REUTERS/Andreas Gebert
USUSRET DERBIJU

NADOLAZEĆA ZVIJEZDA HRVATSKOG RUKOMETA S NESTRPLJENJEM ČEKA DVOBOJ U BEOGRADU 'Srbi će igrati nabrijano i agresivno, ne smijemo podlegnuti atmosferi'

MARIN ŠIPIĆ Mladi pivot Nexea ponovno je u kadru reprezentacije i s nestrpljenjem čeka sutrašnji okršaj u Beogradu
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 11. travanj 2019. 10:20

Mladi Marin Šipić meteorski se ukazao na hrvatskom rukometnom “nebu”, pojavio se praktično niotkuda i uzeo jednu od glavnih uloga na poziciji pivota u hrvatskoj reprezentaciji. Izvrsne predstave na SP-u u Njemačkoj (nažalost, ne i u završnici u Danskoj) pokazale su da je Marin iz one kategorije koji dolaze da bi duže vrijeme ostali.

- Drago mi je što sam opet u kadru, čekaju nas dvije vrlo teške utakmice protiv Srbije da nastavimo pozitivan niz iz ogleda sa Švicarskom i Belgijom i da što prije potvrdimo plasman na EP sljedeće godine. U teoriji, dosta su nam još dvije pobjede iz četiri preostale utakmice. Bilo bi dobro da se već sada u ovom miniciklusu osiguramo pa da ne moramo više o tome razmišljati. Tad bismo u preostale dvije utakmice u lipnju mogli ući opuštenije i bez pritiska...

Nasice, 230219
Rukomet, EHF kup. Utakmica izmedju Nexe i Rabotnik.
Na fotografiji: Marin Sipic.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX

Srbija je slabo reagirala na startu kvalifikacija i ima dva poraza:

- Nisu oni toliko loši kao što im pokazuju trenutačni rezultati. Ozbiljno vise nakon dva poraza i ove prve dvije utakmice su im imperativ. Očekuje nas ludilo na tribinama i moramo biti čvrsti i paziti da ne podlegnemo atmosferi. Ipak, uvjerenja sam da smo ukupno bolja momčad i da možemo pobijediti i u gostima. Naravno, budemo li na maksimalnom nivou.

Marin je premlad, EP 2012. u Srbiji i polufinale te poraz Hrvatske doživio je samo na TV-u:

- Naravno da sam gledao tu utakmicu, nadam se da nam se takav scenarij neće ponoviti. Nimalo nam ne bi odgovaralo da se porazom ‘zakuha’ skupina i da si otežamo posao. Najbolje je da to odmah odradimo onako ‘pravo muški’ i da se osiguramo.

Pouzdani Nexeov prvotimac imao je veliku premijeru na siječanjskom SP-u:

- Ne volim razmišljati previše o prošlosti, ali i sad kažem sebi da ne vjerujem ‘di san bija’. Toliko je to za mene bilo fantastično iskustvo da je to nemoguće opisati. Što se plasmana tiče, znam da smo zaslužili više i trebali smo, ali nekad u životu ‘Fortuna’ nije na tvojoj strani. Imali smo sve za plasman u polufinale, no takav je sport, vratit će nam se negdje drugdje.

IHF Handball World Championship - Germany & Denmark 2019 - Group B - Croatia v Japan - Olympiahalle, Munich, Germany - January 13, 2019  Croatia's David Mandic celebrates after the match with Marin Sipic         REUTERS/Andreas Gebert - RC15C5ED5740
REUTERS/Andreas Gebert

Marin kao veliku pohvalu izbornika Červara doživljava sve pozive u vrlo, vrlo jakoj konkurenciji na crti:

- Svi se bore, trude, treniraju da bi izborili tu čast. Većeg od toga nema. Mene je izbornik primijetio i pozvao, a ja sam u svakoj minuti na terenu davao sve od sebe da mu dam argumente za taj poziv. Opet sam u reprezentaciji i opet ću umrijeti na terenu ako zatreba.

Marinova sezona u Nexeu koja je naprasno prekinuta:

- Mislim da smo generalno sezonu odlično odradili jer smo bili na Final Fouru SEHA lige, u Kupu EHF-a nismo bili loši. Svi osnovni ciljevi su nam se ostvarili. Mali žal ostaje zbog toga što smo mogli još korak dalje u Kupu EHF-a. Počeli smo s tri pobjede u skupini i onda porazom kod najslabijeg Rabotnika prokockali sve. Vadili smo se kasnije s Tatabanyjom i kod Hannovera, ali nije išlo. Oni su ipak bolje i bogatije momčadi od nas. Realno je presudila ta jedna slaba utakmica...

Kao i na SP-u utakmica protiv Brazila, no, to je isto prošlost o kojoj Šipić ne voli previše. A budućnost?!

- Najprije pobjedama protiv Srbije idemo odraditi pitanje plasmana na EP. Dakako da onda opet sve ide prema EP-u, te da sanjam neku medalju. Nadam se da to možemo ostvariti već nagodinu. A OI i olimpijske medalje? To je vrh, to je san, ali dotad ima toliko drugih ligaških i reprezentativnih akcija i utakmica. Da, sanjam o tome da jednog dana dobijem poziv za momčad koja ide na OI, no to je već daleka budućnost.

Marin Šipić, veliki “fajter” i nada hrvatskog rukometa živi samo za danas. A to “danas” je Srbija:

- Teško je analizirati jer niti ne znamo kakvi će doći. Jako podmlađeni svakako. To je možda i plus za njih jer će biti nabrijani i željni pokazivanja i dokazivanja. Bit će agresivni, Hrvatska im je velik motiv. No, ponovit ću, budemo li pravi, pobijedit ćemo već u Beogradu, a u onu sljedeću u Zadru ne treba uopće sumnjati.

Linker
19. travanj 2024 19:41