VIDAR RUUD AFP
OPROŠTAJ FAVORITA

DEBAKL ZA FRANCUZE, NAJTROFEJNIJA REPREZENTACIJA OPET SE OSRAMOTILA! Velika pobjeda domaćina turnira, Trikolori putuju kući, ovo je sjajno za Hrvatsku

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 12. siječanj 2020. 19:15

U skupini D Norveška je svladala Francusku s 28:26. Veliko je to razočaranje i strahovit debakl za Francuze koji su ovim porazom ispali već u grupnoj fazi turnira.

Francuska rukometna javnost ovo ne pamti već dugih 30 godina! Šesterostruki svjetski i trostruki europski prvaci ispali su nakon dva uzastopna poraza, od Portugala (28:25) u prvome i od Norveške (28:26) u drugome kolu Europskog prvenstva.

Norvežani su kao domaćini turnira imali veliku podršku s tribina, no dojam je da ni taj navijački 'poguranac' nije bio presudan. Francuzi su došli na ovo prvenstvo potrošeni i opterećeni ulogom favorita.

U izvanrednoj utakmici u Tondheimu Norvežani su ipak u samoj završnici došli do velike pobjede. Igralo se praktički "gol na gol" veliki dio susreta, Francuska je početkom drugog dijela vodila s 18-15, no utakmica se prelomila u 51. minuti kada Norvežani stižu do vodstva 24-22, koje nisu ispuštali dokraja. Junak dvoboja Sagosen postigao je dvije minute prije kraja gol za 28-25 i bio je to konačan oproštaj Francuza. Norvežane je predvodio Sagosen s 10 pogodaka, uz sjajnog vratara Bergeruda (13 obrana), dok je kod Francuza Fabregas zabio osam golova, Abalo je dao 4, a Nikola Karabatić tri gola. Iz ove skupine su dalje prošli Norvežani i Portugalci, a njihov međusobni obračun u utorak će odrediti koliko će bodova prenijeti.

Norveška je pokazala poletnu i brzu igru kojom su slomili prekaljene Karabatića i Abaloa te je, iako je Ludovic Fabregas proglašen igračem susreta, uspješno nadigrala moćne Tricolore.

Francuzi će susret za treće mjesto skupine D igrati protiv reprezentacije Bosne i Hercegovine te će na taj način nastojati izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo.

Hrabra BiH pružila solidan otpor Portugalcima, ali do pobjede nije mogla

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je i u drugome susretu Europskog prvenstva. Iako su pružili solidan otpor, bolji su bili Portugalci rezultatom 27:24. Ovo im je druga pobjeda na turniru, a u prvom su kolu pomalo iznenađujuće pobijedili Francuze i najavili borbu za medalju.

Prvo je poluvrijeme pripalo portugalskoj reprezentaciji, na predah se otišlo s minimalnim vodstvom (12:11), ponajviše zahvaljujući fantastičnom BiH vrataru Nebojši Grahovcu koji je branio nemoguće.

U nastavku je opet briljirao Grahovac i jedini je držao momčad na okupu, dok su sjajni Portugalci strpljivo gradili napade i malo-pomalo povećavali prednost. Karačić i društvo u jednom su trenutku čak i poveli (14:12), međutim više od toga nije išlo. Previše je bilo individualnih pogrešaka koje je Portugal neumoljivo kažnjavao.

Bosnia and Herzegovina´s Marko Panic (R) and Portugal´s Alexandre Cavalcanti vie during the Men´s Handball European Championship preliminary round match Portugal v Bosnia and Herzegovina in Trondheim, Norway, on January 12, 2020. (Photo by Ole Martin Wold / various sources / AFP) / Norway OUT
OLE MARTIN WOLD AFP

Portela je bio najbolji pojedinac u portugalskoj reprezentaciji s čak deset pogodaka, a za BiH je Prce bio najefikasniji s pet golova.

Bosanskohercegovačka je reprezentacija ispala s prvenstva unatoč hrabroj i srčanoj igri (postoje još samo teoretske šanse), dok je Portugal osigurao prolaz dalje.

EURO 2020: Porazi Makedonaca i Poljaka

Rukometaši Češke pobijedili su u 2. kolu B skupine EURA u Beču Makedoniju s 27-25 i zakomplicirali situaciju u skupini, koja se križa u drugoj fazi s onom u kojoj igra Hrvatska.

Češka je vodila gotovo cijelu utakmicu, ali je pobjedu ipak osigurala tek u samoj završnici. Makedonski veteran Kiro Lazarov izjednačio je na 24-24 dvije minute prije kraja, ali su Česi u završnici postigli čak tri gola i došli do važne pobjede. Kod Čeha je Kasparek zabio sedam golova, a Lazarov čak 11 golova za Makedonce.

Česi su u prvom dvoboju izgubili od Austrije, dok su Makedonci slavili protiv Ukrajinaca, pa će odluka o dva putnika u drugu fazu dati susret zadnjeg kola Austrija - Makedonija.

Švicarska je u skupini F pobijedila slabe Poljake s 31-24 i eliminirala ih iz borbe za plasman u drugu fazu. Andre Schmid je postigao čak 15 golova za Švicarce.

Linker
18. travanj 2024 23:51