REUTERS/Benoit Tessier
POMOR FAVORITA

PRAVA 'KATASTROFA' AKTUALNIH EUROPSKIH PRVAKA 'Ne znam što bih rekao u ovom trenutku, ne mogu pronaći riječi, još uvijek ne mogu shvatiti...'

Nakon ispadanja Nijemaca sa SP-a odmah se naslovom poigrao Bild - 'rukometna katarstrofa'.
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 23. siječanj 2017. 09:17

Ljudi moji, je li to moguće? Osmina finala Svjetskog prvenstva u rukometu postala je pravi pakao za favorite, jučer su se od snova o naslovu oprostila dva velika kandidata za najviši plasman. Prvo je u ogledu s Mađarima ispala Danska, olimpijski pobjednik, a potom je aktualni svjetski doprvak Katar kući poslao europske prvake Nijemce. Prava ludnica, takvo što doista se nije moglo predvidjeti, ne nakon onoga što smo vidjeli u skupini, gdje su Mađari i Katarani bili neuvjerljivi, gdje su Njemačka i Danska bili stopostotni.

Nijemce su mnogi vidjeli kao jedinu reprezentaciju koja bi mogla parirati Francuskoj, no sve te prognoze pokazale su se potpuno promašenima jer će za polufinale igrati Vujovićeva Slovenija i Katar, kojem bez ‘uvoznih’ igrača nitko nije davao previše šanse na ovom natjecanju. No, Valero Rivera još jednom je pokazao da je sjajan stručnjak, pronašao je pravi recept za strašan njemački stroj, složio je odličnu obranu koja je potpuno zaustavila suparnički napad.

Gensheimer bez gola

Kad su Nijemci u 11. minuti poveli sa 6:2, činilo se da utakmica ide u očekivanom smjeru, ali Katar se vratio i na odmor otišao samo s jednim pogotkom minusa. U drugom poluvremenu Sigurdssonova je momčad imala prednost od 17:13 u 46. minuti, no to nije uspjela zadržati do kraja. Katar se opet vratio, pa su Nijemci u 56. minuti otišli na 20:18, no Riverini igrači nisu se predavali, maksimalno su bili u utakmici i uspjeli su kreirati fantastičan preokret.

Završnica utakmice bila je izuzetno uzbudljiva, u 57. minuti katarski junak Rafael Capote je zabio tri gola zaredom za 20:21. Nijemci nisu iskoristili posljednja tri napada, imali su u posljednjoj minuti i priliku za izjednačenje, ali je Šarić upisao i svoju 15. obranu i tada je sve bilo riješeno. Nije Nijemcima pomoglo ni 19 obrana sjajnog Wolffa, ovu su utakmicu izgubili u napadu. Gensheimer je ostao bez ijednog pogotka...


Deutschland VS Katar 20-22 (HIGHLIGHTS...

Još jedno veliko iznenađenje dogodilo se jučer u Albertvilleu. Svi su unaprijed tvrdili da će Danska s lakoćom riješiti formalnost, naveliko se već pričalo o velikom skandinavskog četvrtfinalnom obračunu između Danaca i Norvežana, a Mađare u toj priči gotovo nitko nije ozbiljno shvaćao, ne nakon što su u skupini bili prilično neuvjerljivi.

Da ne bi bilo zabune, treba odmah reći da Danci nisu ni zaslužili proći dalje s obzirom na to kakvu su igru prikazali u rasprodanoj olimpijskoj dvorani u Albertvilleu. Nije im mogao pomoći ni njihov vođa Mikkel Hansen koji je postigao sedam pogodaka. Jednostavno su kolektivno podbacili, odigrali su vrlo slabo u obrani i potpuno bezidejno u napadu.

Nagy dodatna snaga

Mađari su na poluvremenu imali vodstvo od 13:12, na kraju je bilo 27:25. Junak naših sjevernih susjeda bio je vratar Roland Mikler, koji je skupio 15 obrana (38 %), izabran je i za najboljeg pojedinca utakmice.

Men's Handball - Germany v Qatar - 2017 Men's World Championship Second Round, Eighth Finals - AccorHotels Arena, Paris, France - 22/01/17 - Goalkeeper Andreas Wolff of Germany reacts at the end of the match. REUTERS/Benoit Tessier
REUTERS/Benoit Tessier

- Hvala svim Mađarima koji su nas bodrili, čuli smo ih na terenu i to nam je puno značilo. Ne znam što bih rekao u ovom trenutku, ne mogu pronaći riječi, još uvijek ne mogu shvatiti što se dogodilo. Ovu smo pobjedu ostvarili kao momčad protiv iznimno jakog suparnika, bili smo mirniji i koncentriraniji. Zahvaljujem suigračima što su mi pomogli da ostvarim sve te obrane - rekao je Mikler.

U mađarsku reprezentaciju vratio se i njen kapetan, iskusni desni vanjski Laszlo Nagy, i to je očito puno značilo za samopouzdanje cijele momčadi. Ozljeda gležnja koju je zaradio na otvaranju Svjetskog prvenstva ipak nije bila ozbiljnije prirode, stisnuo je zube i na kraju proslavio velik uspjeh.

U svakoj fazi utakmice bili smo disciplinirani i u potpunosti smo realizirali sve ono što smo planirali - rekao je Nagy.

Linker
25. travanj 2024 04:25