Ante Cizmic / CROPIX CROPIX
TIKI TAKA RUKOMET

SADA IH ČEKA NAJTEŽI ZADATAK Španjolci nam se naklonili: 'Ne znam kako im to uvijek uspije, bit će kao da se igra u Hrvatskoj!'

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 25. siječanj 2020. 11:05

Španjolska će u nedjelju protiv Hrvatske braniti naslov prvaka Europe, osvojen pred dvije godine u Zagrebu. Druga polufinalna utakmica na stadionu pretvorenom u dvoranu po atmosferi nije bila na razini epskog ogleda Kauboja i Norvežana, tribine su bile poluprazne, a Španjolci su puno lakše od naših rukometaša izborili susret za svoje drugo europsko zlato. Bit će im to šesto finale na Europskom prvenstvu, treće u nizu. Duvnjak i ekipa igraju za prvo hrvatsko zlato u povijesti Eura, i jedni i drugi neporaženi ulaze u novi dvoboj.

Nikša Kaleb opisao je igru Španjolaca kao 'tiki-taka rukomet', s jasnom aluzijom na stil igre nogometaša Barcelone. No, odmah je dodao da i Hrvatska igra slično. Nema sumnje da nas čeka pravi rukometni klasik u kojem će uživati i neutralni promatrači, a jasno je i tko će u Stockholmu imati podršku s tribina.

- Bit će kao da Hrvati igraju kod kuće, to smo već vidjeli u prvom polufinalu. Čeka nas nova teška utakmica, ali jako uživam na ovom prvenstvu i želim tako nastaviti sve do posljednjeg dana. Znali smo da bi nam Slovenija mogla napraviti probleme, jer je to momčad s velikom kvalitetom. Patili smo u završnici, no strpljenjem i dobrim akcijama osigurali smo pobjedu. Ponosni smo što smo ušli u još jedno finale – rekao je španjolski kapetan, 38-godišnji Raul Entrerrios.

Godinu dana mlađi Julen Aguinagalde odao je priznanje hrvatskim navijačima. - Ne znam kako Hrvati uvijek napune tribine, to je uvijek prednost, ali navikli smo na to...

Španjolska zapravo nije odigrala neku veliku utakmicu, već je na jednostavan način iskoristila slabosti protivnika. Slovenija je u polufinalni dvoboj ušla ispod očekivane razine s obzirom na igre prikazane u skupini drugog kruga. Mnogi su ih vidjeli kao pritajene favorite ovog Eura, no u polufinalu su podbacili.

Obrana je bila propusna, u napadu su se radile naivne pogreške. S tako slabom defenzivnom igrom u prvih pola sata Slovenci nisu imali izgleda protiv kvalitetnih i organiziranih Španjolaca. Izostala je agresivnost, vjerojatno kod Slovenaca nije više bilo ni dovoljno snage nakon vrlo napornog i iscrpljujućeg turnira u kojem su odigrali neke jako dobre partije.

Prvi put su Španjolci poveli s tri pogotka razlike u 19. minuti. Vranješ je pozvao minutu odmora, smanjio je odmah Janc na 11:9, ali nakon toga krenuo je veliki pad u kojem su Entrerrios i društvo s lakoćom kažnjavali indisponiranost slovenskih rukometaša. U 27. minuti Španjolci su prvi put otišli na +5 (18:13) i tu je zapravo sve bilo riješeno. O slovenskoj predstavi u prvom dijelu najbolje govori podatak o čak 20 primljenih pogodaka.

Malo se popravila Vranješova momčad u nastavku, te je u 46. minuti uspjela smanjiti na 27:24. Držali su se Slovenci neko vrijeme na -3, pa je izgledalo da je priča gotova kad je Dušebajev u 54. minuti vratio na +5 za Španjolce. Ipak, izvukli su naši susjedi u završnici posljednje atome snage. Zarabec je vukao konce, a Španjolci su počeli griješiti, dogodio im se pad slično kao protiv Hrvatske u Beču, ali je završetak za njih bio sretan. Opasno su živjeli kad je minutu i 15 sekundi prije kraja Dolenec pogodio za 33:32, no 13 sekundi prije kraja Alex Dušebajev zabio je za potvrdu španjolskog finala i revanš za poraz u kvalifikacijama za Igre u Riju.

Slovence već danas u 18.30 sati čeka utakmica za broncu s Norveškom, a Blaž Janc vjeruje da njegova momčad može do odličja.

- Obrana nam nije bila na pravoj razini, kaznili su nas, zabijali lake golove, na postavljenu obranu ili iz kontranapada. U posljednjih 10 minuta igrali smo onako kako znamo. Barem se nismo predali, ponosan sam na to. Ni u jednom trenutku nismo odustali, to pokazuje koliko nam je srce veliko. Norvežani su imali produžetke, ali su i dalje u prednosti jer smo mi igrali u večernjem terminu. No, danas nema izgovora, napravit ćemo sve da se kući vratimo s medaljom – poručio je Janc.

Linker
19. travanj 2024 21:13