Alex Grimm Bongarts/Getty Images
I SAM IMA PRIJEDLOGE

'NISAM JA NIKAKVA BABAROGA, SAMO ŽELIM DA ME SE ČUJE' Legendarni Veselin Vujović bez dlake na jeziku: 'Neka mi daju to pravo, a ne da me kažnjavaju'

Evo što legendarni Vujović misli o pravilima koja bi iz temelja promijenila sport: 'Zadnjih 30 sekundi utakmice je uvijek druga priča'
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 06. svibanj 2020. 19:44

Veselin Vujović često je na meti EHF-a, što je posljedica burnih reakcija i nezaštićenosti, a toliko je toga dao tom sportu. No, zbog svoje impulzivnosti često je meta. Već je u dosta navrata predlagao promjene pravila, a kaže...

- Ključ je zaštititi sport kojim se bavimo, kojem smo dali cijeli život. Nisam nikakva babaroga, prigovorim, nekad i vrlo žestoko, ali nisam ni protiv koga, samo želim da me se čuje, a ne da me se kažnjava čak i kada sam u pravu, kao posljednji put kada su mi napisali da sam kažnjen jer sam ušao u marketinški prostor. Nisam ja ni protiv koga, ali imam svoj stav i mislim da sam ga u rukometu zaslužio imati. A promjene sam predlagao dugo, jer za njih ima razloga. Recimo, jedna banalna, mi imamo dva time outa po poluvremenu, ali nemamo mogućnost oba koristiti u zadnjih pet minuta utakmice. Zašto? Zašto to u NBA mogu, a kod nas ne. To je samo banalnost, recimo. A kod nas jedna pravila vrijede 59.30 minuta, a druga zadnjih 30 sekundi.

Zagreb, 031019.
Kutija sibica.
Konferencija za medije PPD Zagreb, trener Veselin Vujovic, Aleks Vlah.
Na fotografiji: Veselin Vujovic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Što predlaže konkretno Vuja kao bivši najbolji igrač svijeta, a danas trener.

- Moj konkretan prijedlog je bio da se gol s udaljenosti deset metara računa kao dva. Tako bi se dala veća prilika momčadima koji stižu zaostatak. Recimo, -2, dvije minute do kraja, krilo trči u kontru i puca s deset metara. To bi dalo igri dimenziju više i šuterski gledano, a to je ono što rukomet čini lijepim i posebnim.

Ograničenje napada nije upitno.

- To se mora definitivno mora učiniti na maksimalno 30-35 sekundi s tim da se ometanje kod izvođenja nakon prekršaja mora kažnjavati novim napadom. S tim će igra biti čišća.

Igra sedam na šest ima šansu za doradu.

- Dam ti da igraš sedam na šest, a ne dam ti da se obraniš bez golmana, nego ti sudim penal na centru. To nema smisla, to treba doraditi.

I VAR…

- Tehnologija je skupa, a mi nismo bogat sport. Nemaju je ni sve nogometne lige, ali ima Liga prvaka i velika natjecanja. Tako bi se moglo i u rukometu. Sigurno da bi se s njim mogle smanjiti pogreške. Ako vidim da je netko stao na crtu, da je zabio iz prijestupa mogao bih zvati challenge, pa ako nisam u pravu neka mi ga oduzmu, a ne da me kažnjavaju i viču “sjedi dolje” kao da sam balavac, a u pravu sam i samo očekujem da se to poštuje. Sport je sve skuplji, odlučuje i o sudbinama, greške nisu šala, jer mogu te uništiti - zaključuje Vujović.

Linker
25. travanj 2024 18:14