Jonathan NACKSTRAND / AFP
RASPLET U MALMOU

HRVATSKA SAZNALA PROTIV KOGA ĆE IGRATI U POLUFINALU! Norveška i Slovenija u međusobnom okršaju odlučile o pobjedniku skupine

Norveška će biti suparnik Kaubojima u petak u polufinalu EURA u Stockholmu. U utakmici koja je odlučivala o pobjedniku skupine u Malmou, pobijedili su Sloveniju s 33:30. Slovenci će na Španjolce, Portugal šokirao Mađarsku i izborio utakmicu za peto mjesto.
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 22. siječanj 2020. 20:44

Norveška će biti suparnik Hrvatske u polufinalu Europskog rukometnog prvenstva. Utakmica je na rasporedu u petak s početkom u 20.30 sati u Stockholmu, a prije toga će se od 18 sati u drugom polufinalu sastati Španjolska i Slovenija. Bilo je svakojakih priča, teorija i naklapanja o tome što bi Hrvatska trebala napraviti da bi imala lakši posao u polufinalu, no činjenica je da su mogućnost odabira zapravo imali Norveška i Slovenija.

Zanimljivo je bilo vidjeti kako će se izbornici ovih dvaju reprezentacija postaviti u toj utakmici koju su mogli igrati bez (pre)velikog opterećenja. Kako su već ranije osigurali polufinale, bilo je logično očekivati da će Christian Berge i Ljubomir Vranješ pričuvati svoje glavne adute ne bi li im se dogodila kakva nesreća kao što je to slučaj bio s našim Karačićem u završnici ogleda sa Španjolskom.

Tako su početak utakmice s norveške klupe promatrali Sagosen, Øverby, Bjørnsen, O'Sullivan i vratar Bergerud, a sa slovenske Bombač, Janc, Ferlin, Blagotinšek, Dolenec i Mačkovšek. Norvežani su ostali na klupi cijelo vrijeme, kao i većina navedenih Slovenaca, i izvjesno je da će i jedni i drugi polufinalne utakmice dočekati svježiji od svojih suparnika.

Norway's Harald Reinkind (L) passes the ball during the Men's European Handball Championship main round day 5 Group II match Norway v Slovenia in Malmo, Sweden on January 22, 2020. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
JONATHAN NACKSTRAND AFP

Pričuvna norveška postava bolje je otvorila susret u Malmöu, imala je vodstvo od 8:4 i 10:6, ali se Slovenija u završnici prvog poluvremena uspjela približiti na -1. Igralo se brzo, s velikim brojem napada i bez previše taktiziranja, u skladu s revijalnim ozračjem utakmice. U takvim okolnostima bolje su se snašli Norvežani, koji su u 42. minuti stigli do prednosti od pet pogodaka (24:19).

Činilo se tada da Slovenija to ne može preokrenuti, ali Bergeovi igrači iz drugog plana također imaju svoje limite, te su Slovencima dozvolili približavanje na 30:29 u 56. minuti. No, to je bilo sve, Norvežani koji su kroz turnir manje igrali opravdali su povjerenje, prikazali dobar rukomet i šestom uzastopnom pobjedom ''odabrali'' Hrvatsku u polufinalu. Igračem utakmice proglašen je Kevin Gulliksen sa sedam pogodaka iz sedam pokušaja.

Norveška 33 (14)

Slovenija 30 (13)

MALMÖ – Malmö Arena. Gledatelja 4,824. Suci: Pichon i Reveret (Francuska).

NORVEŠKA: Christensen (5+4), Bergerud; Nikolaisen 4, Sagosen, Øverjordet 5, Øverby, Jøndal 1(1), Aar 4, Bjørnsen, Gullerud, Johannessen 2, O'Sullivan, Tangen 5, Reinkind 1, Gulliksen 7, Blonz 4(1). Izbornik Christian Berge

SLOVENIJA: Ferlin, Kastelic (10); Blagotinšek 1, Henigman 2, Janc, Dolenec, Cingesar, Cehte 5(1), Kodrin 5, Zarabec 3, Šoštarič 3, Horzen 4, Zabič 4, Ovniček 3, Bombač, Mačkovšek. Izbornik Ljubomir Vranješ

SEDMERCI: Norveška 2(2), Slovenija 7(2).

ISKLJUČENJA: Norveška 6 min, Slovenija 6 min.

Mađarska nije uspjela kreirati senzaciju. Naši sjeverni susjedi stigli su na Europsko prvenstvo s pomlađenom reprezentacijom, do posljednje utakmice bili su u konkurenciji za plasman u polufinale, no ostali su prekratki. U utorak su poraženi protiv Švedske, bio je to susret u kojem su potrošili puno energije, a za polufinale su trebali pobijediti Portugal i računati na pomoć Norveške.

Nije išlo, Portugal je ostvario uvjerljivu pobjedu, kojom je potvrdio i treće mjesto u skupini. Mađarski poraz donio je radost Sloveniji, koja je time osigurala prolaz u polufinale, drugo u povijesti na Euru. Mađarski su rukometaši bili ravnopravni tek u prvih 14 minuta, nakon toga Portugalci su poveli i vodstvo nisu ispuštali do kraja.

Nije sve išlo baš glatko, jer Mađari nisu odustajali. U 43. minuti zaostajali su dva pogotka (22:20), no Portugalci tada rade seriju od 4:0 i odlaze na nedostižnu prednost. Bez obzira na to, mađarskim rukometašima treba čestitati, jer bili su najmlađa momčad ovog Eura i od njih se nije očekivalo puno.

Kod Mađarske je izostao bolji učinak obrane i vratara, a ni napad nije briljirao. Po pet pogodaka postigli su Balogh i Banhidi. Portugalski napad predvodio je desni vanjski Belone Moreira sa sedam pogodaka, od kojih je pet bilo iz sedmeraca.

- Imamo puno kvalitete, vjerujemo u sebe. Razočarao nas je poraz protiv Slovenije, zbog kojeg smo ostali bez polufinala, ali željeli smo novom pobjedom svima pokazati da smo kvalitetna momčad – komentirao je Moreira.

Igrat će Portugal u subotu utakmicu za peto mjesto u Stockholmu, suparnik će mu biti Njemačka. Bez obzira na ishod tog dvoboja, Portugalci su već sad osigurali najbolji plasman u povijesti europskih prvenstava, a sudjelovat će i na olimpijskom kvalifikacijskom turniru.

Portugal 34 (16)

Mađarska 26 (14)

MALMÖ – Malmö Arena. Gledatelja 2.930. Suci: Geipel i Helbig (Njemačka).

PORTUGAL: Quintana (6+1), H. Gomes (1); Portela, Ferraz, Martins 2, Moreira 7(5), Silva, Salina 5, Borges 5, Branquinho 4, Cavalcanti 2, Areia 5, A. Gomes 1, Antunes, Frade 1, Magalhaes 2.

Izbornik Paulo Pereira

MAĐARSKA: Szekely (1), Mikler (7); Sipos, Balogh 5, Ligetvari 4, Boka 4, Gyori 2, Nagy 1, Rosta, Mathe 4(2), Banhidi 5, Szita 1, Bartok, Fekete, Ubornyak, Hornyak.

Izbornik Istvan Gulyas

SEDMERCI: Portugal 5(5), Mađarska 4(2).

ISKLJUČENJA: Portugal 6 min, Mađarska 4 min.

Linker
20. travanj 2024 04:19