Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
BEZ OČEKIVANJA I EUFORIJE

POGLED HRVATA IZ FRANCUSKE UOČI RUKOMETNOG KLASIKA 'Dobro je što nema Omeyera, ne vjerujem da Gerard može ponoviti dan kao protiv Švedske'

IVICA OBRVAN Bivši hrvatski reprezentativac, a sad već nekoliko godina trener francuskog Chamberyja, nije impresioniran onim što su dosad pokazali Francuzi
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 23. siječanj 2018. 17:22

Ako je nakon poraza od Švedske (35:31) i nešto slabijeg izdanja u pobjedi protiv Bjelorusije (25:23), možda malo pao optimizam kod hrvatskih navijača, sjajna igra naših rukometaša i trijumf protiv Norveške u krcatoj i užarenoj zagrebačkoj Areni vratili su euforiju na velika vrata. Slijedi nam velik okršaj protiv starih rivala Francuza, koji će dati konačan odgovor na pitanje hoće li izabranici Line Červara uhvatiti polufinale Europskog prvenstva i ući u borbu za medalje. Kombinacija je puno, a ona najjednostavnija kaže da bi Hrvatsku pobjeda s najmanje tri gola razlike trebala odvesti u nokaut-fazu.

Imat će problema

Bogata je povijest hrvatsko-francuskih okršaja na velikim natjecanjima. Imala je naša reprezentacije svijetlih trenutaka i velikih pobjeda, ali nema sumnje da su nam Francuzi priuštili puno frustracija. Jedno od bolnijih sjećanja je svakako poraz u finalu Svjetskog prvenstva 2009, kojem je Hrvatska bila domaćin. Cijela je nacija disala s Balićem i društvom i živjela za feštu na domaćem terenu, ali Francuzi su nam u finalu u zagrebačkoj Areni “ukrali” slavlje. U srijedu slijedi novi obračun na istom mjestu, s nekim novim, ali i nekim starim licima.

Tricolori su u dosadašnjem dijelu Europskog prvenstva slavili u svim utakmicama, ali unatoč tome ne djeluju toliko nedodirljivo. U prvom su se krugu prilično namučili da bi došli do pobjede protiv Norveške (32:31), a u Zagrebu su sredili Šveđane (23:17) prvenstveno na krilima raspoloženog vratara Vincenta Gerarda, koji je skupio nevjerojatnih 19 obrana.

Nisu Francuzi svojom igrom bacili u trans ni Ivicu Obrvana (51), hrvatskog stručnjaka, koji je od 2014. na klupi Chamberyja. Negdašnji trener Metkovića, Medveščaka i Zagreba je optimist i vjeruje da Hrvatska može pronaći put do pobjede protiv momčadi koju vode legendarni francuski reprezentativci Didier Dinart i Guillaume Gille.

- Nisam stigao pogledati sve utakmice zbog obveza u klubu, ali mogu reći da je Francuska imala velikih problema s ozljedama, posebno na poziciji lijevog vanjskog. Još prije početka EP-a su otpali William Accambray, Olivier Nyokas i Mathieu Greville, a sad se na prvenstvu ozlijedio i Timothey N’Guessan. Reprezentaciji je priključen mladi Romain Lagarde, koji igra dobro u Nantesu, ali ipak još nije ta klasa. Pokušavaju se pokrivati i s Nikolom Karabatićem na toj poziciji, ali on više asistitira, nego što šutira. Imaju Francuzi i dalje čvrstu obranu, ali sveukupno me nisu impresionirali i mislim da će imati problema kad naiđu na neku od jačih reprezentacija - istaknuo je Obrvan.

Francuska je prošle godine na svom terenu osvojila naslov svjetskog prvaka i euforija u zemlji je bila na vrhuncu. I aktualno europsko prvenstvo, objašnjava Obrvan, privlači puno pažnje, ali ipak ne u tolikoj mjeri kao kad se igralo na francuskom tlu. Osim toga, ne stvara se ni preveliki pritisak na reprezentaciju, koja je ipak doživjela promjene nakon lanjskog svjetskog prvenstva, na kojem su se oprostili Daniel Narcisse i Thierry Omeyer.

Oscilacije su logične

- Naravno da se rukomet najviše prati u zemlji koja je domaćin, tako je sada i u Hrvatskoj. Vidim da su novine i portali puni rukometa, što je dobro za njegovu popularizaciju. U Francuskoj se prvenstvo prati nešto manje nego lani, ali ipak dosta jer je rukomet ovdje iznimno popularan. Međutim, nema prevelike euforije i očekivanja, plasman u polufinale, koji je praktički siguran, doživljava se kao uspjeh, a sve iznad toga će biti samo bonus - rekao je Obrvan.

Iako je Gerard doista radio čuda na francuskom golu u dvoboju protiv Švedske, u Hrvatskoj ipak vlada olakšanje što na vratima više nema Omeyera. Proslavljeni je golman u toliko navrata bacao hrvatske navijače u očaj, a dojam je i da su i naši rukometaši razvili svojevrstan kompleks od njega.

- Gerard je stvarno vrhunski golman, uostalom, od sljedeće će godine braniti za Paris Saint-Germain. Skupio je doista velik broj obrana, nije “normalno” kako je branio protiv Švedske. No, mislim da je za nas ipak bolje što nema Omeyera. Ne vjerujem da se Gerardu protiv Hrvatske može ponoviti takav dan kakav je imao protiv Šveđana - mišljenja je Obrvan.

Zagreb, 210118.
Drugi krug EHF Europskog rukometnog prvenstva, grupa I, utakmica izmedju Srbije i Francuske .
Na fotografiji: Raphael Chaucheteux, Tibor Ivanisevic
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

U Hrvatskoj je nakon utakmica protiv Švedske i Bjelorusije bilo dosta kritika, jasno da je igra u tim dvobojima nije mogla oduševiti, ali za Obrvana ipak nije sve bilo tako crno.

- Nisam gledao sve utakmice hrvatske reprezentacije, ali jasno da je u početku nije bilo savršeno. Igrači su se okupili sa svih strana, trebalo je vremena da se sve posloži i zato nisam smatrao poraz od Švedske velikim problemom. Vjerujem da sve ide svojim redom i da će Hrvatska uz Francusku ići u polufinale - naglasio je Obrvan.

Hrvatska je prije dvije godine na Europskom prvenstvu u Poljskoj doživjela težak poraz od Francuza (32:24), ali im je uzvratila nekoliko mjeseci kasnije na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru (29:28). Znaju, dakle, naši rukometaši izaći na kraj s Tricolorima, ali za novu pobjedu protiv njih će morati biti na razini kao protiv Norveške.

Obrvan upozorava na još jednu stvar koja bi mogla ići u korist Hrvatske.

- Norvežane sam gledao u dvije utakmice i nisu me oduševili, znao sam da možemo igrati protiv njih. U prijašnjim su ih utakmicama spašavali vratari, ali protiv nas ni njima nije išlo. Osim toga, obrana im je daleko od francuske. Ni francuska nije savršena, ali im je najjači dio momčadi. Pobjeda protiv Srbije vodi Francuze u polufinale i vjerujem da bi u tom slučaju protiv nas mogli ući opuštenije, da neće ići punom snagom i da će možda odmarati neke igrače.

Iznimno jaka liga

Obrvan je s Chamberyjem u prethodne tri sezone završavao francusko prvenstvo među pet najboljih momčadi. Ova sezona nije krenula tako dobro, ali za to postoje i objektivne okolnosti.

- Francuska je liga iznimno jaka, u njoj najjači klub na svijetu Paris Saint-Germain trenutačno zaostaje šest bodova za Montpellierom, a ispred je i Nimes. Mi smo vrlo loše otvorili sezonu, pogodio nas je niz problema s ozljedama. Onda smo zaredali s nekoliko pobjeda i malo smo se stabilizirali. Cilj nam je na kraju biti među prvih pet ili šest koji vode u europska natjecanja - zaključio je Obrvan.

Rezultati by SofaScore

Linker
18. travanj 2024 19:52