Ante Cizmic / CROPIX CROPIX
VELIKI ISPIT ZA HRVATSKU

FOTO: SAVRŠENO UŠTIMANI ORKESTAR LINE ČERVARA Veličanstveno izdanje Hrvatske u ključnoj utakmici prvog kruga! Duvnjak i društvo briljantni

Hrvatska je upisala i drugu pobjedu na Euru u Austriji. U sjajnom izdanju kakvo smo iskreno i očekivali, razbijena je Bjelorusija (31:23), procijenjena kao najjači suparnik u prvoj fazi natjecanja. Nisu nam bili ni blizu, nisu tako izgledali kraj sjajnog Duvnjka i društva.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 11. siječanj 2020. 15:01

HRVATSKA - BJELORUSIJA 31:23

HRVATSKA: Šego (7), Ašanin (3); Marić 2, Duvnjak 4, Hrstić, Stepančić 6, Horvat 1, Šarac 2, Karačić 6, Musa, Mamić 1, Cindrić 3, Matanović 1, Mandić 3, Ravnić 1, Šipić 1. Izbornik Lino Červar

BJELORUSIJA: Mackijević (4+1), Saldtjenka (4+1); Brovka 2, Kulješ 2, Šilović 1, Puhovski, Nikulenko, Šumak, Jurinjok 3, Baranov, Lukjančuk, Podšivalov 1, Karaljok 5, Vailupov 8 (2), Bohan, Gajdučenko 1. Izbornik Jurij Ševcov.

SEDMERCI: Hrvatska 3 (0), Bjelorusija 2 (2)

Rezultati by SofaScore

Hrvatska je upisala i drugu pobjedu na Euru u Austriji. U sjajnom izdanju kakvo smo iskreno i očekivali, razbijena je Bjelorusija, procijenjena kao najjači suparnik u prvoj fazi natjecanja. Nisu nam bili ni blizu, nisu tako izgledali kraj sjajnog Duvnjka i društva.

Pakleni je bio početak naše momčadi, baš ono što je za takvu utakmicu koja nosi nešto za drugi krug trebalo. Obrana u našoj najjačoj postavi 5-1 s Duvnjakom izludila je Bjeloruse koji nisu znali što s loptom. Musa je zatvorio Karaljoka koji je bio najveća opasnost, Duvnjak je skratio azletište Kulešu, spriječio kreativnost Puhovskog i to je izgledalo savršeno, jer nas ve su se nadovezali laki golovi i išli smo do 7:2 – savršeno.

No, kakao takav ritam umara morali smo i mijenjati, a kod promjene nam se malo ritam razbio, pa je Bjelorusija vrlo brzo pokazala koliko je ozbiljan protivnik. Počeli smo raditi greške i odmah bili kažnjeni kontrama koje su sjajno odradili Jurinjok i Vajlupov. U samo četiri minute serijom 4-0 Bjelorusi su došli na 7:6, pa je Červar morao pozvati time out.

Bio je pravi trenutak nakon kojeg je utakmica ušla u fazu izjednačenosti i laganog uspona našeg tima do konačnih +5 u poluvremenu. Obrana se vratila na staro, Mamić je zamijenio Musu, Karačić koji je dosta teško lovio ritam, napokon ga je ulovio i kada se to dogodilo počeo je novi kaos u bjeloruskim redovima.

Doista je jako teško braniti naš napad kada igramo 7 na 6 u vanjskoj liniji s Duvanjkom, Cindrićem i Karačićem. Nekad im dodamo Stepančića, pa ako ne ide na crtu za Marića i Šipića, Luka tresne iz vana, Cindrić ili Karačić prođu. Uglavnom, Bjelorusija se nije od svih tih varijanti obraniti i Hrvatska je ponovo otišla na razliku od početka utakmice.

Samo s dvije obrane Šege uspjeli smo napraviti +5, primiti 9 golova iz igre i to sve govori o obrani koja je ponovo povukla do rezultata. Uspio je Červar čak i Luku Stepančića odmoriti, stao je na desnog vanjskog Domagoj Duvnjak i to je samo potvrda što nam on u cijeloj priči znači.

Dvorana je dodatno poludjela odmah na startu nastavaka kada je Šego u istom napadu skinuo Šilovića, pa u Karaljka, a Mandić istrčao kontru za +7 i već tada je Bjelorusija bila ozbiljno uzdrmana, pred klasičnim nokautom.

Raspucao se Luka Stepančić, pustio je gas do daske i letovima na zabadanja Karačića i Duvnjaka izuo silinom šuta iz cipela bjeloruske vratare. Moćno je djelovala Hrvatska, toliko da Ševcov više ni u time outu nije vidio neku posebnu korist da bi zaustavio našu momčad.

Promijenio je Ševcov obranu na 5-1, uveo iskusnog Brovku. Dao je sve od sebe, iscrpio sve mogućnosti, a Hrvatska je i dalje nastavila rasti. Baš su se razigrali, toliko da je Karačić jurio na +9, pa ga je Duvnjak morao zamoliti da stane malo. Ali nije mu izašao u susret i baš s njegova dva gola popeli smo se u 35. minuti an +10 (24:14).

Tada je Duvnjak zaslužio odmor, Mandić je došao na prednjeg u obrani, pa ubrzo i Ravnić, Hrstić na mjesto Duvnjaka da pomogne obrani i za Stepančića u napadu, jer ne zaboravite on nam je ovdje jedini ljevak šuter kojeg imamo. Ašanin je zamijenio Šegu, Šarac Karačića. Puno toga smo si priuštili, a do kraja je bilo 15 minuta. Naravno da je sastav koji nikad nije skupa igrao malo pao u odnosu na udarnu postavu, ali treba im dati plus za hrabrost i činjenicu da su utakmicu mirno i sami priveli kraju. Ako nešto nije bilo dobro, onda su to promašeni penali, tri je definitivno previše. No, srećom nije se osjetilo.

HRVATSKA - BJELORUSIJA 31:23

HRVATSKA: Šego - Mamić, Duvnjak, Stepančić - Mandić, Horvat - Musa.

Klupa: Ašanin, Ravnić, Matanović, Šipić, Marić, Hrstić, Šarac, Cindrić, Karačić.

BJELORUSIJA: Mackjevič - Kulješ, Puhovski, Šilovič - Jurinok, Vailupov - Karaljok.

Klupa: Soldatjenka, Brovka, Baranov, Šumak, Bohan, Lukjančuk, Podšivalov, Nikuljenkov, Gajdučenko.

-----------------------------------------------------

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE!

59' - I Mamić je postigao pogodak u samoj završnici! Izvrsno su Kauboji, ako ne računamo onaj period pada u koncentraciji, odradili ovaj susret i razmontirali Bjeloruse!

58' - Kakva golčina Vlade Matanovića! Probio je bjeloruskog vratara kao da ga nije ni bilo...

56' - Podšivalov upisuje svoj prvi pogodak.

54' - Šarac zabija golčinu za 28:20!

52' - Brovka dodaje još jedan svoj gol.

50' - I Marin Šipić se upisao u strijelce... opet smo na plus osam!

49' - Brovka dodaje još jedan.

48' - Sada se igra praktički 'gol za gol'... Novi gol Valiupova za 26:17.

48' - Josip Šarac pogađa iz teške pozicije... bravo, majstore!

47' - Pogađa sada i Kulješ.

46' - Ali zato Marić ekspresno vraća na plus deset!

45' - Vailupov zabija iz sedmerca.

Austrija, Graz, 110120.
Europsko rukometno prvenstvo.
Utakmica skupine A, izmedju Hrvatske i Bjelorusije.
Na fotografiji: Igor Karacic.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

44' - Razigrao se Karačić sada i donio novu prednost od čak plus deset!

42' - Kara, majstore! Karačić je fantastičnim solo-prodorom donio Hrvatskoj novu prednost od plus devet!

41' - Upisuje se i Marino Marić u strijelce!

40' - Zabija sada i Valiupov, a Červar poziva time-out.

38' - Bjelorusi zabijaju dva brza pogotka i sada je 21:13. Duvnjak je na klupi, potreban mu je odmor...

38' - Razigrao se Stepančić i pogodio peti put od sedam pokušaja! Statistika mu je fantastičnih 71 %!!!

37' - Šilovič smanjuje na plus osam.

36' - Stepančić dodaje svoj četvrti pogodak za plus devet!!!

35' - Prolazi sada i Karačić! Opet smo na plus osam i igramo savršeno...

35' - Karaljok s crte pogađa za 18:11.

34' - Stepančić maestralno probija bjeloruski blok za plus osam!!!

Austrija, Graz, 110120.
Europsko rukometno prvenstvo.
Utakmica skupine A, izmedju Hrvatske i Bjelorusije.
Na fotografiji: Marin Sego.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

32' - Ma to je to! Marin Šego brani čisti zicer, bila je to prava stopostotna šansa u situaciji 'jedan na jedan', a onda je sijevnula kontra u kojoj Mandić zabija za plus sedam!!! Ajmo, ajmo!

31' - Strašna golčina hrvatskog kapetana! Domagoj Duvnjak još je jednom probio bjeloruskog vratara s devet metara... neobranjivo!

31' - Počinje drugo poluvrijeme! Ajmo, Kauboji!!!

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Fantastično su počeli Kauboji okršaj protiv Bjelorusije, vrlo brzo su hrvatski rukometaši napravili veliku razliku od plus pet, a zatim je došlo do neobjašnjivog pada koncentracije. Bjelorusi su prelako i prebrzo anulirali tu prednost i unijeli nervozu u Červarovu momčad. Međutim, do kraja poluvremena uspjeli su naši rukometaši konsolidirati svoje redove i doći do novih plus pet. Ako ne bude novih oscilacija, Bjelorusija bi trebala biti poražena bez većih poteškoća.

30' - I Cindrić dodaje još jedan za novih plus pet! Ovo je bilo dramatično poluvrijeme...

29' - Bravo, Karačić! Treći njegov gol za miran odlazak na predah...

28' - Vailupov pogađa iz sedmerca, nemoćan je Šego. Bravo, Cindra! Još jedan sjajan Lukin pogodak... Bjeloruski izbornik Juri Ševcov zove time-out.

Austrija, Graz, 110120.
Europsko rukometno prvenstvo.
Utakmica skupine A, izmedju Hrvatske i Bjelorusije.
Na fotografiji: Luka Cindric.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

27' - Karaljok zabija za 11:9. Ali pogađa opet Zlatko Horvat! Bravo, Zlaja!!!

25' - Fenomenalni Karačić je fintom izbacio cijelu bjelorusku obranu i donio nam novo vodstvo od plus tri!

24' - Stepančić majstorski zabija lobom! Sada je 10:8, ajmo, ajmo!!!

23' - Ali probija Karačić! Sjajno je prošao i pogodio praktički kroz golmana! Uzvraća odmah Bjelorusija brzim pogotkom na nepostavljenu obranu.

22' - Opet ne ide... Cindrić je promašio čisti zicer iz kontre, a zatim je Jurinok pogodio s krila za smanjenje vodstva na samo plus 1 Hrvatske.

18' - Ovo nam je trebalo! Stepančić probija bjelorusku obranu i silovito pogađa za 8:6!

Austrija, Graz, 110120.
Europsko rukometno prvenstvo.
Utakmica skupine A, izmedju Hrvatske i Bjelorusije.
Na fotografij: Maric Marino.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

17' - Valiupov dodaje još jedan svoj gol s krila i sada je već 7:6, a imali smo 7:2! Červar radi logičan potez i zove time-out.

16' - Mackjevič brani sedmerac Cindriću i čini se kao da su Kauboji ušli u svojevrsnu krizu...

15' - Uspjeli su sada Bjelorusi povezati tri brza pogotka i stići do 7:5... taman kad je sve izgledalo idealno.

13' - Kakva golčina Luke Cindrića! Pogodio je fenomenalno s devet metara za velikih plus pet!

11' - Nemoćna je Bjelorusija u ovim trenucima, hrvatska obrana igra zaista maestralno... a tu su još i naši navijači koji su u velikom broju zauzeli tribine, dvoranom odzvanja: "Bježite, ljudi... Ovdje igra Hrvatska!"

9' - Ali kako igra Duvnjak danas! Kapetan pogađa baš onako, kapetanski, 3 od 3!!! Bravo, majstore...

8' - Pogađa sada Kulješ za smanjenje vodstva...

7' - Još jednom pogađa fantastični Duvnjak!

Austrija, Graz, 110120.
Europsko rukometno prvenstvo.
Utakmica skupine A, izmedju Hrvatske i Bjelorusije.
Na fotografiji: Domagoj Duvanjak.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

6' - I još jedna kontra i još jednom je najbrži Mandić za 4:1!

5' - Majstorska asistencija Domagoja Duvnjaka za Zlatka Horvata, a Zlaja je u takvoj situaciji s krila nepogrešiv! Hrvatska vodi 3:1...

4' - Sjajna kontra naših i Mandić zabija za novo vodstvo!

3' - Ekspresno je s krila izjednačio Vailupov.

2' - I evo ga... kapetan Duvnjak probio je bjelorusku obranu za 1:0!

1' - Počela je utakmica u Grazu! Ajmooo!!!

-----------------------------------------------------

15.55: Izašle su obje reprezentacije na parket dvorane Stadthalle u Grazu. Sudački par činit će francuske blizanke Charlotte Bonaventura i Julie Bonaventura iz Marseillesa koje su u postale službene sutkinje EHF-a još 2004.

15:50 Cijene ulaznica za susret protiv Bjelorusije iznosile su od 30 do 90 eura, a navodno je dvoboj protiv Srbije već - rasprodan. Ulaznice na crnom tržištu prelaze 100 eura po komadu

15:45 "Bjelorusija je, po meni, naš najteži protivnik u skupini i oni, uz nas, s pravom gledaju u drugi krug. Ako se prisjetimo, u Hrvatskoj smo ih teško dobili, godinama igraju skupa. Karaljok, Kuleš, igrači Meškova. To je ekipa za respekt", kaže Cindrić. Zadnji puta su nas dobrano namučili, bilo je 25-23...

14:45 Imotski, Linz, Berlin, Vitez, Žepče, Split, Zagreb, Umag, Ogulin... Samo su neki od gradova iz kojih su stigli hrvatski navijači.

Graz, 110120. 
Hrvatski navijaci poceli su pristizati pred rukometnu utakmicu izmedju Hrvatske i Bjelorusije.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

Graz, 110120. 
Hrvatski navijaci poceli su pristizati pred rukometnu utakmicu izmedju Hrvatske i Bjelorusije.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

Graz, 110120. 
Hrvatski navijaci poceli su pristizati pred rukometnu utakmicu izmedju Hrvatske i Bjelorusije.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

13:05 Tri sata prije utakmice kapetan Domagoj Duvnjak poslao je posebnu poruku navijačima.

Linker
21. travanj 2024 04:09