Červar i Horvat
 Ronald Gorsic / Hanza Media / CROPIX
JEDNOSTAVNO - BEZOBRAZLUK

NE DIRAJTE U HRVATSKU REPREZENTACIJU I NAJBOLJEG NA SVIJETU Lino Červar oštro odgovorio na nevjerojatnu provokaciju iz Njemačke

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 24. studeni 2017. 16:17

Lini Červaru pitanja stižu svakodnevno, a on na sve njih u siječnju mora imati odgovore. Da mu je lako, nije, a da će na putu imati nepredviđenih protivnika i zamki, dobio je potvrdu iz Njemačke. Puta dva.

Prvu je putem medija poslao Alfred Gislason, trener Kiela, koji je u razgovoru za medije sugerirao da Domagoj Duvnjak ne bi trebao igrati na Euru u Hrvatskoj te da je za njegove probleme kriv Savez u Hrvatskoj, koji ga je izraubao. Nevjerojatna konstatacija ili, jednostavnije, bezobrazluk trenera Kiela, koji je razočarao sve u Hrvatskoj, a zabrinuo najviše izbornika Červara.

- Bojim se da sve ide u tom pravcu. To što je rekao gospodin Gislason apsolutno je nekorektno. Ja kao trener znam koliko je zdravlje igrača važno i da je najvažnije u svemu. No, isto tako kao trener koji je Duvnjaka 2007. uveo u reprezentaciju imam pravo reći da je takva izjava Gislasona nekorektna, da je to stvar koju on nije smio, niti trebao reći. To nije stvar o kojoj on uopće treba govoriti. O tome da smo mi nešto krivi u slučaju Duvnjak, uopće je nepotrebno polemizirati. Ja sam s Duvnjakom razgovarao, znam kako misli i što želi, drugo mi nije važno - reći će Červar.

Pariz, Francuska, 270117.
Dvorana AccorHotels Arena.
Polufinalna utakmica svjetskog prvenstva izmedju Hrvatske i Norveske.
Na fotografiji: Domagoj Duvnjak.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / Hanza Media / CROPIX
Domagoj Duvnjak

Duvnjak je naš igrač

No, potpuno je jasno da se priča s Duvnjakovim povratkom odugovlači i da bi to odugovlačenje, koje je očito ciljano, trebalo otići u pravcu njegova nedolaska na Euro u Hrvatskoj. Zato je nužno što hitnije riješiti situaciju s Kielom jer bi u zadnji tren moglo biti velikih problema. HRS se u tom slučaj mora postaviti autoritativno, u najjačem sastavu i zaštititi i sebe i Duvnjaka jer uz dužno poštovanje Kielu, Duvnjak je naš igrač, kapetan ove reprezentacije, koju svi u siječnju očekujemo u najboljem svjetlu.

Moramo prihvatiti utakmicu da će nam mnogi i izvan terena željeti pomrsiti račune jer dobro znaju da je Hrvatska na domaćem terenu teško pobjediva, a igrom slučaja Gislasonov Island nam je protivnik u skupini, Gislasonov Kiel je u Njemačkoj, koja je, eto, slučajno jedan od kandidata za naslov, branitelj naslova iz Poljske 2016, a pouzdano znamo da PSG ne bi da Gensheimer igra za Njemačku, ali se Nijemce ipak pita... Dakle, Euro je već počeo, na žalost, izvan terena.

Klub gleda svoj interes

Mnogi će reći da teorije zavjere ne postoje i voljeli bismo da je tako, ali jednom smo prošli priču s Dancima, preživjeli, a drugi puta to HRS vjerojatno neće dopustiti.

Zašto se nema što čekati u reakciji prema Kielu? Zato što Kiel gleda isključivo svoj interes, a interes je slabim rezultatima nešto splasnuo i ništa se bitnije neće promijeniti do nastavka Bundeslige i euro-kupova u veljači.

Duvnjak je kapetan Kiela, nije jeftin igrač, treba ga plaćati, a to Kiel u ovoj situaciji ne čini, već osiguranje (zbog njegove ozljede). I logika kaže da će u Kielu sve pokušati da bi odgodili njegov povratak službeno do veljače, makar su ga najavili u prosincu. Tri mjeseca prebaciti plaćanje na nekog drugog u slučaju Duvnjaka je jako ozbiljna stvar.

Kiel na neke stvari definitivno ima pravo, ali ne i na odluku hoće li Duvnjak igrati na Euru ili neće. za tu odluku u Hrvatskoj postoji Zdravstvena komisija HRS-a, koja sigurno neće dopustiti Duvnjaku igranje na Euru ne bude li spreman. Ne zato što to kaže Gislason, nego zato što nam je Duvnjak važniji od jedne medalje kakva god bila.

I to je tako... neki dan Cvetković s ratnicima, sad Gislason s Duvnjakom, a bit će toga još. Slučajno ili ne, pokazat ćemo im što mislimo o tome u siječnju. Makar Duvnjak bio i na klupi.

Duvnjak se odlično oporavlja i igrat će na Euru

Što o povratku Duvnjaka na teren kažu u HRS-u, pitali smo predsjednika Zdravstvene komisije dr. Krešimira Rotima.

- Duvnjak se odlično oporavlja. Prije dva tjedna u Zagrebu je bio na kontroli kod nas. Mogu reći da je prošao test opterećenja, da se njegovo uključivanje u trening očekuje posljednjeg tjedan u studenom te da bi u prosincu trebao odigrati utakmice za Kiel.

Iz Kiela poruka trenera Gislasona kaže da ima problema?

- Ne mogu i ne želim komentirati medijske istupe. Za mene to nije relevantno. Mogu govoriti o nalazima, činjenicama... Najvažnije je da je Duvnjak dobro, da će biti dobro, a ono što bih mogao reći, makar ne bih da me se krivo shvati, jest da jedva čekamo da dođe kući jer mislimo da bi mu oporavak bio brži i lakši. Kada biste pitali trenera Barcelone je li sretan što Messi ide u Argentinu, rekao bi vjerojatno - ne. S te strane ga razumijem, ali slažem se da javno iznositi te stvari nije baš... Kažem, ne bih komentirao - zaključio je dr. Rotim.

Linker
18. travanj 2024 10:53