Cindrić
 REUTERS/Andreas Gerbert / REUTERS
EHF LIGA PRVAKA

POLJSKO VESELJE U LIGI PRVAKA! HRATSKA KOLONIJA SRUŠILA NAJSKUPLJU MOMČAD SVIJETA Kielce obranilo prednost u Parizu i izborilo Final Four Kölnu

Kielce je na uzvrat u Pariz donijelo čak 10 golova ‘viška’ (34:24) i najskuplja rukometna momčad svijeta to nije uspjela poništiti, drugi susret završen je sa 35:26
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 05. svibanj 2019. 23:26

PSG je dobio bitku, Poljaci su dobili rat i zasluženo putuju četvrti put u Köln na F4 Lige prvaka. To je velika senzacija četvrtfinala u čijoj su pozadini tri hrvatska reprezentativca - sjajni Luka Cindrić te Marko Mamić i Filip Ivić. Imali su +10, bili na -12, ali su izdržali i u finišu slomili PSG koji je predvodio fenomenalni Nedim Remili.

PSG nije uspio ni s Raulom, nakon tri godine neće ga biti u Kölnu, a plan je bio europski naslov. U Kielcu je bilo 34:24 za domaće, u Parizu je završilo 35:26 za PSG. Na kraju je presudio jedan gol!

Da će biti rat u Parizu nakon +10 Kielca u Poljskoj, svima je bilo jasno. I vidjelo se od samog starta u kojem se igrom na rubu incidenta PSG nametnuo i počeo polako topiti prednost Poljaka. Naravno da je u toj obrani Parižana bio Nikola Karabatić, kojeg u prvom susretu nije bilo. Naravno da je tu bilo svega, da su Poljaci bili više po podu nego u zraku, ali PSG-u je to bila jedina nada. Iznervirali su Cindrića, Remili i on letjeli su van zbog obostranog isključenja, a trebalo je čuvati živce. Srpski suci Nikolić i Stojković dobro su držali konce, čak 22 minute isključenja dosudili su u prvom dijelu u teškoj utakmici za suđenje. Dupla isključenja imali su Luka Karabatić i Artjom Karaljok, vrlo važne karike obrana.

80 posto realizacije

No, nekoliko stvari bilo je presudno da PSG u tom prvom dijelu stekne prednost od 7 golova razlike. Uz dobru obranu, vrlo konkretan napad sa skoro 80 posto realizacije. Kielcu je obrana bila dosta loša, puno s igračem manje (ali i PSG je to imao), prelako je pucala, a Cupara je s nekoliko obrana odgađao i puno težu situaciju. Moralo je Kielce nešto učiti, jer kao u prvih 30 pariških minuta nije se imalo čemu nadati. Naravno da su u svemu tome imali i malo peha, fulane zicere Aguinagaldea i Karaljoka plus još tri vratnice od kojih je jedna bila čak dupla. No, tako to obično ide. PSG se nametnuo i zaslužio to što je dobio. Neuhvatljivi su bili Abalo i Gensheimer, makar je ovaj prvi u startu fulao sedmerac. Naravno, Mikkelu Hansenu pomogao je i Nikola Karabatić i zabadanjima i realizatorski, što je također bila ogromna promjena u odnosu na prvi susret.

Trebala je Kielcu obrana da se pokrene. Bez nje toneš gol po gol. Probao je Dušebajev s Ivićem na golu, jer Cupara je stao uz obranu. PSG je došao na +9, no tada Cindrić s dva super poteza smanjuje na 7, ali Remili trpa sve moguće i Poljaci ipak tonu. Vraća se Cupara na gol, ali i Omeyer koji s dvije obrane ponovo diže PSG do +9. Cindrić sjajnim rješenjima drži Kielce na životu, no pritisak je sve veći. I PSG golom Abaloa u 47. minuti stiže na 10 razlike (29:19).

Cupara proradio

Posljednjih 13 minuta od nule sa psihološkom prednošću PSG-a. Kielce se nije moglo obraniti, bez obrane vratara u nastavku do 27. minute kada je Cupara zaustavio Tofta na ziceru. Došli su gosti do 24 zabijena gola (Dušebajev za 34:24), ipak čekali nadu, jer PSG-u je sada trebalo +11 za prolaz, a Mikkel Hansen je, vjerovali ili ne, imao 3 isključenja. I spustilo se Kielce na -9 tri minute do kraja i natovarilo PSG-u novi veliki problem. Koji više ne mogu riješiti, jer Vladislav Kuleš im nije dao. I naravno, Cupara je do kraja bio nesavladiv. Izdržali su Poljaci neviđeno i zasluženo idu u Köln!

Prvo ime susreta s čak 13 golova Nedimi Remili, Gensheimer i Abalo pomogli su mu sa po 5, Corrales i Omeyer imali su 10 obrana. Kod Kielca Cindrić 6, Kuleš 5, Dušebajev 4, Cupara 6 obrana.

Linker
17. travanj 2024 01:43