Ole Martin Wold / NTB Scanpix / AFP
AU REVOIR

FRANCUSKI MEDIJI NISU ŠTEDJELI DUGOGODIŠNJE VLADARE SVJETSKOG I EUROPSKOG RUKOMETA Izbornik i Karabatić odgovorili potpuno različito na upit o krizi

AU REVOIR Porazom od Norveške (26:28) Francuska je prvi put nakon 1978. godine ispala u preliminarnoj fazi Europskog prvenstva
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 13. siječanj 2020. 11:35

Francuska je ispala s Europskog prvenstva u rukometu! Nakon što je na premijeri izgubila od Portugala, još jedan poraz doživjela je sinoć u Trondheimu, gdje je Norveška ostvarila sjajan trijumf (28:26) i poslala kući dugogodišnje vladare europskog i svjetskog rukometa. Francuzi su posljednji put bez borbe za odličja ostali na Euru 2012. kad su prošli u drugi krug, a u preliminarnoj fazi zadnje ispadanje dogodilo im se davne 1978. godine.

Francuski mediji nisu štedjeli svoje rukometaše. L’Equipe spominje katastrofu, Le Parisien piše o kraju jedne ere.

- Momci su se dobro borili, postojao je borbeni duh. Imali smo vodstvo, vraćali smo se iz minusa.. Norveška je domaćin i odigrala je dobru utakmicu, nije bilo lako igrati protiv njih. Postoji li kriza? Izvukli smo pouke iz poraza protiv Portugala, a ovo ćemo raspraviti među nama. Ali ne, ne mislim da smo u krizi. Pokušali smo dati najbolje od sebe, i ovo nije ničija pogreška. Možda smo samo na realnoj razini u ovom trenutku - rekao je francuski izbornik Didier Dinart nakon poraza u Norveškoj.

Pad samopouzdanja

Ovako rani oproštaj je rezultatski debakl za Francusku, to je jasno kao dan. S obzirom na rekordna 24 sudionika ovogodišnjeg Eura, moglo se očekivati da će favoriti imati lakši posao, ali u praksi se to ne pokazuje točnim. Jučer je i Slovenija sredila Švedsku, Danci su izgubili od Islanđana, Portugalci šokirali Francuze koji su potom pod pritiskom pali protiv inspiriranih Norvežana.

Malo tko je mislio da bi ‘au revoir’ mogao uslijediti ovako rano, ali proširena europska smotra s novim sustavom natjecanja donijela je doista zanimljiv rasplet jer se svaki krivi korak skupo plaća. Doduše, situacija je dosta ozbiljnija u dijelu ždrijeba u kojem su bili Francuzi, više je jačih reprezentacija i izgled za kiks je veći. Osim Francuske, od mogućnosti prolaska skupine oprostila se Bosna i Hercegovina, dok će Norveška i Portugal igrati za bodove koji se prenose u drugi krug.

- Mislim da smo odigrali dobru utakmicu. Bili smo koncentrirani, dali smo sve u napadu i u obrani. U završnici smo počeli gubiti lopte, radili smo pogreške koje su nas dovele u poteškoće. Izgubili smo malo samopouzdanja nakon poraza od Portugala... Kriza? Može se i tako reći ako želite. No, važno će biti kako ćemo dalje raditi, s Olimpijskim igrama u fokusu. Što ćemo učiniti s ovim podbačajem i kakve lekcije iz njega možemo naučiti - poručio je Nikola Karabatić.

Utakmica je bila prava poslastica, dosta je dugo trajala neizvjesnost, igralo se gol za gol, da bi Francuzi poveli 18:15 početkom nastavka. Ipak, Norvežani su bili kompaktniji i konkretniji, a imali su i dva igrača prevage u svojim redovima. Fenomenalni Sander Sagosen opet je nosio svoju reprezentaciju do pobjede, ovaj put zabio je 10 od 15, a vratar Torbjoern Bergerud bio je na sjajnih 39 % sa 16 obrana od kojih su neke bili u ključnim trenucima završnice. Od 51. minute Norveška je vodila 24:22 i Dinartova družina to više nije mogla spasiti. Francuske strijelce predvodio je Fabregas s osam golova, Abalo je dodao četiri, a Nikola Karabatić tri.

Slatka osveta

Momčad Christiana Bergea pripada vrhu svjetskog rukometa, to je odličnom igrom potvrdila te se dodatno napunila samopouzdanjem uoči novih važnih ispita koje će igrati na domaćem terenu. Usput je slatko uzvratila Francuzima za poraz u finalu Svjetskog prvenstva 2017. u Parizu.

- Nikad dosad nismo osjetili ovakvu atmosferu na norveškom tlu, i moguće je da je to razlog što smo pobijedili. Želimo osjetiti taj uzvik svaki put kad zabijemo i kad ukrademo loptu – rekao je junak Sagosen.

Linker
25. travanj 2024 13:30