Ante Cizmic / CROPIX
VELIKI INTERVJU ZA SN

MANUEL ŠTRLEK EKSKLUZIVNO ZA SN: 'OVO ŠTO SE SADA DOGAĐA STVARNO NEMA SMISLA!' Legenda hrvatskog rukometa otkrila pravu istinu o otkazu reprezentaciji

MANUEL ŠTRLEK Glavna tema izvanrukometnih priča na Euru želi zaustaviti, kako kaže, silnu negativu koja se počela plesti oko njegova nedolaska u dres reprezentacije
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 19. siječanj 2020. 17:12

Razvlače ga na milijun strana, a uopće ga nema na Euru.

- Da sam na Euru, sigurno se ne bi toliko pisalo o meni - našalio se na početku, dobro raspoložen.

Manuel Štrlek ovih je dana glavna tema. Kopa se non-stop po razlozima zbog kojih nije s reprezentacijom nakon punih 11 godina i sve se to polako i sigurno pretvorilo u traumu za rukomet. Bez razloga i povoda, što je i sam potvrdio želeći zaustaviti, kako kaže, silnu negativu koja se počela plesti oko njegova nedolaska u dres reprezentacije.

Bili smo i ostali obitelj

- Ja sam već rekao da je odluka o neigranju isključivo moja. I ovo što se događa stvarno nema smisla, žao mi je da je sve uopće otišlo u negativnom smjeru. I zato želim da to prestane jer nema nikakve veze sa stvarnom situacijom. Ponovit ću da je to bila samo moja odluka - sve su drugo priče i pričice koje se podmeću meni i reprezentaciji. Nisam rekao da više nikad ne želim igrati; rekao sam samo da sada ne mogu igrati iz privatnih razloga. I nisam ni na koga ljut, ni na izbornika, ni na suigrače, ni na Savez; to odmah mora biti jasno.

Razgovarali ste s izbornikom?

- I s izbornikom, i s direktorom, i sa suigračem Vorijem, i s trenerom Horvatom, svima sam obrazložio razloge. Među nama nema tajni, ja sam 11 godina u tom timu, sve smo zajedno prošli, bili smo obitelj i ostajemo obitelj. Tu je kraj priče. Ne mislim da je smak svijeta propustiti jedno natjecanje.

Problem je u tome što reprezentacija nije stvar izbora te što postoji odluka Skupštine da tko ne dođe jednom, ne dolazi više nikad.

- Opet ponavljam, nisam ja ljut ni na koga, da budemo načisto s tim. Savez je donio odluku i ja tu odluku poštujem. Kako sam ja donio svoju odluku, tako su je donijeli i oni i, ponovit ću, ako ikad procijene da sam im opet potreban, stavit ću se na raspolaganje. A ako procijene drugačije, neće biti ljutnje. To je jedino sigurno.

Igrači su najbitniji

Je li vam možda sada žao da je tako ispalo?

- Nemam za čim žaliti, jer tako sam odlučio. Jedino žalim zbog toga što se stvari interpretiraju kako kome paše, što se potiču neke sumnje iako je sve čisto. Reprezentacija je najbitnija, oni koji igraju su najbitniji. Daj Bože da naprave što bolji rezultat i da se skupa veselimo. Zato sam želio sve ovo jasno reći i s tim završiti, da se u miru podrži reprezentacija i da se dečkima, koji igraju sjajno, daju sve od sebe, ne zagorčava ​posao. Oni to ničime nisu zaslužili, posebno ne sjajni dečki kao Mandić i Ravnić, koji su na poziciji na kojoj sam igrao. Stavite se njima u kožu, nije to ugodno, i zato ovo mora prestati, ako volimo tu reprezentaciju.

Gledate utakmice, ne sumnjamo. Nervirate li se?

- Nisam ja baš neki glasan tip koji baca sve i nervira se. Miran sam, a i oni su mirni i vrlo uvjerljivi dosad. Obrana je sjajna, ne sjećam se kada je takva bila. To kako Duvnjak igra prednjeg, iskreno, teško će itko uopće moći razbiti. Primamo po 20-ak golova po utakmici, to je stvarno minimalno. Sve smo dosad jako lijepo i mirno odigrali i iskontrolirali, nismo se previše potrošili. U Grazu smo testirali stvari, dobro to izgleda, raznovrsni smo. Njemačku smo planirali kao prvi pravi test, a tako je i bilo. Rekao bih da sve ide po planu i samo da se tako nastavi.

Gledate li ostale utakmice na Euru?

- Pa skoro sam sve vidio, nešto preskočim ako imam trening u Veszpremu, ali onda pogledam naknadno. Ima jako puno iznenađenja. Nisam očekivao da će Danska i Francuska ispasti u prvom krugu. Portugal i Slovenija jako dobro izgledaju i Norveška će imati jako puno posla da izbori završnicu. Igra se dobar rukomet i sada, nakon ispadanja Francuske i Danske, bit će još uzbudljivije, tim prije jer ni Šveđani vjerojatno neće igrati na domaćoj završnici u Tele 2 Areni, a i to je malotko realno mogao predvidjeti. Nadam se da ćemo mi biti u jednoj od glavnih uloga. Ukratko, Euro je stvarno zanimljiv.

Zoja čeka brata

Kako je u Veszpremu prije nastavka Lige prvaka?

- Uobičajeno. Dobro radimo, drugi dio sezone ključan je za rasplet. Imamo velike ambicije i mislim da bismo ih mogli ostvariti. Prvi je dio bio kako-tako, rekao bih, kao i obično u tom dijelu sezone, ali drugi, uvjeren sam, neće biti.

Ima Štrlek i jednu posebnu utakmicu ovih dana.

- Drugi put trebam postati otac. Zoji je sada 5 godina, a sada će dobiti brata, tako da imamo dosta zanimacije ovih dana.

ŠTRLEK ZA HRVATSKU

2018. najbolje lijevo

krilo Eura u Hrvatskoj

2016. najbolje lijevo

krilo Eura u Poljskoj

2010. najbolje lijevo

krilo Eura u Austriji

2016. najbolji hrvatski

rukometaš

160 nastupa za

reprezentaciju

588 golova za

reprezentaciju

12 velikih natjecanja

u dresu Hrvatske

5 medalja s reprezentacijom

4 bronce (EP Srbija ‘12, OI London ‘12, SP Španjolska ‘13, EP Poljska ‘16)

1 srebro (EP Austrija ‘10)

1 put prvak Europe s poljskim Kielcem

Linker
30. ožujak 2024 11:00