Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX
ANALIZA STRUČNJAKA

NEMA STRAHA ZA BUDUĆNOST HRVATSKOG RUKOMETA 'Imamo dva najbolja lijeva i dva najbolja desna vanjska tandema na svijetu'

JUNIORSKO SP RUKOMETAŠA Luka Panza, bivši izbornik naše mlade selekcije, a sada trener u norveškom Arendalu, ocjenjuje igru i šanse reprezentacije koju sada vodi Davor Dominiković
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 18. srpanj 2019. 16:50

Prvi izbornik današnje juniorske, tadašnje kadetske selekcije Hrvatske, bio je Luka Panza. Mladi Metkovac, kao trener izrastao u PPD Zagrebu, selektirao je svojedobno vrlo dobru momčad koja je i sada u svjetskom i europskom vrhu. S njima je prošao dva natjecanja, prvo EP u Hrvatskoj, kada su bili srebrni, u finalu izgubivši od Francuske, a nakon toga i SP u Gruziji, kada su bili polufinalisti, ali su na kraju ipak ostali bez medalje. Makar ga je put odveo na daleki sjever, prati sve što se događa s reprezentacijom i oko nje i sigurno može puno toga reći o ovoj selekciji igrača od kojih se puno očekuje.

- Drago mi je da su napredovali, da pokazuju kvalitetu. Ne bih se previše obazirao na utakmicu s Kosovom, jer bila je prva, a prve su najteže i iz njih je jedino pobjeda važna, a oni su je ostvarili. Evidentno je da su puno radili na obrani, da tu postoji i puno rezerve još, a samo u dijelu drugog poluvremena to je funkcioniralo na razini koju sada treba zadržati. Mi smo na prvom natjecanju imali prosjek primljenih golova 29, na drugom smo to spustili do 25 i taj se trend s Dominikovićem nastavlja, što je svakako dobro za momčad.

Paziti na Martinovića

Sastav je, kaže, dobro posložen.

- Evo, mogu reći da imamo dva najbolja lijeva i dva najbolja desna vanjska tandema na svijetu. Zna se i da Jaganjac i Šarac sporije od ostalih dolaze u formu, a ona je važna da ne bismo preopteretili Martinovića, što nam se dogodilo u Gruziji, pa nismo uspjeli doći do medalje. Dobro je da imamo Vekića, koji može igrati u oba smjera. Imamo samo jednog srednjeg, Vistoropa, to na turniru može biti problem, ali dobro je da imamo lijeva krila koja mogu igrati dvojke u obrani i pokriti ga koliko je god moguće. Tu se sad otvara pitanje hoće li krila biti dovoljna i za sudare s teškom kategorijom i za to je gustoća obrane, na kojoj Dominiković inzistira, iznimno važna.

Ni ostatak momčadi ne kasni.

- Krila su korektna, za lijeva sam rekao, desno je Mileta, koji je mlađi, ali pokazuje silan potencijal i dobro je da je već sada u ovoj starijoj generaciji. I crta je OK, šteta da je Miličević imao problem s ozljedama, ali vjerujem da su i on i Račić i Papić odličan izbor. I s vratarima je slično, dobra trojka koja puno ovisi o obrani, što se vidjelo već na startu, protiv Kosova: kada je obrana bila OK, i Ereš je bio dobar.

Kakav je taj Brazil kada je pregazio Portugal?

- Očito je puno napredovao u kratkom vremenu. Mi smo s njima igrali na SP-u u Gruziji i dobili ih 16 razlike, no to je tada bio samo potencijal, a danas je, očito, kvaliteta, i čeka nas jako teška utakmica. I jako bitna, jer ako dobijemo Brazil, a oni su dobili Portugal, napravili smo veliku stvar.

Imam sve ovlasti

Po Panzi, favoriti su...

- Uvijek Francuzi, makar dosta mijenjaju momčad, šaraju, traže, sada nemaju Prandija, onda Njemačka, koja je Heymannom puno jača, a nije ga bilo na posljednjem prvenstvu, pa Skandinavci, mi...

Panza se trenutno odmara u Hrvatskoj, a uskoro kreće u svoju drugu norvešku sezonu.

- Jako sam zadovoljan. Radim u Arendalu kao asistent Marinku Kurtoviću, vodim kompletnu sportsku organizaciju kluba sa svim ovlastima. Radim što volim, što sam želio i za to sam plaćen. Prošle smo sezone osvojili ligu, što se smatra sjajnim dosegom, ali smo u finalu play-offa izgubili od Elveruma, koji je sada u elitnim skupima Lige prvaka i bit će protivnik PPD Zagrebu.

Pa iz prve ruke, kakav je taj Elverum?

- Momčad koja ima tempo, rotaciju, motivaciju, punu dvoranu, ne norveški hladnu kako mi nekad mislimo. Igraju čvrsto, brzo, nemaju velikih zvijezda, a sve to odlično vodi švedski trener Michael Apelgren. Mislim da Zagreb mora biti jako oprezan u pristupu tim utakmicama jer mu sigurno neće biti lako. Elverum misli da može sa svakim u skupini osim PSG-a i Barcelone i to treba respektirati.

Linker
20. travanj 2024 09:34