Ante Cizmic / CROPIX CROPIX
KLJUČNA BITKA

JUNAK KAUBOJA UOČI FINALA OVIME ĆE PODIGNUTI HRVATSKU NA NOGE! 'Svi imamo snage za tu veliku utakmicu, a on je najbolji igrač s kojim sam ikada igrao'

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 25. siječanj 2020. 19:01

Kad svi padaju, na braniku je naš Željko. Čovjek stiže sve - i odigrati obranu, i otrčati u napad, i zabiti odlučujući gol. Morate se sjetiti da je mjesec i pol prije Eura u utakmici Bundeslige protiv Berlina njegovo koljeno malo prošetalo, da je nakon toga bio na bolovanju mjesec dana, da se vratio samo tjedan dana prije dolaska na pripreme reprezentacije. I evo u što se to pretvorilo. Tko se uopće sjeća da je naš Željko bio ozlijeđen? Div u pravom smislu riječi, i na terenu i izvan terena, čovjek koji, jednostavno, okuplja oko sebe, a takvi su najvredniji.

A izvan terena - ni traga onoj silini. Miran, tih, progovorit će isključivo ako ga se pita.

Kako ste preživjeli petak u Stockholmu?

- Prvih 10-15 minuta nakon mog gola bilo je stresno, emotivno, bilo je suza i svega... Spavalo se normalno, valjda od umora, ali moj je dojam da smo ipak, nekako, premirni nakon toga svega, ali nije to nije ni loše. Jer, realno, nismo još sve napravili što smo si postavili kao cilj ovdje.

Kako izgleda oporavak nakon takvih utakmica?

- Fizioterapeuti i liječnici napravili su regeneraciju s nama. Ima tu svega i moram priznati da odlično dođe, baš godi.

Ima i leda?

- Ima, nezgodno je, ali korisno.

Koliko možete izdržati u kadi leda?

- Mogu nešto sitno, ima i izdržljivijih. Recimo Duvnjak je tu jako dobar, a moram dodati da je doista nevjerojatno to kako on igra na ovom prvenstvu. 80 minuta je igrao protiv Norveške, što taj čovjek radi, kako radi, ja se i sada čudim. On je sigurno najbolji igrač s kojim sam ikada igrao.

Stockholm, 240120. 
Tele2 Arena.
Utakmica polufinala Europskog rukometnog prvenstva, 
Hrvatska - Norveska. 
Na fotografiji: slavlje igraca Hrvatske, Zeljko Musa.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

Igrali smo već protiv Španjolaca na ovom Euru.

- Mislim da ni Španjolci ni mi nismo prikazali pravo lice. Nismo imali tada što dobiti i izgubiti, nije bilo smisla bezglavo jurišati.

Ovo će dakle biti drugačija utakmica?

- To je sigurno. Ulog je veći. Znamo se predobro, znamo svaku kretnju njihovih igrača, znamo kako razmišljaju, toliko smo se već puta imali priliku s tim suočiti. Tu nije toliko bitna više taktička priprema, nego emocije, karakter, tko će više željeti tu pobjedu.

Ima li itko u ovom trenutku tko je želi više od vas?

- Ne znam, mislim da nema. Osim ovih navijača koji nas bodre gdje god da dođemo i koji nam daju stalnu snagu. I protiv Norveške je naš duh pobijedio, to su jednostavno te utakmice. I kada ne ide, moraš biti čvrst i vjerovati da će se sve vratiti.

Musa ima jedno finale dosad.

- Ovo će mi biti drugo finale, prvo sam igrao u Austriji 2010., a to je bio i moj reprezentativni debi. Tada nismo uspjeli, ali mislim da sada imamo volje, snage i živaca otići do kraja. Vidim tu strašnu želju kod dečkiju.

I onda nešto od srca.

- Dugo sam ovdje, a sada sam jako sretan zbog malog Vlade Matanovića koji zabije dva sjajna gola, pa Aško obrani dva penala, pa se Hrsta bori kao div... Zato smo mi dobri, jer svi smo momčad, baš svi, svaki dâ neki svoj doprinos. A kada se to složi...

Niste puno igrali s Norveškom, samo 20-ak minuta?

- Nemam pojma koliko sam igrao, koliko god bilo, dosta je jer smo pobijedili, a to je najvažnije. I ako bude 10 ili 60, meni je najvažnije da mi igramo i pobjeđujemo. Dobro se osjećam, svi sigurno imamo snage za tu još jednu veliku utakmicu, u to uopće ne sumnjam, makar su ovo sad već velike brojke.

Stockholm, 240120. 
Tele2 Arena.
Utakmica polufinala Europskog rukometnog prvenstva, 
Hrvatska - Norveska. 
Na fotografiji: Domagoj Duvnjak, Zeljko Musa.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

Pokazalo se da nam je obrana 6-0 dosta važna za Španjolce?

- I Brozović i Mamić i Hrstić bili su odlični u tome protiv Španjolaca. Naše su obrane naša posebnost; koju god da izbornik odabere, neće pogriješiti. Moram pohvaliti Mamića, koji je jako napredovao u tom segmentu igre, kojem je Njemačka donijela puno. Znam da ima i puno rezerve u napadu, samo se treba opustiti i odigrati kako može. Velik je on, kada krene s tom masom u prodor, nije to lako zadržati. Uz malo sigurnosti, pred njima, a i pred svima njima je velika budućnost.

Što najbolje rade Španjolci?

- Pokazali smo da je zatvaranje pivota naša dobra odluka i da to možemo, a oni s pivotima igraju najbolje, oko toga se vrti barem 80 posto igre Španjolaca. Moramo samo ponoviti ono što smo dobro radili u Münchenu lani. Aguinagalde je tu jak, sve bolji je i ovaj drugi pivot Figueras, jako dobro s njima rade Raul, Canelals, Dušebajev. Oni su stvarno dobro postavljena i dobro izbalansirana momačd koja nekad ostavlja dojam sporosti,a ustvari jako je brza.

A što je najopasnije protiv Španjolaca?

- Početak utakmice mora biti dobar. Najvažnije dobro ući u utakmicu. Deveta je utakmica, treba se dobro postaviti, jer je teško stizati ako se ne krene dobro. Španjolska je jaka u diktiranju igre kada uđe u svoj ritam, to je onda jako teško braniti Deveta je utakmica i mislim da tu moramo dati gas do daske.

Mislimo da će uloga Muse u današnjem finalu sa Španjolcima biti iznimno važna. Španjolska osim Dušebajava i ponekad Maquede više traži rješnaj preko crte, a tu će vjerujemo Musa i Mamić uz Brozovića "sakriti" Aguinagaldea i prijatelje.

Linker
24. travanj 2024 10:30