došlo vrijeme da probiju tu čarobnu barijeru i konačno izbore nastup na Final Four u Kölnu, gdje je uvijek sve moguće.

Jako lijepo izgledamo

Velika snaga Szegeda je obrana iza koje su dva vrhunska vratara, naš Mirko Alilović i domaći junak Roland Mikler. Lani je umjesto Miklera tu bio Marin Šego, tako da se može reći da imaju kontinuitet vrhunskih dosega koji ih uz PSG i Barcu gura među glavne favorite skupine, premda ih većina vidi kao treće ili četvrte u dvoboju s Flensburgom. No, Pastor, koji zna kako je biti svjetski prvak, sigurno nije tamo da bi sudjelovao. Činjenica da je dobio povjerenje velikog šefa Szandora Csanyija samo govori da ne odustaju. A evo što kaže naš adut u mađarskom sastavu.

- Pa jesmo, digli smo se u formi, izdominirali smo zadnje dvije utakmice kako nismo odavno. Bili smo odlični u Aalborgu, ali i neki dan s Balatonom, koji nije bezvezna momčad i nije je lako dobiti 19 razlike. Dobro, lijepo izgledamo, sve smo dobro napravili osim malog kiksa protiv Flensburga, gdje smo očekivali više. No, realne su šanse da dobijemo u Flensburgu.

Lani je bio vrlo sličan start sezone, skoro savršen?

- Briljirali smo do četvrtog mjeseca. Zašto nismo poslije, ne znam. Nema tu analize koja može pomoći kad u osam minuta izgubiš 9 razlike. Imali smo sve protiv Vardara koji je kasnije otišao do kraja. Imali smo u uzvratu sve, ali nije realno u sudarima vrhunskih stizati, nije uspio ni PSG protiv Kielca. I sve kasnije, porazi doma od Vesprema, sve je bio rezultat toga, tako da se odlična sezona pretvorila u samo solidnu.

Blažević se vraća

Niste puno mijenjali ove sezone, najmanje posljednjih godina?

- Malo se stabiliziralo stanje. Prije tri godine počelo se raditi bazu od vrhunskih igrača. Prije su to bili dobri igrači, a sada su vrhunski. Trajalo je dok se stvarao kostur momčadi. Sada je baza tu, nadodaju joj se isti ili bolji.

Obrana vam je u problemu bez Blaževića, koji je puno značio.

- Leđa su mu nastradala, sada je to riješeno i vratit će se. Uvijek se gleda prvo obrana, a Gaber, Maqueda, Banhidi, Kallman i Henigman igrači su uz koje ne smije biti problema. Zna se što se igra, to nije lako, rekao bih da je nekad to za mlade igrače i prezahtjevno, pa se događa da dolaskom u Szeged ili eksplodiraju ili nestanu. Recimo, ljevak Kasparek je sjajan igrač, u 80 posto momčadi u Europi bio bi prvi desni bek, a ovdje je uz Maquedu i Stepančića treći. Nije lako.

Nije lako ni Zagrebu, četiri poraza na startu i ne baš dobra igra.

- Sve znam, ali Zagreb uvijek tjera na oprez i respekt, to je ipak Liga prvaka. U prvoj je jakosnoj skupini i to govori samo po sebi. Mi se spremamo kao i za Barcelonu, PSG ili Flensburg… Puno toga više ovisi o nama nego u Zagrebu i ako budemo kao u Aalborgu, mislim da su šanse Zagreba male. Ne zavaravam se da su slabi jer im je loše krenulo. Situacija te vrste može se okrenuti preko noći. Bilo je vremena kada su iz takvih situacija dobili Kiel. Slažem se da stvari nekada i sada ne treba izjednačavati, no treba ih respektirati. Zagreb je uvijek Zagreb, a svi znamo što donosi dolazak trenera Vujovića. Ne sumnjam da će sve pokušati da nas dobiju.

Šutim, radim i sve je OK

Kako je Mirku s Miklerom u tandemu?

- Dobro. Miran sam, šutim, radim i sve je to OK. Imamo jako dobre odnose, bili su i sa Šegom. S Rolijem sam branio u Veszpremu. Prvu sezonu je bilo distance, ali otad je nema. Odlično se slažemo, dobri smo i privatno, trener nas kao takve prepoznaje, svaki ima svoju dionicu.

Koje su realno šanse Zagreba?

- Ako uđemo u njihov spori ritam, neće nam biti ugodno. U tom bismo slučaju sigurno imali problema. Što to znači vidjelo se u Flensburgu, gdje je Zagreb sveo Nijemce na 20 golova i imao dobru priliku. Ako budemo nametnuli svoj jaki ritam, mislim da će biti drugačija priča. Zato sam rekao, ne podcjenjujući Zagreb, da puno više toga ovisi o nama

Linker
26. travanj 2024 23:43