Bongarts/Getty Images
VELIKAN PRED GAŠENJEM

PRVAK EUROPE U NEVJEROJATNO TEŠKOJ SITUACIJI, I HRVATSKA LEGENDA OVIH DANA ŽIVI BEZ PLAĆE 'Nismo odustali ni mi ni navijači, sve ostalo je politika'

IVAN ČUPIĆ U nevjerojatno teškoj situaciji s makedonskim Vardarom, klubom koji je ‘na aparatima’, pobijedio Motor u Ligi prvaka s čak +10 i prošao u osminu finala
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 19. veljača 2020. 21:01

Ni manje, ni više nego deset razlike. Da će se baš to tako dogoditi u Skoplju, u situaciji kada Vardar ne zna kako će i hoće li uopće igrati utakmicu protiv Motora iz Zaporožja, malo je tko mogao pretpostaviti. Ali, dođu Komiti, počne navijanje, igrači kažu “e, kad smo već tu, ajmo odigrati kako treba” i onda se dogodi to što se dogodilo.

S tom je pobjedom Vardar pobjegao od situacije koja ga je vukla prema ispadanju u prvoj fazi natjecanja. Prvak Europe si to ipak ne bi trebao i na kraju si nije priuštio. Ispalo je ozbiljno, ali za dalje opet nitko ništa ne zna. Protivnik u osmini finala bit će vrlo vjerojatno PSG ili Szeged, u najboljem slučaju Aalborg, uspije li Vardar biti ispred Porta, i to bi bio savršen rasplet jer u Skoplju su sigurni da i bez love mogu dobiti te Dance. Samo, dokad tako...

Nismo ni mi očekivali

I onda prođe vikend, vrati se svakodnevica, a s njom i neizvjesnost hoće li uopće poletjeti za Porto sljedeći vikend. Ivan Čupić već se naviknuo na takve situacije, dugo je u Skoplju, uz Dibirova i Stoilova jedini iz temelja jučer najjače europske momčadi.

Da ćete dobiti Motor, očekivalo se, ali s deset razlike u situaciji u kojoj jeste - to ne?

- Znali smo da moramo pobijediti jer smo nekim rezultatima kompromitirali prolaz u drugi krug. A bilo bi glupo sve upropastiti. Skupili smo se, dobro otvorili utakmicu i sve nam se otvorilo nakon toga. Da će biti tako uvjerljivo, nismo ni mi očekivali.

Imali ste odličnog desnog vanjskog?

- Ah, mogu ja sve što treba, nije problem, niti je prvi put. Vraća nam se tek Brazilac Toledo kojeg nije bilo osam mjeseci, Kristopans nam je otišao. Moralo se pomoći jer Toledo trenutačno još nije top fit. No, deset minuta koliko je mogao bilo nam je puno. A ovo ostalo malo ja, malo Šiška (Šiškarjev) i ide to nekako.

Imali ste podršku, iako situacija nije obećavajuća.

- Navijači i mi nismo odustali, čini mi se da se to nikad neće niti dogoditi, a sve ostalo je viša politika u koju se ja, realno, ne razumijem.

Bila bi šteta ugasiti to...

Što kaže aktualna situacija?

- Ne zna se ništa. Imali smo sastanak sa Samsonjenkom i Mihajlovskim, razgovarali smo. Rečeno je da ćemo do kraja mjeseca znati nešto više. Što konkretno, ne znamo još, ali kako god, do kraja sezone sam tu, mislim i ostali. Volio bih da tako i ostane, da se stvari stabiliziraju, ali zasad stvarno ne znam ništa.

Osim posla koji vas čeka?

- Imamo još dvije utakmice u Ligi prvaka pa osminu finala. Pa, vidjet ćemo, možda Aalborg, ne znam... Pa imamo četvrtfinale SEHA-e s Nexeom, pa, nadam se, i Final Four, tako da posla ne nedostaje. E sad, ima nas toliko koliko nas ima, osam do deset, krpamo se. Rekli su da možda dođu još dvojica, ali, iskreno, ne znam kako u ovoj situaciji. Ništa, idemo od dana do dana pa ćemo vidjeti dokle ćemo stići. Bilo bi šteta da se sve to ugasi, to je jedino sigurno.

Kako se živi bez plaće?

- Nije idealno, ali nije ni novost. Obitelj je O.K., to je najvažnije. Svaki ima svoj posao, nekom vrtić, nekom škola, nekom rukomet. Navikli su se. Ma, dobro je - uvijek optimističan zaključuje Ivan Čupić, strašni desni vanjski Vardara koji, koliko god ranjen, nikad ne smijete podcijeniti.

Jer sve do kraja svibnja Vardar će biti europski prvak.

Linker
23. travanj 2024 11:36