Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
ZDRAVSTVENO STANJE

MJESEC DANA UOČI EURA SITUACIJA U HRVATSKOJ REPREZENTACIJI NIJE IDEALNA Duvnjak se vratio prije očekivanja, ali još trojica imaju problema s ozljedama

ZDRAVSTVENO STANJE Mjesec dana prije početka Eura situacija nije idealna jer probleme s ozljedama imaju Duvnjak, Musa, Karačić i Stepančić, ali nije ni dramatična
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 08. prosinac 2019. 14:35

Ne izgleda dramatično, ali nije ni savršeno. Mjesec dana prije starta Europskog prvenstva u Austriji i Švedskoj Hrvatska je suočena s brojnim ozljedama vrlo važnih igrača. Počelo je s ozljedom lista Domagoja Duvnjaka, nastavilo se s koljenom Željka Muse, onda je Luki Stepančiću popustilo stopalo, a Igor Karačić je dobio ponovljeno po rebrima, pa su svi na bolovanju uključujući i Josipa Božića-Pavletića koji je to već duže vremena u Zagrebu, pa ga nema ni na popisu 28.

Svakako da je pozitivno da će se svi oni vratiti do Eura, ali u kojem stanju, to je ključno pitanje za Linu Červara. Radi se o četvorici vrlo važnih igrača koji do prije nekoliko mjeseci nisu bili upitni, a danas je priča drugačija. Brojka četiri vuče na opasnost i zato je vrlo bitno pratiti stanje i način na koji se igrači oporavljaju i vraćaju u pogon. Jer, nemalo puta nakon jedne slijedi druga ozljeda, a na tome smo već doktorirali na posljednjim velikim natjecanjima kada smo igrali bez Duvnjaka, Cindrića...

Stepančić igra s ozljedom

Červaru trebaju zdravi igrači, jer igrati osam utakmica u dva tjedna je iznimno težak posao. I nema tu čekanja, jer čekanje se nije nikad pokazalo kao dobro rješenje.

Musa bi se trebao vratiti sredinom prosinca, Duvnjak je to na opće iznenađenje već učinio, Karačiću je polusezona u Kielcu praktično završila, kao i Božiću-Pavletiću u Zagrebu, a Stepančić je igrao usprkos ozljedi, pa se čini da je njegova ozljeda ipak nešto slabijeg intenziteta, naravno, ne i za podcijeniti.

U pozitivnoj varijanti ozljede mogu i dobro doći, da bi se igrači koji su nositelji u zgusnutom ritmu igranja malo uspjeli odmoriti, ali ispasti iz forme u pola sezone svakako nije stvar s kojom se treba šaliti. Situacija je vrlo osjetljiva, sva ta četiri slučaja su tempirane bombe, jer za Duvnjaka, Karačića, Musu i Stepančića adekvatne zamjene nemamo.

Zato je u brojnim nagađanjima ipak najbolje čuti razmišljanje prvog čovjeka medicinske službe HRS-a dr. Krešimira Rotima. No, kako je on na Kongresu neurokirurga u Indiji na duže, ovlastio je onog koji 24 sata brine o igračima Damira Kajbu da nam predstavi situaciju s ozlijeđenima.

Domagoj Duvnjak se vratio nakon dva i pol tjedna, a rekli su da će trebati barem četiri.

- On je takav kakav je, nadajmo se da će sve biti OK. Na prošlom okupljanju je imao gležanj u stanju zbog kojeg mnogi ne bi ni pomislili kročiti na teren, a on je igrao. Zdravstvena služba Kiela vodi računa o njegovom zdravlju, on je tamo profesionalac i mi se samo možemo nadati dobrom ishodu.

Željko Musa imao je naizgled najveći problem.

- Naizgled da, ali nije teška ozljeda u pitanju. To je kolateralni medijalni ligament koljena. Imao je već tri tjedna pauze zbog istog, pa se vratio. Vidjeli smo nalaz, radi se o jačem istegnuću i 4-5 tjedana bit će dovoljno za oporavak i da se vrati na završnicu polusezone u dres Magdeburga. Ni mi ne očekujemo probleme, ali kada Musa ne uđe u igru, to definitivno nije dobro.

Igor Karačić je dobio po rebrima.

- Obnovio je ozljedu prsnog koša, međurebrenog mišića. Tu osim mirovanja nema terapije. Trebalo bi biti OK.

Luka Stepančić je rekao da ga muči stopalo, no u Szegedu to nisu prepoznali kao neki veliki problem.

- Profesor Borić je otkrio hematom na stopalu. To su sitne kosti stopala koji stišću ligament i zna biti bolno. Ali, bit će to sigurno OK. Presavjestan kada je njegovo zdravlje u pitanju.

Nema težih problema

I zaključno…

- Nema nekakvih težih problema, očekujemo kratko rečeno da budemo kompletni na Euru - zaključio je Damir Kajba, produžena ruka dr. Rotima, medicinskog šefa HRS-a.

Dobro je konstatirati da su zdravi, da igraju u dobrom ritmu Šego, Mandić, Horvat, Šipić, Mamić, Cindrić, da su se pokazali Šarac, Kuduz. Da se ponovo naznačio Šebetić. Nije sve crno, ali želja je da jednom na Euro svi odu zdravi.

OZLJEDE

Domagoj Duvnjak

⊲ mišić noge

Željko Musa

⊲ ligamenti koljena

Igor Karačić

⊲ međurebreni mišić

Luka Stepančić

⊲ hematom u stopalu

Linker
20. travanj 2024 12:29