Jonathan NACKSTRAND / AFP
DANAS KONAČNI RASPLET

TO NIJE POŠTENO: PRVI FAVORIT BIRA HOĆE LI IGRATI PROTIV HRVATSKE! Satnica omogućila najuvjerljivijoj momčadi Eura da si izabere suparnika po volji

Mađarima za prolaz među četiri treba pobjeda protiv Portugala i da Slovenija izgubi od Norvežana, koji će pak moći birati protivnika u polufinalu jer će ranije saznati rezultat naše utakmice
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 22. siječanj 2020. 09:52

Nakon jučerašnjih utakmica u skupini II u Malmöu, Norveška je osigurala plasman u polufinale Europskog prvenstva. Norvežani su bez problema riješili Island, a pobjeda ''nezainteresirane'' Švedske protiv Mađarske gurnula ih je u borbu za medalje uoči završnog dana u drugom krugu natjecanja. S obzirom na to da će Hrvatska svoju utakmicu sa Španjolskom igrati u 16 sati, norveški izbornik Christian Berge imat će i mogućnost biranja suparnika u polufinalu, jer njegova reprezentacija sa Slovenijom igra od 18.15 sati.

U igri za polufinale ostali su Slovenija i Mađarska. Mađarima za prolaz među četiri treba pobjeda protiv Portugala, koji pak pobjedom može izboriti treće mjesto u skupini i borbu za peto mjesto na Euru. Teoretske izglede za treću poziciju u skupini II ima i Island, koji će u večernjem terminu danas igrati sa Švedskom. Slovenci trenutačno imaju dva boda više od Mađarske, a u slučaju istog broja bodova u polufinale će Mađarska koja ima bolji međusobni omjer.

Slovenci su u drugom poluvremenu u potpunosti slomili otpor Portugala i potvrdili da na ovom Europskom prvenstvu mogu daleko dogurati. Slovenija još uvijek nije osigurala plasman u polufinale, ali jest na olimpijske kvalifikacije, a to je bio njihov glavni cilj uoči početka turnira. Posrnuli su Portugalci u samoj završnici, u posljednjih 15 minuta uspjeli su postići svega tri pogotka. Sloveniju je predvodio Blaž Janc sa sedam pogodaka iz devet pokušaja, kapetan Jure Dolenec dodao je šest, dok se portugalski vratar Alfredo Quintana po ukupnom broju obrana (65) izjednačio s Klemenom Ferlinom na vrhu poretka najboljih vratara.

- Kao što sam govorio od početka turnira, obrana će nam donijeti dobre stvari u ovakvom natjecanju, stoga samo moramo nastaviti obavljati naš posao u obrani. U napadu uvijek imamo neka rješenja za postizanje pogodaka – izjavio je Jure Dolenec.

Pobjeda Slovenije protiv Portugala ostavila je Island u igri za polufinale, ali ne zadugo. Norveška je odigrala odlično u prvom poluvremenu i srušila sve islandske nade, u nastavku je uslijedilo tek rutinsko privođenje posla kraju. Početak utakmice bio je sjajan za aktualne svjetske doprvake, tek u 9. minuti Island im je uspio zatresti mrežu, a prije toga su oni već imali prednost od 7:0.

- Primili smo puno golova i promašili puno prilika u napadu. Utakmica je bila gotova već na samom početku – rekao je islandski veteran Gudjon Valur Sigurdsson.

Norveškoj su Šveđani kasnije potvrdili prolaz u polufinale, a maksimalni učinak na Euru uz njih imaju još Hrvatska i Španjolska. I protiv Islanda je izvrstan bio najbolji norveški igrač Sander Sagosen, srednji vanjski koji je zabio devet golova i šest puta asistirao suigračima. Njegova je uloga opet bila ključna, a golgeterski učinak miriši na novi rekord. Dosad je Sagosen postigao 51 pogodak na turniru, aktualni rekorder je reprezentativac Sjeverne Makedonije Kiril Lazarov sa 61 golom na Euru 2012. godine.

Mlada i ne previše iskusna reprezentacija Mađarske nije uspjela slomiti otpor Švedske u posljednjoj utakmici dana. Bili su Mađari u igri sve do 48. minute (18:18), svojim ih je obranama držao vratar Mikler, ali završnica je u potpunosti pripala Šveđanima.

Rezultati by SofaScore

Linker
18. travanj 2024 12:53