Ante Cizmic / CROPIX
BITKA PROTIV FURIJE

KAKVA DRAMA, HRVATSKA SE VRATILA IZ MRTVIH I ONDA ISPUSTILA POBJEDU PROTIV ŠPANJOLSKE! Karačić briljirao, pa se ozlijedio u samoj završnici...

Hrvatski rukometaši remizirali su sa Španjolskom, završilo je 22:22 u posljednjoj utakmici naše reprezentacije uoči puta u Stockholm na polufinale. Drugi smo u našoj skupini zbog lošije gol-razlike od Španjolske, među četiri ćemo igrati protiv pobjednika druge skupine.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 22. siječanj 2020. 18:35

Majstori preokreta, to smo... Opet je na kraju bio gas do daske i skinuli smo španjolskih +6, te iz Beča odlazimo nepobjeđeni, kao broj 2 iz skupine jer Španjolska ima bolju gol razliku. pobjednički. Kapa dolje Karačiću za briljantnu predstavu. Nije se štedio, makar je to bila utakmica da bismo se ipak malo pričuvali. Na kraju smo dobili i obranu i sve. Svaka čast dečki!

Da će utakmica biti lagana, lijepa za oko, dalo se pretpostaviti. Naravno da dvije selekcije koje su osigurale polufinale neće ginuti, naravno da će se probati i pričuvati, ali tu kvaliteta igre nije upitna jer se radi redom o vrhunskim majstorima.

Bec,220120.
Hrvatska- Spanjolska, utakmica Europskog rukometna prvanstva.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

Mi smo počeli u svojih 5-1, Mamić umjesto Muse, Karačić umjesto Cindrića koji je bio pred kraj klupe, što je bio znak da forsiranja nema, makar se normalno zagrijao. Čuvamo ga za polufinale. Ta obrana nije bila dobra, pa smo se nakon četiri napada Španjolaca spustili u 6-0 što je već dalo posla Marinu Šegi koji nas je lijepo vodio do prednosti 8:6 u 20. minuti.

Španjolci su krenuli u svojih 6-0, novi lik u tome bio je Goni, jer odmarao je Morros. No, ne zadugo, jer je i njima ta obrana bila propusna, pa su Ribera i stožer brzo s klupe digli Dušebajeva i krenuli u 5+1 u kojoj je Dušebajev bio vrlo agresivan na Karačiću koji je prvo poluvrijeme odigrao skoro pa sam, zabio 6 golova i vodio nas do mirne utakmice.

Bec,220120.
Hrvatska- Spanjolska, utakmica Europskog rukometna prvanstva.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

No, pali smo pred kraj poluvremena, zbog serije isključenja i Španjolska je to dobro naplatila i okrenula do poluvremena prednost u svoju korist. To je samo dokaz koliko i male grešek u utakmicama protiv tako dobrih i iskusnih momčadi mogu biti opasne. Španjolska je vodila, a nije izgledala bolje.

Odmah na startu drugog dijela sa tri gola Dušebajeva Španjolci su se odmaknuli na ozbiljnih plus 4. Tu više nije moglo biti sporog nadigravanja, jer je u obrani Alex Dušebajev nametnuo vrlo agresivnu igru Španjolaca, istu onu s kojom su pomeli Njemačku. Trebalo nam je pet minuta da se uključimo u utakmicu. Ponovo je napadao samo Karačić.

Španjolci definitivno znatno lakše igraju rutinske utakmice. Uspostavili su kontrolu, a iz toga ih je bez pojačane agresivnosti jako teško izbaciti. Da stvar bude gora Perez de Vargas je sa 7 metara zaustavio Horvata, Brozović je isključen, a Španjolska je dizala plus. Dušebajev je postao nezadrživ.

Bec,220120.
Hrvatska- Spanjolska, utakmica Europskog rukometna prvanstva.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

Publika je nakon -6 tražila promjenu našeg ritma, ali mi to jednostavno nismo mogli. Stepančiću nije išlo, Hrstić na toj desnoj strani nije mogao, pa smo da bismo se barem malo ubrzali tražili rješenje s Horvatom, pa onda malo s dva pivota, ali se obraniti nismo mogli. Igrali su nam protivnici dupli cepelin čak. A onda kaos.

Ipak, dočekali smo neke njihove greške, složili s Brozovićem i Hrstićem 6-0 i na -3 uz odluku sudaca da dosude probijanje Karačiću koje nije bilo postalo je uzbudljivo. Karačić briljantan, deset je dosegnuo za -2 (19:21) osam minuta prije kraja i Ribera je zvao tome-out. U 56. minuti Mamić 21:21 – nevjerojatan preokret. Duvnjak 22:21 minuti i pol do kraja, Abello 22:22 iz penala, minuta do kraja, time out Červar. Duvnjak greda, 20 skundi zadnji napad Španjolske. Arino skače, ali kasni – kraj 22:22.

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 22:22

HRVATSKA: Šego, Mandić, Horvat, Musa, Duvnjak, Cindrić, Stepančić

Klupa: Ašanin, Matanović, Marić, Šipić, Brozović, Hrstić, Šarac, Mamić, Karačić

ŠPANJOLSKA: Vargas, Arino, Sole, Aguinagalde, Canellas, Entrerrios, Dušebajev

Klupa: Corrales, Fernandez, Gomez Abello, Figueras, Goni, Sarmiento, Maqueda, Guardiola, Morros

-------------------------------------------------------------------------

PRIJENOS UŽIVO:

Nakon naše utakmice zna se da smo drugi u skupini. Španjolska je osvojila našu grupu, a pobjedom Portugala protiv Mađarske, naši su sjeverni susjedi izgubili šanse za plasman u polufinale.

Zna se dakle, da ćemo u petak u polufinalu igrati protiv pobjednika utakmice Norveška - Slovenija. U slučaju remija, naši će suparnici biti Norvežani.

KRAJ: Završilo je remijem - 22:22. Zna se da smo drugi u skupini zbog lošije ukupne gol-razlike od Španjolske.

60' Timeout Line Červara na ulasku u posljednju minutu. Duvnjak je promašio. Šut pored vratnice.

59' Sedmerac za Španjolsku, prekršaj Stepančića. Gomez je poentirao za 22:22.

58' Uzeli smo još jednu loptu! Dvije minute do kraja. Duvnjak zabija! Vodimo 22:21. Ipak, ozlijedio nam se naš najbolji igrač, Igor Karačić. Ukazivala mu se pomoć pored klupe, nadamo se da nije nešto ozbiljnije...

57' Šego brani Maquedi! Naelektrizirani smo. Ovo je vrhunac naše igre. Momentum je na našoj strani. Corrales je obranio Stepančiću.

56' Stepančić izjednačuje! Kakav povratak! Veliko iznenađenje je opet na pomolu, nakon onakvog ulaska u drugo poluvrijeme.

55' Ispustili su Španjolci loptu, evo šanse za povratak.

54' Horvat zabija iz kontre! Uhvatili smo priključak. Opet smo na jednom pogotku zaostatka. Probudili su se i naši navijači.

53' Karačić zabija nakon obrane Pereza de Vargasa, njegova simultanka se nastavlja, deseti gol danas. Španjolski time-out.

52' Maquedi probijanje također na drugoj strani, možda i mala kompenzacija. Suci su iz Litve, tamo nema rukometa na ovakvoj razini.

51' Prekršaj u napadu Karačića! Kakav smo sada zicer imali za minus dva. Suci su svirali probijanje.

50' Obranili smo se, Karačić je opet pogodio. Na minus tri smo, prepolovili smo najveći zaostatak. Hoćemo li izvesti neko novo čudo?

49' Pogodak Brozovića s crte. Kao da su nam misli već u četvrtfinalu...

48' Lopta na crtu za Šipića bila je dobra, na minus četiri smo. Ipak, cepelin na Gomeza bio sjajan, opet je 16:21.

46' Horvat igra beka, Matanović i Mandić su nam na krilima. Zabili smo, Karačić još jednom. U obrani smo 6-0, odmaraju se Šipić i Marić, ne trošimo Duvnjaka i Cindrića.

Bec,220120.
Hrvatska- Spanjolska, utakmica Europskog rukometna prvanstva.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

45' Na polovici smo drugog dijela, Dujšebajev je ostao u kontri nakon još jedne naše izgubljene lopte.

43' Obrana Šege, sedma njegova danas. Malo smo se probudili.

42' Zabili smo sada dva pogotka u nizu, Brozović je realizirao polukontru.

41' S krila je prošao sada i Gomez, brzo će Španjolci vratiti na svojih šest viška. Stepančić ne pogađa na drugoj strani.

40' Dujšebajev nam je zabio još jednom, 18:12 je. Raspali smo se. Od pet njegovih golova, četiri nam je Dujšebajev zabio u nastavku. Duvnjak je ipak zabio sedmerac za smanjenje.

39' Sedmerac za Hrvatsku, iznudio ga je Mandić. Na vrata će stati Perez de Vargas. Horvat nije zabio. Problem na problem, imamo i igrača manje zbog isključenja Brozovića.

38' Sada su nam pobjegli i na plus pet. Na crti je bio Arino. Červar još uvijek ne traži time-out, uveo je Šarca u napad.

37' Sve prolazi Španjolskoj. Vraćaju se na plus četiri golom Entrerriosa. U napadu igramo 7 na 6, s dva pivota. Ali, to nam ne pomaže previše.

36' Konačno smo zabili prvi pogodak u drugom dijelu, Karačić nastavlja gdje je stao.

35' Izgubili smo loptu, opet nam je zabio Dujšebajev. Čovjek igra sam, nas jednostavno NEMA na parketu u uvodu nastavka.

34' Alex Dujšebajev zabija dva ekspresna pogotka u kratkom intervalu i to je 11:14. Imali su priliku i za plus četiri, naš je gol bio prazan no nisu ga pogodili.

33' Karačić je dvaput šutirao pod prekršajem, Španjolci igraju sjajnu obranu.

32' Dujšebajev odvodi svoje na plus dva. Prvi puta Španjolska ima toliku prednost.

31' Krenuo je nastavak utakmice. Horvat je zabio pogodak, ali suci su mu svirali korake.

U trenucima odmora pogledajte kako su se hrvatski navijači zabavljali prije današnje utakmice u Beču:

Video: Ante Čizmić / CROPIX

POLUVRIJEME: Španjolska vodi minimalnom prednošću, 12:11 je.

30' Prošao nam je Aguinagalde, Španjolska ima prednost pola minute prije poluvremena. U posljednjem napadu Mamić gađa gredu.

29' Duvnjak je sam pokušao, Corrales mu brani i upisuje petu obranu. Šego brani zicer Entrerriosu, lopta odlazi u aut, Španjolci zovu minutu odmora.

28' Kompletni smo, propustili smo dva-tri napada za odlazak na veću prednost.

27' Karačić! Kako lijep pogodak! 11:10 za Hrvatsku, šesti njegov gol. Španjolci brzo uzvraćaju. Arino - 11:11.

26' Sole je zabio s krila, suci će ići gledati situaciju od ranije u kojoj je s leđa Mandić gurnuo Sarmienta. Bit će to dvije minute isključenja za naše lijevo krilo. Imali smo jedno vrijeme dva igrača manje, izjednačili su Španjolci na prazan gol.

25' Sedmerac i za Kauboje sada. Mamić je fauliran na šutu. Horvat zabija!

24' Tko će drugi nego Karačić! Pet od pet danas, dvije asistencije. Prvo naše ime zabija za 9:7. Isključenje Duvnjaka na drugoj strani, gurnuo je Aguinagaldea pa će biti i sedmerac za Španjolsku. Arino zabija iz drugog pokušaja.

23' Izgubili smo loptu, Dujšebajev lagano zabija pored Šege za 8:7. Evo i prvog time-outa danas.

22' Imat ćemo i napad za plus tri, tehničku je grešku napravio Aguinagalde.

21' Greda Solea iz sedmerca! A onda i obrana Šege, skinuo je čisti zicer s crte.

20' Evo nas na plus dva! Karačić dodaje za Šipića i imamo 8:6. Najljepši potez utakmice Karačića. Vrlo brzo sedmerac za Španjolce zbog faula Mamića nad Dujšebajevom.

Bec,220120.
Hrvatska- Spanjolska, utakmica Europskog rukometna prvanstva.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

19' Šego brani Dujšebajevu, nema naše kontre, idemo polako.

18' Drugi gol Entrerriosa za novo izjednačenje. A onda i drugi pogodak Stepančića! Krasna odluka.

17' Prebrza lopta Karačića za Marića na crtu, ponovo nismo bili pravi u važnom trenutku.

16' Drugo isključenje za Solea! Imamo opet igrača više, u sjajnoj smo prilici za podebljati vodstvo.

15' Stepančić ne zabija, Corrales ga zaustavlja. Malen je kut bio za našeg vanjskog igrača. Šego na drugoj strani upisuje treću obranu, još jednom Maquedi.

14' Sjajan blok naše obrane, Mandić je dobio jedan nezgodan udarac po uhu. Imamo napad za plus dva.

13' Mamić nas dovodi u prvu prednost - vodimo 6:5.

12' Nije pogodio Duvnjak, Corrales brani. Ali, onda i obrana Šege na drugoj strani Canellasu.

11' Dobra reakcija u našoj obrani, presijekli smo jedan 'cepelin' za Maquedu. Možemo li povesti po prvi puta?

10' Prvi pogodak Figuerasa s crte danas, Španjolci drže prednost u igri gol za gol. I onda još jednom Karačić, četiri gola su njegova od prvih pet naših.

Bec,220120.
Hrvatska- Spanjolska, utakmica Europskog rukometna prvanstva.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

9' Prva obrana za Marina Šegu, ali smo bili brzopleti u napadu. Prvo isključenje sada i u našim redovima, Musa nije dobro ispratio Tomasa.

8' Karačić još jednom, s dva igrača više u napadu za 4:4.

7' Prošao je sada i Raul Entrerrios na crti, 3:4 za Španjolsku. Novo isključenje u španjolskoj momčadi, Sole mora van zbog krive izmjene. Pola minute smo imali dva igrača više.

6' Isključenje za Canellasa, neopreznost na Karačiću i zaslužene dvije minute. Karačić zato ponovo izjednačuje.

5' Ne daju se Španjolci, zabija sa sredine Ferran Sole za 2:3.

4' Maqueda vraća španjolsku prednost, ali Karačić individualno riješava situaciju na drugoj strani.

3' Stepančić je poravnao - 1:1 je na početku u Beču.

2' Nismo realizirali naš prvi napad, ali smo iz kontre probali preko Mandića. Još jedan nerealizirani zicer.

1' Prvi pogodak na utakmici zabili su Španjolci. Sarmiento pogađa za 1:0.

16.00 Utakmica je počela. Sretno, Hrvatska!

Bec,220120.
Hrvatska- Spanjolska, utakmica Europskog rukometna prvanstva.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

15.50: Červarov pomoćnik Hrvoje Horvat otkrio je kako će Luka Cindrić na početku utakmice ipak ostati na klupi, a hoće li dobiti minutažu odlučit će se tijekom susreta, u dogovoru s liječničkom službom.

"Odluku ćemo donijeti u zadnji čas, sigurno da mi jednim okom gledamo prema polufinalu, ali isto tako želimo odavde otići s pobjedom. Morat ćemo odigrati bolje nego protiv Nijemaca. Španjolci su izrazito napadački orijentirani, nas krasi obrana i bit će zanimljivo vidjeti taj sukob različitih filozofija".

15.35: Svoje mišljenje o načinu igre protiv Španjolaca dao je i zlatni hrvatski olimpijac Nikša Kaleb.

"Norvežani igraju poslije nas i oni će birati s kime će igrati. Ja vjerujem da se oni ipak više boje nas i da će nas pokušati izbjeći. Jasno je da nema kalkulacija protiv Španjolaca, ali ne treba se bacati na glavu, treba izbjeći ozljede jer je ipak važnije sačuvati momčad za polufinale nego ganjati neku statistiku protiv Španjolaca", objašnjava Kina.

15.10: Već sada je jasno da će se hrvatski navijači u velikom stilu oprostiti od Beča. U Grazu i u glavnom gradu bilo je nezaboravno, a ona poznata posebna atmosfera očekuje će i na današnjem okršaju protiv Španjolske.

Ipak, dvorana neće biti puna, dio naših navijača već je rezerviralo karte za Stockholm i polufinale koje se igra u petak u glavnom gradu Švedske.

14.10 - Manje od dva sata ostalo je do početka utakmice Hrvatska - Španjolska koja će odlučiti pobjednika skupine I. Hrvatskoj za prvo mjesto treba pobjeda protiv Španjolaca, a na putu do slavlja očekuje se da će Kuaboje bodriti čitava 'vojska' hrvatskih navijača s tribina.

Linker
19. travanj 2024 04:53