Miljenko Karacic
LIGA PRVAKINJA

PODRAVKA VEGETA NA MAĐARSKOM ISPITU 'Treba nam agresivnost, hrabrost i žestina'

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 19. listopad 2019. 12:58

Izuzetno važno gostovanje danas čeka rukometašice Podravke Vegete. Nakon velike pobjede protiv norveškog Vipersa, hrvatske prvakinje pokušat će napraviti novo iznenađenje i uzeti bodove Ferencvarosu, drugoj ekipi jake mađarske lige.

- Bit će teška utakmica, znamo da je Ferencvaros na domaćem terenu uvijek strastven, navijači “polude”, a bit će maksimalno motivirani jer trebaju bodove. Mi ćemo pokušati dati sve od sebe da budemo koncentrirane. Za pobjedu će nam trebati vrhunska utakmica i vrhunska izvedba - rekla je Lamprini Tsakalou, srednja vanjska Podravke Vegete.

Simpatična Grkinja u Koprivnicu je stigla ovog ljeta iz Krim Mercatora.

- Nije mi bilo teško prilagoditi se na novu sredinu, jer sam navikla na promjene. Jezik mi je jedini problem, ali razumijem većinu sportskih razgovora, to je bitno. Kad zatreba, suigračice mi prevedu. Ne volim još govoriti hrvatski, jer mislim da mi naglasak nije dobar.

Nije bitna statistika

A kako ide prilagodba na ekipu i nove zahtjeve u igri?

- Imamo puno novih igračica i nije sve to lako uklopiti. No, zajedno smo već tri mjeseca i iz utakmice u utakmicu smo sve bolje. Nadam se da ćemo dohvatiti onu razinu koja nam je potrebna da pobjeđujemo u kontinuitetu. Komunikacija na terenu jako je važna, osobito u utakmicama Lige prvakinja.

Ona je protiv Vipersa postigla dva pogotka.

- Mislim da je lopta mogla više puta ući u gol, ali pobijedili smo. Uvijek kad igram nastojim dati najbolje za ekipu, a važno je da nam je obrana bila bolja nego u prvoj utakmici. Moja statistika me ne brine previše jer smo pobijedili, no svakako ću pokušati uočene pogreške ispraviti u sljedećim utakmicama.

Ne krije da je uživala u koprivničkoj atmosferi.

- Znam da je tu odlično još iz prošle sezone, mnogo su nam pomogli navijači, puna dvorana. Sad nas u Mađarskoj čeka drugačiji ambijent, ali ne brinem se zbog pritiska te vrste, još bolje da on postoji. Nadam se da će cijela ekipa osjećati isto i da se nećemo brinuti o navijačima nego da ćemo biti fokusirane na zbivanja na terenu.

Ferencvaros je na nuli i ima imperativ pobjede.

Brze i uigrane

- Brze su, igraju zajedno puno godina, i trener je dugo tamo. Puno koriste kontre i polukontre. Ako ih uspijemo zaustaviti u tome, i biti koncentriranije u našem napadu, lakše ćemo se vraćati u obranu - smatra Lamprini Tsakalou.

Podravkin trener Zlatko Saračević ima visoko mišljenje o grčkoj organizatorici igre.

- Ona se sjajno uklopila u ekipu, svojom borbenošću i kvalitetom. Nekad na utakmici odigraš malo bolje, nekad malo slabije, ali ja kod nje volim taj karakter. Kako je dulje tu, onda igra još bolje. Protiv Vipersa je imala jako dobru prezentaciju, možda malo slabiji postotak šuta, ali ima hrabrost i odlučnost da ide prema golu u ključnim trenucima.

Saračević je svjestan da njegovoj ekipi treba “repriza” utakmice s Vipersom kako bi ostvario pozitivan rezultat u Erdu, gdje je mađarski doprvak domaćin svojih utakmica u Ligi prvakinja.

- Znamo svi što je Ferencvaros i što nas tamo čeka. Žestoka atmosfera i dobar protivnik, moramo biti maksimalni. Moramo pokazati pravo lice i pravi karakter, odigrati hrabro, agresivno, čvrsto i u gostima. Nema Nikoline Zadravec koja je ozlijeđena na dulje vrijeme, za desno krilo smo radili neke kombinacije s Gjorgjijevskom i Mugošom kao zamjenama za Turk ako će biti potrebno.

Obrana je temelj uspjeha, bila je protiv Norvežanki, bit će i danas.

- U Metzu nismo bili agresivni, protiv Vipersa smo poveli 5:0 odmah na početku i bilo je lakše igrati. Ferencvaros je čista napadačka ekipa, najveća kvaliteta im je napad. Tri vanjske igraju već dvije godine zajedno i najveći problem je kako njih zaustaviti. Činjenica je da u Europi nemaš šanse ako ne igraš dobro obranu. Mogu ja postaviti bilo kakav sustav, ali on ne vrijedi bez agresivnosti, hrabrosti i žestine. Oni jako brzo idu u polukontre i kontre, moramo se fenomenalno vraćati, što je meni bila možda protiv Norvežanki. One nas nisu zgazile na tempo, zato u tom segmentu moramo biti na tragu onog što smo pokazali protiv Vipersa.

Maksimalno nabrijane

S Mađaricama slijede dvije ključne utakmice za prolaz skupine. Dalje idu tri najbolje plasirane ekipe, ali Saračević spušta loptu na zemlju.

- Nisam pobornik odlučujućih utakmica. Sjetite se gdje je bio Thüringer prošle sezone nakon četiri kola, pa je na kraju prošao dalje. Svaka utakmica je posebna priča, a njima ovo nije zadnja šansa, jer još je osam bodova u igri. Vjerojatno im nije neka sjajna atmosfera jer su izgubili dvije utakmice, ali će biti maksimalno nabrijane. No, naše cure su već prošle tu atmosferu kakva nas čeka, prošle godine u Györu. Tsakalou i Stanko su već igrale u toj dvorani i puno će značiti njihovo iskustvo koje će prenijeti na suigračice - zaključio je Saračević

Linker
21. travanj 2024 01:35