Ante Cizmic / CROPIX CROPIX
ULAZAK U LEGENDU

LINO ČERVAR MOŽE POSTATI TEK TREĆI ČOVJEK U POVIJESTI KOJI JE OSVOJIO SVA TRI NAJVEĆA ZLATA 'Vjerujem da možemo postati prvaci Europe!'

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 25. siječanj 2020. 17:01

Lino Červar vodio je Hrvatsku od 2003. do 2010., počeo je sa zlatom na SP-u u Portugalu 2003. kad je reprezentaciju dignuo s dna koje je dosegla zadnjim mjestom na EP-u 2002. baš u Švedskoj, s porazima od Njemačke, Francuske i Srbije.

Prvi nastup donio je svjetsko zlato, zatim i onaj u Ateni na olimpijskom turniru. Poslije toga su uslijedila četiri poraza u finalima i neka posrtanja, no Lino nikad nije spustio letvicu ispod šestog mjesta. Nitko od najtrofejnijih svjetskih trenera nije tako nešto ostvario. Kad se 2018. vratio na klupu poslije sedam godina “egzila” u Makedoniji, nisu najsretnije prošli turniri u Hrvatskoj 2018. i onaj zadnji u Njemačkoj na SP-u. Sve u svemu, Lino je čudotvorac koji se ponovno kao Feniks izdignuo iz pepela.

“Bio sam se uplašio da ću ostati bez medalje u svom novom mandatu, no dečki mi nisu dali da se tako oprostim”, ponovio je Lino i dan uoči finala izrečeno nakon pobjede nad Norveškom.

Ponudio je i prisjećanje na “priče iz davnina”:

- Da, opet smo u finalu nakon punih deset godina. Puno je to godina i sad smo konačno zatvorili krug. Naravno da mi je u mislima samo zlato. Bilo je uvijek, no u sportu ne možeš uvijek pobjeđivati. Naravno da mi je san dostići Claudea Onestu i Vladimira Maksimova koji su jedini dosad osvojili olimpijsko, svjetsko i europsko zlato, ono jedino koje nama nedostaje. Dat ćemo sve od sebe da to i ostvarimo.

Dakako, od prošlosti se ne živi, sad je opet samo jedna utakmica u mislima:

- Igramo sa suparnikom s kojim smo remizirali u drugom krugu. Pokazali su, isto kao i mi, da su vrh svjetskog rukometa. Imaju dva Fernandeza, odlične vratare, možda i bolje od nas koriste svoje prednosti odlične obrane i tehničke pogreške suparnika. U prvoj smo ih utakmici, kao i uvijek krenuli lomiti s našom 5-1 obranom, no u drugom ih je dijelu namučila naša 6-0 s rezervama u prvoj postavi. Svi su jako umorni, počev od Duvnjaka koji je sve vodio i cijelo vrijeme bio na najvišem nivou, no svi će dati sve od sebe da odemo do kraja. Pozitivno razmišljam, vjerujem da to možemo ostvariti.

U zaključku, Červar je ponudio samo jedno, ono što oduvijek “trubi”:

- Naša obrana mora biti bolja od njihove i onda ćemo pobijediti...

Linker
26. travanj 2024 10:25