Ante Cizmic / CROPIX CROPIX
RUKOMETNA GROZNICA

TO MOŽE SAMO HRVATSKA! NOVA ČERVAROVA REPREZENTACIJA ODMAH NAJAVILA KAKO ĆE IGRATI NA EP-U Nakon šoka na poluvremenu izborena velika pobjeda

Hrvatska rukometna reprezentacija na otvaranju Europskog prvenstva u Grazu je pred gotovo 5.000 naših navijača svladala Crnu Goru s 27:21. Hrvatska se predvođena Linom Červarom nalazi u skupini A s Crnom Gorom, Bjelorusijom i Srbijom, a sljedeći su protivnici Bjelorusi za dva dana u subotu u 16:00.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 09. siječanj 2020. 18:00

HRVATSKA - CRNA GORA 27:21 (12:13)

GRAZ Stadthalle. Gledatelja 5.000. Suci: Brunner i Salah (Švicarska)

HRVATSKA: Šego (5), Ašanin; Marić 4, Duvnjak 1, Hrstić, Stepančić 2, Horvat 4, Šarac 1, Karačić, Musa 1, Mamić, Cindrić 7 (2), Matanović 1, Mandić 2, Ravnić 1, Šipić 3.

CRNA GORA: Simić (8), Mijušković; F. Vujović, Glendža, Bakić 2, Čavor 2, Lazović, B. Vujović, Radović, Kankaraš, S. Vujović 2, Ševaljević 1 (1), Lasica 2, Anđelić 2, Grbović 6, Lipovina 4.

SEDMERCI: Hrvatska, Crna Gora

ISKLJUČENJA: Hrvatska 4 minute (Mandić 9, 12), Crna Gora 14 minuta (Čavor 5, 17, klupa 19, Radović 34, 44, Lazović 39, 47)

IGRAČ UTAKMICE: Luka Cindrić

Rezultati by SofaScore

Hrvatska je pobjedom otvorila Euro u Austriji. Dojam je da su odigrali onoliko koliko je trebalo da se pobijedi dobra, ali ipak ne i odlična Crna Gora. Pokazali smo dobre, ali i loše strane, reklo bi se da smo utvrdili gradivo, sve ono što smo znali i prije.

Vrlo loše prvo poluvrijeme odigrali su naši igrači. Obrana slaba, napad još i gori. Sve što smo znali o Crnoj Gori nije se isplatilo, ništa nismo iskoristili.

Obrana – spora, daleko od sjajnih crnogorskih šutera koje je predvodio Lipovina koji je pokazao zašto ga toliko cijene u Bundesligi. Grbović je sam držao naš linijski dio obrane, a kada mu se priključio Stevan Vujović, za sjajne crnogorske šutere to je bio čisti trening. Šego se u prvom dijelu nije uspio nametnuti, realno uz takve šuteve to je bilo teško, kada nemaš obrane ispred sebe. Da stvar bude gora, počeli smo s Mandićem na prednjem, a on je već nakon 11 minuta imao duplo isključenje, što nas je dovelo u dosta nezgodnu situaciju. Srećom Ravnić je dobro reagirao, ali na šuteve Crnogoraca bili smo i dalje jako daleko.

Napadu je trebalo pet minuta za prvi gol. Jako loše su osim Cindrića naši igrači probijali prvu obrambenu liniju Crnogoraca, a Cindrić koji je to uspio je dosta promašivao. Znali smo da Crna Gora igra agresivno, ali opet su nas iznenadili, jer smo djelovali sporo i bezidejno. Dok Simić nije obranio ništa držali smo u egalu, no kada je Simić zaredao s obranama, kada je u kontri skinuo Karačića, pa nakon njega s krila i Ravnića, Crna Gora je to u stilu vrhunske momčadi naplatila dvaput se vrativši iz minusa od dva gola i na kraju okrenuvši na +2 utakmicu, što je bio mali šok nakon kojeg je Lino Červar u 27. minuti zvao prvi time out.

U nekoliko navrata u prvom dijelu činilo se da bismo mogli krenuti naprijed, ali nismo uspjeli, jer su i pod rukom Crnogorci zabijali golove. Treba priznati da je momčad Zorana Roganovića igrala vrhunski disciplinirano, da su Bakić, Radović, Stevan Vujović i Lazović obranu odigrali skoro pa savršeno. Takva Crna Gora je bila jako opasna. Sami su rekli, ako izdržimo do poluvremena može biti svašta.

Morala se Hrvatska probuditi, postati agresivnija, jer sve viđeno u prvom dijelu vodilo je prema porazu. Srećom nije nam Crna Gora daleko odmakla.

Nakon pet minuta nastvaka golom Mandića smo poveli 15:14. S Duvnjakom na prednjem i s Mandićem na dvojci to je izgledalo puno čvršće u obrani, jer Lipovina je teško disao. Treba reći i da je na sredinu iste stao Mamić koji je sakrio Grbovića, a sa svim tim i Šego se probudio na golu. I samo za nekoliko trenutaka smo bili na +3, imali smo i kontru i laku realizaciju, pa je Zoran Roganović morao zvati time out da ne bi doživio klasični nokaut. Bila je to samo u pet minuta nastavka bolja Hrvatska nego u cijelom prvom poluvremenu.

Željeli smo mirnu završnicu, bez mogućih iznenađenja, pa je nastavljeno u dobrom stilu i prednost se držala. Crnogorcima je ipak malo pao optimizam što je bilo jako važno, nesigurnost im se pretvorila u grubost pa su radili isključenja nakon kojih je trebalo samo dobro brojati, a naši srednjaci su jako dobri matematičari koji takvu priliku nisu smjeli propustiti. Lijepo je bilo vidjeti da im se napadački priključio i Mamić.

Prednost je rasla, nakon +6 kontrom Mandića Roganović je tražio još jedan time out, no njegova je momčad bila nokautirana i Hrvatska je mirno privela utakmicu kraju. Odmorio je Červar nakon toga Stepančića i Horvata. Malo nas je iznerviralo prvo poluvrijeme, ali dobro je, treba i to razumjeti kao i oni u Poreču. Ali i zapamtiti ovih posljednjih 30 minuta, da ne bude zabune.

HRVATSKA - CRNA GORA 27:21

HRVATSKA: Šego, Stepančić, Cindrić, Duvnjak, Mandić, Musa, Horvat

Klupa: Ašanin, Ravnić, Matanović, Šipić, Marić, Šarac, Mamić, Hrstić, Karačić

CRNA GORA: Simić, Lipovina, Ševaljević, S. Vujović, Lasica, Grbović, Bakić

Klupa: Mijušković, Vujović, Radović, Božović, Anđelić, Čavor, B. Vujović, Lazović, Kankaraš

----------------------------------------------------------

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE!

60' - I kraj! Mučili smo se, ali uspjeli smo pokazati pravo lice... sljedeći je suparnik Bjelorusija u subotu u 16.00.

59' - Odmah uzvraća Grbović koji je, mora se priznati, odigrao izvrsnu utakmicu.

58' - I Josip Šarac se upisao u strijelce, i to fantastičnim pogotkom! Sada je čak plus osam za Kauboje!

55' - Zabija i 24-godišnji Vlado Matanović, naša nova nada, za velikih +sedam!

54' - Šipić zabija svoj treći gol za 25:19!

53' - Marko Lasica pogađa iz kontre.

52' - Sada je Cindrić 'balićevski' pronašao Šipića koji zabija za novih +šest!

51' - Grbović zabija svoj šesti pogodak.

50' - Fantastičan je Šego na golu, skinuo je novu tešku loptu, a onda Mandić zabija za velikih +šest!!! Ajmooo!!!

Austrija, Graz, 090120.
Europsko rukometno prvenstvo.
Utakmica skupine A, 1. kola izmedju Hrvatske i Crne Gore.
Na fotografiji: David Mandic.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

49' - Ali razigrao se Marić i doveo nas na novih +pet!

48' - Šteta... Stepančić je promašio čisti šut, bila je to prilika da odemo na +šest, a onda Lasica zabija za 21:17.

45' - Kapetan Duvnjak 'balićevski' dodaje Mariću koji zabija za +pet Hrvatske!

44' - Majstorska asistencija Marka Mamića za Zlaju Horvata i on u ovakvim situacijama ne griješi... 20:16 za Kauboje!

43' - 19-godišnji Aleksandar Bakić dodaje još jedan svoj gol za 19:16.

42' - I Šego pridodaje još jednu obranu! Sad to već podsjeća na onu Hrvatsku na koju smo navikli!

Austrija, Graz, 090120.
Europsko rukometno prvenstvo.
Utakmica skupine A, 1. kola izmedju Hrvatske i Crne Gore.
Na fotografiji: Luka Cindric.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

41' - Ma tooo!!! Kauboji odlaze na četiri razlike, Cindrić je sa sedmerca zabio svoj šesti gol! Čini se da je Červar dobro posložio momčad u poluvremenu...

40' - Karačić fenomenalno probija izvana i zabija za novih tri razlike!

38' - Vujović vraća na dva razlike.

37' - Evo sjajne serije! Cindrić zabija svoj peti gol nakon nekoliko fantastičnih reakcija naše obrane! Prvi put odlazimo na tri razlike i Crnogorci zovu time-out.

Austrija, Graz, 090120.
Europsko rukometno prvenstvo.
Utakmica skupine A, 1. kola izmedju Hrvatske i Crne Gore.
Na fotografiji: 
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

36' - Bravo, Šego! Nova obrana hrvatskog vratara, a onda i Cindrić zabija iz kontre za dva razlike!

35' - To je to! Brza kontra naših i Mandić pogađa za vodstvo Hrvatske 15:14!!!

34' - Novo isključenje za Crnu Goru, zaslužio ga je Radović. Stepančić majstorski pronalazi put do mreže i zabija za 14:14! Sad moramo iskoristiti igrača više...

33' - Sijevnula je brza kontra Crnogoraca, Grbović pogađa za 14:13.

32' - Evo ga, to nam je trebalo! Marino Marić zabija za izjednačenje!

31' - Počelo je drugo poluvrijeme u Grazu. Ajmo, ajmo!!!

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Nakon početnoga vodstva Crnogoraca, Kauboji su uspjeli preokrenuti i preuzeti inicijativu. Izgledala je igra Červarovih izabranika sasvim solidno sve do same završnice kada su s nekoliko pacerskih poteza pokvarili dojam i pustili Crnogorcima da naprave seriju 4:0. Obrani nedostaje kompaktnosti, a napadu agresivnosti. Nije još sve izgubljeno, rano je još suditi, no važno je sačuvati hladnu glavu i rutinski preokrenuti rezultat u našu korist.

30' - Pa nevjerojatno... gubimo loptu u napadu i Crnogorci zabijaju četvrti gol u seriji. Ali Šipić spašava dojam i zabija u posljednjoj sekundi za smanjenje razlike! Morat će se to u nastavku popratiti...

29' - Opet loše stojimo u obrani, sada je Grbović pogodio za 12:11. Imali smo 11:9 i zicer za odlazak na tri razlike, a sada Crnogorci rade seriju od tri pogotka i prelaze u vodstvo... Červar zove prvi time-out.

27' - Anđelić pogađa za 11:11.

26' - Šteta za ovu akciju... Karačić je promašio zicer iz kontre, odnosno obranio mu je Simić, a zatim je Lipovina zabio za 11:10. A moglo je biti tri razlike taman uoči poluvremena.

25' - Cindrić sjajnim solo-prodorom zabija za novih dva razlike!

Luka CINDRIC (CRO), jubilation, joy, enthusiasm ,, action, single image, single cut motive, half figure, half figure. Preliminary Group B, Iceland (ISL) -Croatia (CRO) 27-31, on 11.01.2019 in Muenchen / Germany, Olympiahalle. Handball World Cup 2019, from 10.01. - 27.01.2019 in Germany and Denmark. Sven Simon Photo Agency GmbH & Co. Press Photo KG # Prinzess-Luise-Str. 41 # 45479 M uelheim / Ruhr # Tel. 0208/9413250 # Fax. 0208/9413260 # GLS Bank # BLZ 430 609 67 # Kto. 4030 025 100 # IBAN DE75 4306 0967 4030 0251 00 # BIC GENODEM1GLS # www.svensimon.net. | usage worldwide
Frank Hoermann/SVEN SIMON Picture-Alliance/AFP

24' - I Ravnić zabija iz kontre svoj prvi pogodak i povratak hrvatskog vodstva!

23' - Bakić zabija za 9:9.

22' - Briljiraju vratari! Prvo je Šego skinuo čisti zicer, a zatim je nažalost Simić obranio Šipiću s crte.

19' - Lipovina dodaje još jedan gol za smanjenje vodstva.

19' - I opet Horvat zabija, ovaj put iz kontre! Prvi put vodimo dva razlike!!! Dvoranom se ori "Hrvatska, Hrvatska"!

17' - Prelagano zabijaju Crnogorci... Čavor upisuje novi zgoditak. Ali evo i Čavoru novo, drugo isključenje! Cindrić pogađa sa sedmerca za 8:7!

16' - Iskusni Zlatko Horvat je zabio s krila za 7:6! Bravo, Zlaja!!!

15' - Čavor je pobjegao našoj obrani i zabio novi izjednačujući gol.

14' - Šipić se lavovski izborio za loptu i s crte pogodio za 6:5!

14' - Stefan Vuković pogađa s devet metara za novo izjednačenje.

Austrija, Graz, 090120.
Europsko rukometno prvenstvo.
Utakmica skupine A, 1. kola izmedju Hrvatske i Crne Gore.
Na fotografiji: David Mandic.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

12' - Cindrić majstorski probija i zabija za 5:4! Uhh, kakva nevolja... Mandić je dobio drugo isključenje u ranoj fazi utakmice! Ako dobije treće, to će za njega biti kraj susreta...

11' - Ševaljević pogađa sa sedmerca za 4:4.

10' - Sjajna akcija naših rukometaša i Stepančić donosi izjednačenje! Odmah nakon njega iz kontre zabija Cindrić i to je sada prvo vodstvo - 4:3!!!

9' - Prvi naš isključeni igrač je David Mandić, obrana nije bila kompaktna i Mandić je zasluženo dobio dvominutnu kaznu.

Austrija, Graz, 090120.
Europsko rukometno prvenstvo.
Utakmica skupine A, 1. kola izmedju Hrvatske i Crne Gore.
Na fotografiji: Domagoj Duvnjak.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

8' - Ovo nam je trebalo, jedan lagan pogodak! Duvnjak je iskoristio svoje najjače oružje i doveo nas na jedan gol zaostatka! Bravo, kapetane!!!

8' - Čavor s devet metara probija za 3:1.

6' - Sada pogađa Lipovina za novo crnogorsko vodstvo.

5' - Dobro Crnogorci opstruiraju naše napade, ali nije dugo potrajalo, dobio je Stefan Vujović 2 minute. I Horvat probija, lobom je prevario crnogorskog vratara!

3' - Poveli su Crnogorci, Grbović je probio hrvatsku obranu. Cindrić opet promašuje.

2' - Iznenadili su Crnogorci dubokom obranom, Cindrić je prvi opalio po golu nakon što su suci označili pasivan napad, no odbila se lopta od grede.

1' - Počela je utakmica u Grazu! Ajmooo!!! Na tribinama u Grazu skupilo se oko 5000 navijača, dvoranom se ori: 'U boj! U boj! Za narod svoj!'

----------------------------------------------------------

20.25: Kauboji kreću po jedinu medalju koja im nedostaje. Izbornik Hrvatske Lino Červar se odlučio na ovu početnu postavu: Šego, Stepančić, Cindrić, Duvnjak, Mandić, Musa i Horvat.

20.10: Utakmicu će suditi švicarski sudački par Arthur Brunner i Morad Salah.

19.55: "Itekako treba paziti na tu prvu utakmicu, dva boda koja bi prenijeli u drugi krug bi nas rasteretila. Bit će to potpuno drugačije nego u pripremnim utakmicama, proradit će tu i adrenalin, naši navijači, i ja mislim da će se Crna Gora morati predati u drugom poluvremenu jer je razlika u kvaliteti jednostavno prevelika", dao je svoju prognozu uoči utakmice legendarni Nikša Kaleb.

19.45: Završila je prva utakmica naše skupine između Srbije i Bjelorusije. Slavili su Bjelorusi rezultatom 35:30 i time dokazali ono o čemu se nagađalo - polako se nameću kao prava, možda i jedina prava, prijetnja Kaubojima za prolaz u drugi krug natjecanja.

19.10: Navijači već pristižu u Stadthalle, kockice su počele puniti dvoranu u Grazu i procjena je da će u Austriji Kauboje bodriti oko 5000 Hrvata. Neki su pristigli iz domovine, a pojedini su hrvatski fanovi pristigli iz Beča i okolnih gradova.

18.20: Još je dva sata do početka utakmice. Dvorana Stadthalle, najveća sportska dvorana u Grazu, prima oko 6000 gledatelja, a očekuje se da će Hrvati doći podržati Duvnjaka i društvo u velikom broju. Po austrijskome gradu već se mogu uočiti naši navijači s prepoznatljivim kockastim obilježjima. Prema prvim informacijama, za utakmicu je u slobodnoj prodaji ostalo još svega stotinjak ulaznica.

----------------------------------------------------------

Linker
20. travanj 2024 15:22