Ante Cizmic / CROPIX CROPIX
OPROŠTAJ SA SREBROM

LINO ČERVAR 'Krenuo sam iz malog grada, vodio momčadi gdje nismo imali ni sanitarni čvor... I došao do ovdje, nikad više neću voditi ovakve igrače!'

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 26. siječanj 2020. 20:17

Hrvatski rukometaši osvojili su srebrnu medalju na Europskom prvenstvu! Iako poraz boli, treba osvijestiti činjenicu da je to velik rezultat i novo velebno odličje u hrvatskoj vitrini. Bolji su u žestokom finalu bili Španjolci s 22:20. Domagoj Duvnjak proglašen je najboljim igračem finala, ali MVP-jem cijeloga prvenstva.

Neutješni su bili hrvatski rukometaši nakon susreta, no ovaj će se sjajan rezultat, kao i antologijsko polufinale s Norvežanima, pamtiti zauvijek. Izbornik Lino Červar ostat će upamćen kao najuspješniji hrvatski trener sa sedam medalja s velikih natjecanja (OI, EP i SP):

"U toj rovovskoj borbi mislim da su oni imali veću širinu i iskustva. Mi nismo imali Cindrića i još neke igrače, na kraju smo pokleknuli. Ja moram čestitati igračima, igrali su sjajno i šteta je zbog ovog finala, ali moramo biti zadovoljni ovime što imamo. Krvavo smo zaradili ovo finale, prisjetite se samo svih utakmica koje smo odigrali. Njihov nam je golman spriječio nekoliko velikih šansi i pred kraj smo popustili. No, možemo biti ponosni i ponosni se vraćamo kući. U životu ne možeš dobiti sve, moraš se zadovoljiti onime što imaš.

Kad pogledam svoju karijeru, ja sam zahvalan, ne mogu se žaliti i s ponosan gledam na cijelu svoju karijeru. Odrastao sam u Umagu, jednome malom gradu, imao sam situacije u kojima nismo praktički imali ni sanitarni čvor... a danas imam ovakvu logistiku, ovakve igrače, nikada više neću voditi takve sportaše i s time sam se oprostio. Treba im skinuti kapu i ponosno se vratiti kući. Ja ovaj uspjeh posvećujem svojoj obitelji i ni za čim ne žalim, rekao je Červar za RTL nakon dvoboja, pa na službenoj press konferenciji detaljnije elaborirao:

- U zadnje dvije minute smo ušli s egalom. Borili smo se do kraja, htjeli smo, dali sve, ali nije išlo. Ne znam je li penal postojao, jesu li bile druge odluke OK, ali pored svega nemam što zamjeriti igračima. Sad je uzalud pričati o razlozima. Srebrna je medalja tu, idemo doma ponosni. Napravili smo sjajan posao, željeli smo da bude najsjajniji, ali nekad to nije moguće.

O samoj utakmici kaže:

- Bila je vrlo tvrda i čvrsta utakmica. U zadnjih nekoliko minuta prelomilo se na stranu Španjolske. I ja im čestitam na zasluženoj pobjedi. Nismo bili svježi, vidjelo se na kraju da nas je utakmica s Norveškom poprilično koštala, da smo se tu istrošili i da nismo imali više snage dodati gas, makar smo imali i plus 1.

Imali smo i jedan veliki problem.

- Zadovoljan sam mojim timom, ali nismo imali Cindrića koji nam je jako nedostajao, posebno u napadu na 6-0 obranu gdje je trebalo prodornosti, brzine. Imali smo iznemoglog Karačića, nismo bili opasni udarcima izvana i Perez de Vargas je na golu bio prevelika prepreka u konačnici.

Obrana je bila bolji segment.

- Nitko nam nije zabio preko 24 gola na turniru, obrana je bila naša, prava, originalna. Ne mogu kriviti ni vratare koji su dali veliki doprinos u nekim ranijim utakmicama. Jednostavno danas nije bio taj dan. Ali opet ću podvući, nakon deset godina smo igrali finale, izgubili u dvije minute, ali što je tu je. Vratiti to više ne možemo.

Podvukao je tu konstataciju.

- Vratili smo se u vrh europskog i svjetskog rukometa, to je najvažnije, a od daljnjim akcijama ćemo razmišljati kada ovo prođe.

Čekaju nas olimpijske kvalifikacije u Francuskoj?

- Kažem, razmišljat ćemo o tome od sutra. Sigurno neće biti lako tko god da bude tamo.

Završio je s navijačima.

- Svaka čast tim divnim ljudima koji nisu štedjeli ni novac ni napore doći nas podržati u Švedsku. Žao mi je da im nismo donijeli zlato, ali vjerujem da su prepoznali naše nastojanje i trud koji smo uložili.

Jordi Ribera, izbornik Španjolaca zaključio je finale riječima:

- Naravno da smo presretni, jer obranili smo zlato nakon što smo prije toga četiri puta gubili finala. Odigrali smo jako dobru utakmicu, s malim problemima u startu, no naša je obrana bila vrhunska i to nas je držalo, jer vrhunska je bila i Hrvatska. Na kraju su presudile dvije-tri izgubljene lopte, koje su moji igrači iskusno pretvorili u veliko slavlje. Ponosan sam na njih. Primiti 20 golova u finalu je strašna stvar.

Linker
24. travanj 2024 15:42