VIDAR RUUD AFP
KATASTROFA KARABATIĆA & CO.

'BILI SU BAHATI, TRENER IH JE LOŠE VODIO, ALI NJIHOVO ISPADANJE SADA JE POSTALO VELIKI PROBLEM ZA HRVATSKU!' Naši stručnjaci o padu 'Les Expertsa'

Francuski igrač koji igra u Ligi prvaka ove će godine odraditi gotovo 100 utakmica u svim natjecanjima. Nitko nije Superman, nekad moraš i kiksati, smatra Davor Dominiković
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 13. siječanj 2020. 19:34

- Znam kako je to igrati na svojem domaćem terenu i kako je igrati protiv jakog domaćina na njegovom terenu. Ako itko može pobijediti jaku Norvešku pred njihovim navijačima, onda smo to mi, ako netko može spriječiti norveški “party”, onda smo to mi, rekao je Nikola Karabatić uoči ključne utakmice između Norveške i Francuske u Trondheimu koju su “Les Expertsi” trebali dobiti ako su željeli spriječiti ispadanje nakon što su u prvom kolu nenadano izgubili od Portugala.

No, nažalost po Karabatića i suigrače, bivši trostruki prvaci Europe, dvostruki olimpijski pobjednici i šesterostruki prvaci svijeta spakirali su kofere nakon samo dva odigrana kola ostvarivši uvjerljivo najgori rezultat u povijesti nastupa na velikim natjecanjima. Računajući samo noviju povijest nakon 1990., otkad je Francuska uz spomenuta zlata osvojila još desetak odličja manjeg sjaja, najgori nastup bio im je onaj na EP-u u Srbiji 2012. kad su bili 11. Rukometni svijet naprosto je šokiran raspletom skupine D u kojoj je moćna mašina Didiera Dinarta posustala u ne baš reprezentativnoj konkurenciji u kojoj, na papiru gledano, samo Norvežani predstavljaju istinski vrh.

Nikola Karabatic (R) of France view with Magnus Gullerud of Norway during the Men´s Handball European Championship preliminary round match France v Norway in Trondheim, Norway, on January 12, 2020. (Photo by Vidar Ruud / various sources / AFP) / Norway OUT
VIDAR RUUD AFP

Naši proslavljeni zlatni olimpijci Zlatko Saračević i Davor Dominiković, danas vrhunski treneri, obojica su igrala u Francuskoj i poznaju francuski rukomet kao i hrvatski. Ni jednog ni drugog pretjerano nije iznenadilo ispadanje Francuza.

- Nije to za mene neko veliko iznenađenje. Bili smo s Podravkom u Danskoj (pobijedili Kopenhagen, nap.p.) i gledao sam utakmicu na TV-u. Svega je tu bilo, određene bahatosti i pristupa koji je pomalo nerazumljiv. Didier Dinart niti jedan time-out nije pozvao u drugom dijelu, a stvari se nisu razvijale njima u prilog. Čini mi se da su išli onom logikom lako ćemo, a onda se nisu mogli vaditi s jakom Norveškom. Dinart nije zvao N’Guessana, Mahea... Karabatić više nije kao nekad, a u mladom Prandiju nije imao dostojnu zamjenu i morao je ‘gaziti’ 60 minuta. Krila su im doslovno spremna za turnire veterana, Guigou i Abalo su igrali još kad sam ja igrao. Po meni, oni su kiksali protiv Portugala koji je odlična momčad, a protiv Norvežana se nisu mogli vaditi - kaže Saračević.

Portugal dolazi

Neki govore da Francuzima nisu bitna europska prvenstva u olimpijskim godinama. Pokazuju to i njihovi loši rezultati svake četiri godine na EP-ima:

- Imaju oni po tri igrača za svaku poziciju, no sada nisu napravili dobar izbor, niti su bili potpuno unutra. Sjećam se da u Srbiji 2012., kad su bili 11. nisu ništa skrivali, imali su čak otvorene treninge. Ipak, ponavljam, sve je pošlo po zlu protiv Portugala, onako Dinart nije smio voditi utakmicu. Vjerujem da to ništa ne znači, nije sad njihov rukomet u nekoj krizi. Sprema im se nova smjena generacija nakon Tokija, ali oni će tamo biti dobri kao i uvijek. Problem je u tome sada što će se kvalifikacije za OI igrati u Francuskoj i mi ćemo biti u grupi s njima.

To što su Francuzi kiksali, na loš će se način odraziti na naše rukometaše, to je ono što malo brine Saračevića.

Njegov mlađi kolega Dominiković sustavno prati zbivanja u rukometu, odlučio se na trenerski poziv i “štreberski” pedantno prati sve:

- Nažalost, nisam stigao pogledati utakmicu s Norveškom, gledao sam onu prvu s Portugalom. Što se mene tiče, pobjeda Portugala nad Francuskom uopće nije iznenađenje. Oni su ih, uostalom, sa 33-27 pobijedili u domaćoj utakmici u kvalifikacijama za ovaj EP i Francuzi su znali što ih čeka, nisu oni njima bili nikakva nepoznanica. Puno sam ih vidio, one mlađe, na juniorskom SP-u Španjolskoj i iznimno cijenim ono što oni danas u rukometu rade. Najviše će napredovati od svih reprezentacija. Imaju tog Humberta Gomeza, Luisa Fradea, pivota, Rui Silva je super igrač, svi su odlični igrači i igraju u vrhunskim europskim klubovima. Njihovo vrijeme dolazi, čut će se još za portugalski rukomet.

Loš dan

Dominiković smatra da je Portugal u velikom naletu:

- Njihova je liga super jaka, tu su Benfica, Sporting, Porto... rukometni klubovi prilično bogati jer imaju princip rada kao što ga ima Barcelona, oni su sportska društva. Što je jednom nogometnom velikanu dati par milijuna eura za bratski rukometni klub?!

Što se Francuza tiče, unatoč najlošijem plasmanu na nekom velikom natjecanju nakon SP-a 1978., Dominiković ne očekuje potres.

- Oni će to doživjeti samo kao jedan ‘loš dan u uredu’. Takve su stvari u sportu normalne, nitko ne može uvijek pobjeđivati. Neće Dinartu ni dlaka pasti s glave jer su oni u tome jako temeljiti. Imali su na klupi reprezentacije Constantinija od 1985. do 2001., pa zatim Onestu od tada do 2016. kad je došao Dinart. On je legenda i neće ga se dirati.

Uostalom, ove je godine toliko velikih natjecanja da je Dominiković ovako pojasnio stvari:

- Ne tako davno brojao sam, francuski igrač koji igra u nekom klubu u Ligi prvaka ove će godine odigrati gotovo 100 utakmica u svim natjecanjima. Nakon EP-a slijede kvalifikacije za OI, kvalifikacije za SP, Olimpijske igre. A gdje su tu klupske utakmice?! Nitko nije Superman pa da to odrađuje samo tako i nekad moraš kiksati.

I Saračević i Dominiković smatraju da će se Francuzi vrlo brzo vratiti na stari pobjednički put. Prejaka su rukometna sila da bi se ovo jedno ispadanje dramatično odrazilo na francuski rukomet. “Kriza” će trajati samo do sljedećeg velikog natjecanja...

Linker
19. travanj 2024 10:39