VIENNA, AUSTRIA - JANUARY 18:Domagoj Duvnjak of Croatia throws a goal past Andreas Wolff of Germany during the Men's EHF EURO 2020 main round group I match between Croatia and Germany at Wiener Stadthalle on January 18, 2020 in Vienna, Austria. (Photo by Martin Rose/Bongarts/Getty Images)
Martin Rose Bongarts/Getty Images

VELIKI PROBLEM

'LINO, DAJ MI DA PUCAM SEDMERCE, ZABIT ĆU IH BAREM 18 OD 19' Jedan od naših najboljih igrača svih vremena o rak-rani Hrvatske na ovom Euru

AUTOR:
  • Vedran Božičević

 • OBJAVLJENO:
 • 21.01.2020. u 12:25

 • Posljednjih je godina možda više zaokupljen teniskom lopticom nego rukometnom loptom, neko je vrijeme čak i radio kao teniski trener, nakon toga je postao i komentator teniskih mečeva na Sportklubu. Ali, rukomet i dalje teče njegovim venama, u to uopće nemojte sumnjati.

  Patrik Ćavar prati sve što se događa na Europskom prvenstvu, prati pobjednički put hrvatske reprezentacije, ali i jedan segment igre koji zasad nikako ne štima. I potencijalno bi se u završnici mogao pokazati velikim problemom.

  Riječ je, dakako, o sedmercima s kojima Ćavar nikad nije imao poteškoća. Za većinu je stručnjaka, štoviše, i najveći izvođač sedmeraca kojeg je Hrvatska ikad imala.

  Moglo nas je koštati

  U njegovo vrijeme definitivno nije bilo ovoliko lutanja i ovoliko promašaja. U prvih pet utakmica na aktualnom Euru izabranici Line Červara su pogodili samo deset od 19 pokušaja sa sedam metara.

  - Mislim da je to ipak malo previše promašenih sedmeraca. Ali, imam ja rješenje za taj problem.

  Patrik Ćavar
  Foto: Denis Jerkovic / CROPIX

  Patrik Ćavar

   

  Odlično. Da čujemo...

  - Nisam rukometnu loptu držao u rukama deset godina, ali mogao bi me Lino pozvati samo da pucam penale. Ja bih od tih 19 zabio 18, ha-ha-ha.

  Nije loša ideja, ali s obzirom na to da je rok za prijavu odavno prošao, morat će Červar iskemijati rješenje iz ovoga što ima. Šalu na stranu, tolika nesigurnost sa sedam metara prilično je neobična i zabrinjavajuća.

  - Realno, promašujemo puno sedmeraca, to nas je moglo koštati i pobjede nad Njemačkom. Duvnjak je zabio svoja dva na kraju, ali prva tri smo promašili, a da nije bilo tako, ne bi se Nijemci odlijepili. Sedmerci su definitivno problem, ali ne znam koji je razlog tome. Od pet penala, jedan se može promašiti, ali dva su već problem.

  Što čini dobrog realizatora sedmeraca?

  - Izvođenje sedmeraca je sastavljeno od nekoliko stvari. Za početak, morate otprilike poznavati golmana. Je li letač, spušta li se ili nešto treće, i onda morate imati svoje šutove za svaku od tih situacija. Ja sam, recimo, imao varijaciju nekih sedam ili osam šutova. Sve počinje od toga kako se golman pozicionira i cilj je trzajima izbaciti ga iz ravnoteže. Ali, u konačnici je sve na izvođaču, on donosi odluku u zadnji trenutak i ona mora biti prava. Tu su i dobra ruka, dobar zglob, instinkt kojim možda možete predvidjeti golmansku reakciju... Ima tu dosta stvari, nije to baš tako jednostavno kao što izgleda.

  Pucači su svakako u psihološki težoj poziciji od vratara.

  - Ti kontroliraš šut, ti kontroliraš gdje ćeš poslati loptu, a ako golman ne obrani, svi kažu “OK, nitko nije ni očekivao da će obraniti”. Ali, kad izvođač promaši, to je problem jer je on ipak u prednosti.

  Je li bolje odrediti pucače prije prvenstva ili je na izborniku da tijekom turnira i utakmica procijeni tko se najbolje osjeća?

  - Mislim da se prije početka natjecanja trebaju znati dvojica ili trojica koja će izvoditi sedmerce. Ako imaš jednoga koji iskače od ostalih, koji je stvarno siguran, ja bih ga stavio da opet puca i nakon promašenog sedmerca. Ali, eto, mi smo ovdje malo mijenjali i šarali, to je bila naša taktika.

  Umag, 090117.
Pripremna utakmica prije svjetskog rukometnog prvenstva u Francuskoj. HEP Croatia Cup, 3. kolo, Hrvatska - Crna Gora. Na fotografiji: Zlatko Horvat.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
  CROPIX

  Treneri su mi vjerovali

  Dakle, ne bi trebalo mijenjati izvođača poslije prvog promašaja?

  - Ne kažem da ne bi, ovisi o tome koliko imaš povjerenje u izvođača. Eto, ja sam imao tu čast i stvarno mi je bilo drago da su mi i Zdravko Zovko i Velimir Kljaić i svi drugi koji su me trenirali davali da ponovno pucam. U većini slučajeva kad bih promašio penal, opet bih izvodio sljedeći. A to je dokaz da su mi treneri vjerovali.

  Kome bi Ćavar ukazao povjerenje u današnjoj reprezentaciji?

  - Duvnjak mi se čini najsigurnijim jer ipak je, kad se lomila utakmica protiv Njemačke, pokazao psihičku stabilnost. Zasad mi je ostavio najbolji dojam i nastavio bih s njim.

  Zašto su toliko često među najboljim izvođačima sedmeraca krila? I u hrvatskoj je povijesti bilo tako, od samog Ćavara, pa preko Džombe, do Čupića, a uskakali su i Zrnić, Štrlek i drugi.

  - Zona šuta krila je otprilike na šest ili sedam metara, neovisno o tome pucaju li s krilne pozicije ili iz kontre. To je njihova komforna zona. A vanjski se osjećaju komotno na devet ili deset metara. Vjerojatno je to jedan od razloga zašto su krila toliko dobra, ali nije to presudno jer ima i jako puno srednjaka i ostalih vanjskih igrača koji su bili prilično uspješni.

   

  Koliko je često on proučavao suparničke golmane i koji mu je zadavao najviše glavobolje kad su sedmerci u pitanju?

  - Nisam ih toliko proučavao, ali otprilike sam znao tko, što i kako. Ne želim ispasti prepotentan, ali više su oni imali problema sa mnom nego ja s njima, ha-ha-ha. A ako već trebam izdvojiti jednoga, mislim da je Thierry Omeyer bio taj, gledali smo se preko nišana i on je možda bolje čitao sedmerce od ostalih golmana.

  Je li mu ostala u sjećanju koja utakmica u kojoj mu nikako nije išlo sa sedam metara?

  - Da vam budem iskren, ne sjećam se nijedne utakmice u kojoj sam promašio dva sedmerca. Možda je i bilo takvih, ali se stvarno ne sjećam. Možda bih promašio jedan, ali tu je uglavnom bio kraj.

  Velika je stvar što su Francuzi i Danci već ispali

  Ćavar poslije pobjede protiv Njemačke više nema nikakve dvojbe da je Hrvatska na ovom Euru na iznimno visokoj razini.

  - Utakmica protiv Njemačke je bila pravi pokazatelj naše snage, sve ovo prije toga je bilo za očekivati da ćemo dobiti. Protiv Nijemaca smo dobili odgovor kako izgledamo - borbeno, ne predajemo se, imamo kvalitetu, možemo dobro funkcionirati u trenucima kada se lomi utakmica. Najbitnije je da možemo dobiti utakmicu i kada ne igramo dobro, kao što je bio slučaj protiv Njemačke.

  JOE KLAMAR / AFP
  JOE KLAMAR AFP
   

  Polufinale je već osigurano, medalja je nadohvat ruke.

  - Ne želim ništa prognozirati, ali velika je stvar što ispali Francuzi i Danci. Da ste me pitali prije prvenstva na koga bih tipovao za medalju, rekao bih na nas, Francuze i Dance. Tako da će nam sada biti malo olakšan posao u završnim borbama, ali samo malo jer danas svi dobro igraju, vidjeli smo da svatko može pobijediti svakoga. Zato u svakoj utakmici trebamo polaziti od sebe, spremati sebe, nebitno protiv koga igramo. Mi smo ti koji moraju voditi glavnu riječ na utakmici, spremiti se psihički i fizički dobro i onda možemo svakome na megdan.

  Na SP-u 2017. promašeni sedmerac nam je odnio finale, a na kraju smo ostali i bez medalje

  Penali su malo puta odlučivali, ali su uvijek bili iznimno važni i nikad ih nismo ovoliko promašivali. Kada smo osvajali, puno smo ih bolje izvodili nego danas, posebno u vremenu Ćavara i Jelčića kada su promašaji bili prava rijetkost.

  Najveću traumu pamte svi jer dogodila se, na našu veliku žalost, na SP-u 2017. u Parizu kada smo imali penal za pobjedu protiv Norveške na isteku vremena. Dosudili su ga Česi Horaček i Novotny zbog prekršaja na Musi. Zlatko Horvat je pucao i promašio, a u produžetku su nas Norvežani lako dobili pa smo na kraju sljedeći dan protiv Slovenije ostali bez medalje uopće, a imali smo sve.

  Screenshot
   

  Najbolja stvar koja nam se dogodila bila je u Riju na OI kada smo u skupini na isti način svladali Argentinu. Egipatski suci Rashid i El Sayed dosudili su direktni sedmerac nakon nesportske igre Argentinaca u posljednjoj sekundi utakmice, a Domagoj Duvnjak je bio precizan za pobjedu 27:26. Nije nas daleko odvelo, samo do četvrtfinala s Poljskom, nažalost.

  Hrvatski sedmerci na Eurima od 2000.

  EURO 2000. (6.)

  12/16 (75%)  Zlatko Saračević

  8/10 (80%)  Goran Perkovac

  1/1 (100%)  Slavko Goluža

  0/1 (0%)  Zvonimir Bilić

  21/28 (75%)  Hrvatska

  EURO 2002. (16.)

  9/9 (100%) Slavko Goluža

  6/7 (86%)  Zvonimir Bilić

  15/16 (94%)  Hrvatska

  EURO 2004. (4.)

  15/19 (79%)  Slavko Goluža

  10/11 (91%)  Mirza Džomba

  1/2 (50%)  Blaženko Lacković

  26/32 (81%)  Hrvatska

  EURO 2006. (4.)

  20/24 (83%)  Mirza Džomba

  10/14 (71%)  Slavko Goluža

  5/6 (83%)  Blaženko Lacković

  35/44 (80%)  Hrvatska

  EURO 2008. (2.)

  13/21 (62%)  Domagoj Duvnjak

  6/8 (75%)  Ivan Čupić

  2/3 (67%)  Ivano Balić

  1/2 (50%)  Blaženko Lacković

  0/1 (0%)  Zlatko Horvat

  22/35 (63%)  Hrvatska

  EURO 2010. (2.)

  26/35 (74%)  Ivan Čupić

  8/12 (67%)  Vedran Zrnić

  34/47 (72%)  Hrvatska

  EURO 2012. (3.)

  24/26 (92%)  Ivan Čupić

  1/1 (100%)  Zlatko Horvat

  0/1 (0%)  Manuel Štrlek

  26/29 (90%)  Hrvatska

  EURO 2014. (4.)

  12/18 (67%)  Ivan Čupić

  10/12 (83%)  Zlatko Horvat

  22/30 (73%)  Hrvatska

  EURO 2016. (3.)

  13/17 (76%)  Zlatko Horvat

  11/13 (85%)  Manuel Štrlek

  0/3 (0%)  Ivan Čupić

  24/34 (71%)  Hrvatska

  EURO 2018. (5.)

  13/15 (87%)  Ivan Čupić

  9/13 (69%)  Zlatko Horvat

  1/1 (100%)  Lovro Mihić

  1/1 (100%)  Igor Karačić

  24/30 (80%)  Hrvatska

  Napomena: U zagradama uz oznaku o kojem se Euru radi je naš plasman na njemu. Na Euru 2002. odigrali smo samo 3 utakmice.

  Svi su podaci iz službenih statistika EHF-a, koji ih za EP ima od 2000.

  Hrvatski sedmerci na SP-ima od 2007.

  SP 2007. (5.)

  16/21 (76%)  Mirza Džomba

  9/10 (90%)  Vedran Zrnić

  1/1 (100%)  Blaženko Lacković

  26/32 (81%)  Hrvatska

  2009. (2.)

  27/30 (90%)  Ivan Čupić

  1/3 (33%)  Vedran Zrnić

  0/1 (0%)  Jakov Gojun

  28/34 (82%)  Hrvatska

  SP 2011. (5.)

  18/23 (78%)  Vedran Zrnić

  5/6 (83%)  Manuel Štrlek

  2/2 (100%)  Jerko Matulić

  1/2 (50%)  Denis Buntić

  0/1 (0%)  Ivan Ninčević

  26/34 (76%)  Hrvatska

  SP 2013. (3.)

  19/22 (86%)  Ivan Čupić

  8/10 (80%)  Zlatko Horvat

  1/1 (100%)  Luka Stepančić

  28/33 (85%)  Hrvatska

  SP 2015. (6.)

  17/21 (81%)  Ivan Čupić

  10/14 (71%)  Zlatko Horvat

  1/2 (50%)  Igor Karačić

  1/1 (100%)  Ivan Ninčević

  0/1 (0%)  Manuel Štrlek

  29/39 (74%)  Hrvatska

  SP 2017. (4.)

  8/12 (67%)  Zlatko Horvat

  3/4 (75%)  Luka Cindrić

  2/3 (67%)  Stipe Mandalinić

  1/2 (50%)  Josip Božić-Pavletić

  1/1 (100%)  Lovro Mihić

  15/23 (65%)  Hrvatska

  SP 2019. (6.)

  14/18 (78%)  Zlatko Horvat

  4/9 (44%)  Manuel Štrlek

  3/3 (100%)  David Mandić

  2/2 (100%)  Igor Karačić

  0/1 (0%)  Ivan Vida

  23/33 (70%)  Hrvatska

  Napomena: Svi podaci su iz službenih statistika IHF-a.

  Hrvatska na ovom euru u 6 utakmica

  6/10 (60%)  Zlatko Horvat

  3/3 (100%)  Domagoj Duvnjak

  2/4 (50%)  Luka Cindrić

  0/2 (0%)  Igor Karačić

  0/1 (0%)  Vlado Matanović

  0/1 (0%)  Matej Hrstić

  11/21 (52%)  Hrvatska

  Usporedba s nekim reprezentacijama na ovom Euru

  MAĐARSKA  11/14 79%

  PORTUGAL  13/17 76%

  NORVEŠKA  15/21 71%

  SLOVENIJA  12/17 71%

  ISLAND  13/19 68%

  ŠPANJOLSKA  7/11 64%

  HRVATSKA  10/19 53%

  Napomena: Podaci su nakon 5 utakmica jer će momčadi u Skupini II tek u utorak igrati svoje 6. utakmice.

   

  Iz drugih medija