JONATHAN NACKSTRAND AFP
ISTO SE SPREMA I KAUBOJIMA

RUKOMETNA ELITA BJESNI ZBOG UBITAČNOG RASPOREDA NA EURU, ČAK SU I PROTIVNICI HRVATSKE OGORČENI! 'Sramotno! Zaprepašten sam da postoji ovakav sport'

UVIJEK ISTA PRIČA Brojne kritike igrača i trenera zbog zgusnutog rasporeda utakmica na Euru, a posebno posljednja dva kola skupine II
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 23. siječanj 2020. 12:36

Priča zapravo nije nova, ponavlja se od siječnja do siječnja, tijekom svakog velikog rukometnog natjecanja. Igrači i treneri žale se na pretrpanost rasporeda, na prevelik broj utakmica u premalo dana. Tvrde da se na taj način uništavaju sportaši i da je rizik od ozljeda u takvom ritmu ogroman.

Najglasniji su ovom prilikom bili sudionici skupine II koji su tijekom utorka i srijede morali odraditi odlučujuća dva kola. Islandski izbornik Gudmundur Gudmundsson nije skrivao bijes zbog toga što su njegovi igrači morali odigrati sedam utakmica u 12 dana.

- Nevjerojatno je da moramo igrati dan za danom, to mi je potpuno neshvatljivo. U rukometnom svijetu je neprihvatljivo igrati utakmice dva dana zaredom - istaknuo je Gudmundsson u razgovoru za danski TV2.

U još su goroj poziciji bili Mađari. Njihova je utakmica protiv Švedske u utorak okončana oko 22 sata, a jučer su već u 16 sati morali igrati protiv Portugala.

- Strašno je dovesti igrače u takvu situaciju na Europskom prvenstvu. Zaprepašten sam da postoji takav sport koji sam sebe ne shvaća ozbiljnije. Sramotno je da igrači moraju igrati dvije tako važne utakmice unutar 18 sati - mišljenja je nekadašnji rukometaš Ciudad Reala i Ademar Leona Claus Møller Jakobsen.

Na noge su se digli i Norvežani, unatoč tome što su već uoči posljednjeg kola osigurali plasman u polufinale.

- Za naše zdravlje i naša tijela nije dobro da moramo igrati tako brzo jednu utakmicu za drugom. Mislim da je takav zgusnuti raspored veliki razlog ozljeda. Ne sviđa mi se to. U redu, sve su reprezentacije u istoj poziciji, ali za tijela igrača nije dobro igrati dva dana zaredom - rekao je norveški srednji vanjski Christian O'Sullivan koji je dobio podršku izbornika Christiana Bergea.

- Razumijem igrače jer ovo nije lako. U budućnosti trebamo nešto poduzeti - naglasio je Berge.

Kritikama se pridružio i najbolji igrač aktualnog Eura Sander Sagosen.

- Nikada nije idealno igrati dva dana zaredom. Na žalost, naš je sport takav da netko drugi donosi odluke koje nas tjeraju do maksimuma, a sve kako bi ugurali što više utakmica u kalendar. Ali, dobro, već dugo smo upoznati s rasporedom i sada nema smisla plakati.

Linker
15. travanj 2024 10:36