Halil Jaganjac i Lino Červar
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Halil Jaganjac i Lino Červar

TRANSFER BOMBA

MLADI RUKOMETAŠ OBJASNIO ODLUKU KOJA JE IZNENADILA CIJELU HRVATSKU, A POSEBNO JE POGODILA LINU ČERVARA Hrvatski prvak tvrdi: Izigrani smo

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 22.10.2018. u 08:19

 • HALIL JAGANJAC Mladi rukometaš (20) objašnjava zašto je izabrao odlazak u Nexe, a ne u hrvatskog prvaka PPD Zagreb, gdje bi mu trener bio izbornik Lino Červar

  Mnogima nije jasno što se dogodilo, gdje je puklo na relaciji Červar - Jaganjac?

  - Evo, pokušat ću reći najvažnije. Ne bih nikako koristio izraz “puklo”. Izbornik Červar je trener prema kojem ću ja uvijek imati poštovanje. On je taj koji je u ključnom trenutku prepoznao moju spremnost da se uključim u profesionalni rukomet na najvišoj razini. Statistike govore ostalo. Meni je već neko vrijeme bio prioritet doći u Hrvatsku i odraditi iduću stepenicu u svom razvoju. Smatram da je to logičan korak i da je to ispravna odluka, bez obzira na ponude iz europskog klupskog rukometa koje su me pratile.

  Ivanicgrad, 130718.
Rukomet, juniori, prijateljska utakmica Hrvatska - Slovenija.
Na fotografiji: Halil Jaganjac.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
  Bruno Konjevic / CROPIX / CROPIX
   

  Zašto Nexe, a ne Zagreb?

  - Istina je da su ljetos bili pregovori sa Zagrebom i ja neću reći apsolutno ništa loše protiv tako respektabilne sportske institucije. Ali pored Zagreba tu je i Nexe, klub čiji me predsjednik svojim pristupom i stavom dobio na prvu. Klub ima sjajnu momčad u kojoj vidim jasan potencijal za svoj razvoj u ovom trenutku, a u konačnici, rezultati trenutno govore tome u prilog. Ambicije kluba u narednom periodu, poglavito u SEHA ligi i EHF kupu, koje mi je prezentirala uprava Nexea, dodatan su motiv i izazov. No što se mene tiče, najvažnija je u mojoj konačnoj odluci bila “vibra” koja se vrti oko kluba i u njemu, ono što čujem od budućih suigrača, ali i onih koji su prošli kroz klub, a danas su u Europi. Vi dobro znate da svi mi danas komuniciramo, porukama, mailovima, preko društvenih mreža. Svi se međusobno poznajemo i dobre se informacije - kao i loše - šire u sekundi, a sve što sam čuo o svom novom klubu izrazito je pozitivno. No sve bi to bilo uzalud da predsjednik kluba nije uspio zadovoljiti potraživanja Metalurga za moj transfer, jer nemojmo zaboraviti da sam ja cijelu ovu i iduću sezonu bio ugovorno vezan za Metalurg.

  Zagreb, 260118.
Arena Zagreb.
Utakmica za 5. mjesto rukometnog EHF Europskog prvenstva 2018, Hrvatska - Ceska.
Na fotografiji: Jaganjac.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
  Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX
   

  Kako Nexe može, a Zagreb ne može?

  - Neću, naravno, govoriti o detaljima transfera, ali mogu reći da bi to bio izazov i za neke europske klubove. Ono što je u konačnici najvažnije jest da se vraćam u Hrvatsku i da sam maksimalno motiviran, uzbuđen i spreman na nove izazove i ostvarivanje klupskih ciljeva za budućnost. Mislim da takvu priču može podržati svatko kome je stalo do hrvatskog rukometa, a to je, u konačnici, jedino važno - rekao je Halil Jaganjac.

  Zagrebova strana priče

  Jordanov nas je ucjenjivao i od nas je tražio veću odštetu nego od Nexea

  Kao i svi, i zagrebaši su iznenađeni iznenadnim odlaskom Halila Jaganjca u našički Nexe. Jasna je poruka iz Našica da ih Nexe namjerava ugroziti na domaćim parketima, jer Jaganjac će sigurno biti veliko pojačanje.

  No ostalo je zraku dosta upitnika nakon silnih pregovora Zagreba i Metalurga oko Jaganjca. Ostaje upitnik kako to Zagreb ne može, a Nexe može ispuniti uvjete mladog reprezentativca i njegova bivšeg kluba, tim više što je u Zagrebu na klupi Lino Červar, uz kojeg je Jaganjac posljednjih godina postao to što je danas.

  Lino je odlučio uzeti time-out, sigurno najviše pogođen ishodom cijele priče, no činjenica jest da je njegov bivši klub našao zajednički jezik s Nexeom, a nije sa Zagrebom i s njim.

  Zašto je tako, pitamo direktora PPD Zagreba Vedrana Šupukovića.

  - Istina je da smo i mi iznenađeni takvim raspletom. Moram reći da sam vodio svu korespondenciju u vezi s Jaganjcem, da smo obavili puno razgovora, razmijenili puno mailova. Aktualno je bilo proteklog ljeta, no nije uspjelo jer je predsjednik Metalurga Minčo Jordanov želio transfer pod uvjetom da nam on diktira kakav će biti ugovor između Jaganjca i Zagreba. Mi na to nismo mogli pristati jer ne možemo zbog Jaganjca ili bilo koga drugog rušiti klub. Imali smo dogovor s ljudima koji se brinu o njegovoj karijeri da se čujemo ako se situacija promijeni pa da nastavimo s realizacijom.

  Stvari se jesu promijenile...

  - Da, no mi se nismo čuli i u tom smo smislu bespomoćni. Saznali smo prije tri-četiri dana da se nešto događa, Nexe se pojavio u priči. Razočarani jesmo, osjećamo se izigrano u cijeloj toj priči, ali iz te kože ne možemo. Ne možemo izravno zamjeriti nikome, ali zanimljivo je da su uvjeti Jordanova za Nexe bili potpuno drugačiji od uvjeta koje je postavio Zagrebu. Zašto je to tako, ne mogu reći, no kažem, klub je ispred svega i mi to nismo dopustili.

  Konkretno?

  - Razgovarao sam i s Halilovim bratom puno puta i s predsjednikom Nexea Ergovićem i moja saznanja kažu da je nama Jordanov uvjetovao da potpišemo ugovor s Jaganjcem na maksimalno tri godine, a da je s Nexeom potpisano na četiri (!?), da je odšteta za Zagreb bila veća nego što je bila u slučaju Nexea (!?)... Mi smo stvarno učinili sve što je u našoj moći da ga dovedemo, no nismo uspjeli. Zagreb je bez obzira na to velik klub, puno je igrača kroz njega dosegnulo afirmaciju, dobilo priliku koju drugdje nije i dobre ugovore u inozemstvu. Bili smo korektni prema svima, a zašto nam se dogodilo ovo što se dogodilo, ne mogu reći jer stvarno ne znam. Znam samo da se Zagreb nikad ne predaje.

  Jeste li nakon realizacije transfera s kime razgovarali?

  - Nismo. Nema potrebe, idemo svojim putem kao i uvijek dosad. Nije prvi put.

  Ljuti ste na Nexe?

  - Ne mogu to reći, oni su napravili svoj posao.

  Da, zanimljivo - Zagreb nije mogao, a Nexe jest. Očito, nešto se promijenilo u odnosima, nešto što najavljuje uzbuđenja. Jaganjac je kao presudno u odluci naveo ozračje, no ostaje tajna što je u toj priči problem, ako je uopće problem, u klubu koji je promovirao toliko mladih igrača, a to nastavlja raditi i dalje. Lino se sigurno ne bi složio sa svojim najmlađim adutom. No sada su ionako na suprotnim stranama.

   

  Iz drugih medija