Ante Cizmic / CROPIX CROPIX
NIJE JEDNOSTAVNA SITUACIJA

SJETITE SE KAD BALIĆ I DRUŠTVO NISU MOGLI TRPJETI UVREDE S TRIBINA I KAD SU REKLI NE KALKULACIJAMA Červar planira odmarati igrače i sačuvati obraz

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 19. siječanj 2020. 23:05

To se nikad nije dogodilo. Nije se događalo ni drugim najvećim reprezentacijama kao što su Francuska, Danska, Španjolska... Dvije utakmice prije kraja drugog kruga poznat je jedan polufinalist - to je Hrvatska. Protiv Čeha i jakih Španjolaca u dvije rezultatski nevažne utakmice Lino Červar u vatru može gurnuti drugi, onaj slabiji "ešalon", da bi poštedio one koji su se najviše potrošili.

Duvnjak, Stepančić i Cindrić zabili su po 20 golova, jedan manje Karačić, Horvat 16, Mandić 15. No, tu su golovi manje važni, važnije je to da su se upravo oni koji su najviše vremena proveli na terenu i najviše se potrošili. Lino Červar zato bi u ogled protiv Češke mogao na teren poslati i najviše koristiti Ašanina na vratima, Brozovića koji je tek došao i na pivotu odigrao samo jednu utakmicu, mogao bi puno prostora dati mlađima, Matanoviću i Šarcu, koji će, sigurni smo, dobro odraditi posao.

S obzirom da na lijevom krilu više nema Ravnića kojeg je zamijenio Brozovićem, za Mandića nema rješenje i on će se morati žrtvovati. Isti je slučaj i s desnom vanjskom stranom, gdje je Stepančić jedina opcija. Ipak ga se mora zaštititi te će se ta pozicija, kao i dosad, krpati s dešnjacima kojih je dosta.

Da, Červar stvarno može kalkulirati, odmarati, čuvati snage, no to i nije tako jednostavno. Tijekom turnira je Igor Karačić rekao jednu znakovitu misao, da nitko od naših rukometaša ne zna igrati sa zadrškom. Tako će, vjerujemo, biti i sada, makar zbog navijača zbog kojih se i igra. A njima bi zasigurno teško palo kalkuliranje i odmaranje igrača.

Oni koji pamte malo više, sjetit će se jedne takve prilike na SP-u u Njemačkoj 2007. kad su - kakve li slučajnosti - baš Hrvatska i Španjolska u drugom krugu igrali tako da su i jedni i drugi željeli izgubiti da bi nakon toga u četvrtfinalu izbjegli Francusku.

I bilo je tako, no Balić i suigrači nisu mogli trpjeti uvrede vlastitih navijača te su pobijedili. I nakon toga zaista ispali od Francuske. Bitno je ipak bilo sačuvati čisti obraz i to je nešto na što Červar mora misliti. Navijači koji prate reprezentaciju po svaku cijenu zaslužuju najbolje.

Linker
22. travanj 2024 02:46