Ranko Suvar / Hanza Media / Hanza Media
ŠKAKLJIVA TEMA

PROBLEM ZA HRVATSKU REPREZENTACIJU Lino Červar je u Skoplju, a Euro je sve bliže. Ima li razloga za nervozu?

Četiri mjeseca prije EP-a, kojem smo domaćini, očito ne ide sve kako se očekivalo s povratkom Line Červara na reprezentativnu klupu.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 29. kolovoz 2017. 22:09

Kuha se nešto oko konačnog povratka Line Červara na čelo reprezentacije. Bombastično najavljen povratak realiziran je s proljeća. Nakon SP-a vratila se krv u obraze i Lini i javnosti i HRS-u, reklo bi se. Dva dijela priprema za Euro odrađena su, priče se zavrtjela pozitivno, a sada slijedi i finalni dio, od listopada do siječnja.

Ideja je od starta bila da Lino bude 200 posto posvećen reprezentaciji, no čini se da se to neće dogoditi, jer on je trener makedonskog Metalurga, s kojim je prošao pripreme za sezonu, s kojim ulazi u SEHA ligu, Ligu prvaka... Linine su veze s Metalurgom su jake, jače nego što su bile sa selekcijom Makedonije, koju je na poziv Hrvatske Lino ostavio nakon SP-a u Francuskoj.

Makar se nitko ne oglašava o toj škakljivoj temi, vjerojatno je da čelnicima HRS-a nije svejedno hoće li Lino izbornički posao raditi usporedno s Metalurgom ili potpuno posvećeno. Ideja je od starta bila drugačija, no u stvarnosti to nije jednostavno kao na papiru. Čvrste su veze Line i Jordanova, ništa manje od veza Line i HRS-a.

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Podsjetimo se riječi predsjednika HRS-a Tomislava Grahovca s inauguracijske presice za Červara kada je ustvrdio:

- S velikim zadovoljstvom mogu reći da smo s gospodinom Linom Červarom potpisali ugovor i od današnjeg dana on je novi izbornik muške rukometne reprezentacije. Ugovor je potpisan na godinu dana, dakle do 1. travnja 2018, nakon toga ćemo razgovarati o daljnjoj suradnji. Moram u svoje ime izraziti veliko zadovoljstvo činjenicom da smo postigli dogovor s gospodinom Červarom. Cijela je hrvatska javnost dobro upoznata s njegovim radom, s njegovim ljudskim i trenerskim kvalitetama.

Kada je postao izbornik, Lino je rekao:

- Putujem za Skoplje odmah, dogovoren je susret s gospodinom Jordanovom, glavnim sponzorom kluba. Čut ću se s HRS-om da čujem što oni misle, sigurno je, zajedno ćemo donijeti najbolju odluku. Može se dogoditi da prekinem odmah, može se dogoditi da odradim posao još dva mjeseca, ali, kažem, naći ćemo najbolje rješenje.

Dva su mjeseca prošla, pa i puno više, a Lino je još u Skoplju, vratio mu se nakon ljeta. Nervoza će rasti, ulog je velik, trud koji se ulaže u svakom segmentu takav je da se ništa ne prepušta slučaju, pa se ne žele ni takve situacije. No teško je ipak vjerovati da će nekome puknuti film.

Realnije je u ovakvoj situaciji predvidjeti neku vrstu kompromisa koji će zahtijevati jako puno strpljenja i živaca s obje strane da bi se posao odradio maksimalno. Sve bi drugo, tri-četiri mjeseca prije Eura, moglo biti kontraproduktivno, kao što može biti i ovo. No svi se nadaju da ipak neće, a najviše oni koji znaju visinu uloga, a malo je takvih, zapravo. Oni najbolje znaju i koje odluke povlače, ta vratili su Linu na mjesto izbornika, i sigurno im sada nije lako zbog svega... Jer što ako ne bude sve OK? Tko će biti krivac?

Zagreb, 111016.
Stadion NK Rudes.
Sportska dvorana Sutinska vrela.
SEHA Gazprom League, utakmica Zagreb PPD - Metalurg Skopje.
Na fotografiji: Lino Cervar.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

- Sigurno da je narednih mjeseci reprezentacija u prvom planu i za nju se pripremam i treniram. Sve ide prema planu, ne treba potencirati neke stvari... - kaže Červar.

U HRS-u šute, ne oglašavaju se, jer, realno, imaju ugovor koji ima stavke. Nemaju o čemu, no uskoro će morati definirati sve da se siječanj ne dočeka s bilo kakvom dvojbom. Revidirati stvari, u prijevodu... Morat će s Linom utvrditi kako dalje jer, očito, nije sve idealno kako su zamislili.

Rekli smo davno, bit će ovih mjeseci puno svega, problema, priča, pričica, ali suština je samo ono što će biti 28. siječnja u Areni Zagreb. Kada se igra finale. Za koje žive svi. U tom se slažu 100 posto, pa nema razloga da i drugo ne bude tako odrađeno. Uvijek pobjeđuje momčad, a samo ponekad kompromis. Zato oprezno. Tu su lekciju savršeno naučili. Važno je biti odgovoran... I gledati si u oči. To je jedini put u koji ne želimo sumnjati jer tako su nas naučili i jedni i drugi.

Do starta listopadskih priprema sve mora biti čisto. Moramo se baviti rukometom, a ne pričom.

Linker
23. travanj 2024 19:41