FOTO: Jozo Čabraja
NIŠTA OD MEDALJE

MLADI HRVATSKI RUKOMETAŠI OSTALI BEZ BRONČANE MEDALJE NA EURU U HRVATSKOJ Ovo nam je lekcija, idemo još jače trenirati i dogodine osvojiti nešto

NA KRAJU BEZ MEDALJE Hrvatska rukometna kadetska reprezentacija poražena je od Danske u utakmici za broncu na Europskom prvenstvu, koje se igralo u Hrvatskoj
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 19. kolovoz 2018. 20:08

Hrvatska je ostala bez odličja na Europskom prvenstvu, kojem smo bili domaćini. Naši mladi rukometaši jučer su u varaždinskoj Areni izgubili u borbi za broncu, drugi put na turniru bolji su od njih bili Danci. U Koprivnici su ih 22:20 svladali u susretu drugoga kruga, a i sad je bilo dva razlike za Dansku, koja je od početka napravila razliku, koju je bilo teško stizati.

Nije se okupilo previše gledatelja, no, mladi Kauboji imali su dobru podršku. Na terenu, pak, nije bilo rješenja za čvrstu dansku obranu, raspoloženog vratara i razigrani napad. Izgledalo je da je sve gotovo kad je Danska u 42. minuti povela 19:12, ali Hrvati su se fanatičnom borbenošću uspjeli približiti u završnici. Mileta je u 57. minuti realizirao sedmerac, koji je izborio Rukavina i postavio 26:24, no, rezultat se do kraja nije mijenjao. Imali smo napad sa sedmim igračem, ali bez rješenja, na kraju je Rukavini suđeno probijanje...

- Jasno je kao dan da se ne može u dva dana naučiti napadati njihov sustav igre, a i od njega se braniti. Dečki su dali sve od sebe, ugurali smo se u ovu grupu najboljih reprezentacija. Očito da u ovoj generaciji prevladava skandinavski stil, s ove četiri reprezentacije koje baš lijepo, snažno igraju na 6-0 obranu. Neke smo stvari pokušali u jedan dan riješiti video-analizama, međutim, to tako ne ide, za to je potreban puno jači trening - rekao je Boris Lisica, izbornik kadetske reprezentacije.

Nije propustio spomenuti da mu se baš i nisu svidjeli neki napisi u novinama, no, svojim igračima nije imao što zamjeriti.

- Borili su se, čestitam im. Ponašanjem i svim ostalim sam zadovoljan, dali su koliko trenutačno mogu, pružili su sve od sebe. Očito da nismo reprezentacija koja od Danske gubi 15 razlike, pa se poslije igrači skupe i onda pobijede, nego smo reprezentacija koja nikome ne da nas razbije. Gube dečki 4-5 pa onda to posiju malo, pa izgube itd. Međutim, za to je potrebna jako velika škola rukometa.

Kako se oporaviti od ovoga?

- Oporavit ćemo se na način da smo zbog naših prekrasnih rezultata pozvani na turnir u Njemačku, na kojem će biti Islanđani, Nijemci i ostali, pa ćemo trenirati.

Toliko od Lisice.

Patrik Martinović zabio je šest golova, vratio nadu u povratak u nastavku, ali nije išlo.

- Ne možemo reći da smo loše igrali ovaj put, napravili smo puno veću i bolju analizu, vidio se naš napredak na skandinavsku 6-0 obranu, koja nam nikako ne odgovara. Utakmica je bila vrlo teška, prvo smo poluvrijeme igrali loše, nismo igrali momčadski, u drugom smo se poboljšali i vidio se napredak u našoj igri. S malo više sreće na našoj strani, rezultat bi bio drukčiji. Ovo nam je lekcija, idemo još jače trenirati i sljedeće godine na Svjetskom prvenstvu osvojiti nešto - poručio je Martinović.

Prije dvije godine kadeti su na Euru u Hrvatskoj bili drugi, njihovi nasljednici sad su osvojili četvrto mjesto. I dalje smo, dakle, u europskom vrhu, a odličja ionako nisu presudna u tome da bi netko postao igrač jednog dana. Dakako, ljepši bi bio oproštaj s odličjem, ali sad ovi dečki i njihovi treneri imaju i dodatnih motiva za sljedeća velika natjecanja...

Linker
16. travanj 2024 19:52