Martin Rose Bongarts/Getty Images
HOĆEMO LI IH IZBJEĆI?

AKO IZGUBE, KAUBOJE U KVALIFIKACIJAMA ZA TOKIO ČEKA IZNENAĐENJE EURA! 'Krenuli smo s pobjedničkim mentalitetom i zadržali ga, sada želimo na Igre!'

NAJVEĆE OSVJEŽENJE EURA Nakon rušenja Francuske i Švedske, motivirani Portugalci nisu uspjeli pobjedom zaključiti prvenstvo, ali imaju razloga za optimizam
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 26. siječanj 2020. 10:36

Portugalski prasak pogodio je Euro. U situaciji u kojoj se u rukometnom vrhu uglavnom vrte uvijek iste zemlje, uspon Portugalaca pravo je osvježenje. Puno je simpatija pokupila reprezentacija sastavljana gotovo isključivo od igrača iz domaće lige, premda treba opet naglasiti da iz te lige dolaze Porto i Sporting, dva kluba koja su vrlo dobri sudionici Lige prvaka.

Portugalci su stekli brojne simpatije na ovom prvenstvu, hrabra ekipa koju vodi Paulo Pereira već je na startu srušila veliku Francusku i pokazala da misli ozbiljno, potom je u drugom krugu s deset golova razlike isprašila domaćina Švedsku, a na kraju je sredila i Mađarsku i stigla do okršaja za peto mjesto. Ali i puno važnije, do mjesta u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Tokiju, u kojima bi uz domaćina zaigrala s Hrvatskom na turniru u Francuskoj, ukoliko Kauboji izgube današnje finale od Španjolske.

- Sljedeći nam je cilj plasman na Olimpijske igre. Bit će neizmjerno teško, gotovo nemoguće, ali nitko nije vjerovao ni da ćemo ovo napraviti - poručio je izbornik Pereira.

- Pred nama je još puno posla. Svjesni smo da smo sada dio svjetske rukometne elite, ali moramo pokušati ostati na toj razini još dugo - dodao je Pereira.

Portugalcima je šesto mjesto osvojeno na ovom Euru najbolji plasman u povijesti.

- Iznimno sam ponosan na ovu ekipu, naši rezultati govore dovoljno. Ponosni smo što smo srušili rekord i nastavit ćemo raditi da ga još više nadmašimo. Nećemo se zaustaviti na ovome - najavio je kapetan Tiago Rocha.

Na istom je tragu i njegov zamjenik Rui Silva.

- Još ne znam kako opisati sve što osjećamo. Biti dio povijesti ove zemlje, posebno u sportu koji toliko volimo, izaziva velik ponos i sreću. Krenuli smo u ovo prvenstvo sa željom da pobijedimo u svim utakmicama i taj smo mentalitet zadržali do kraja.

Nijemce nisu uspjeli pobijediti, ali to nije pokvarilo dojam o njihovom nastupu na ovom Euru. Rukomet je dobio još jednu reprezentaciju koja bi mogla raditi ozbiljne stvari na velikim natjecanjima.

Linker
23. travanj 2024 15:18