Ante Cizmic / CROPIX
RUKOMETNA REVOLUCIJA

SPREMA SE NEVIĐENI SPEKTAKL: POGLEDAJTE GDJE ĆE HRVATSKA IGRATI POLUFINALE EURA! Raskošni objekt od prvog su dana pratile kontroverze

Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 20. siječanj 2020. 15:18

Osim privilegija igranja utakmica u kojima se dijele medalje, hrvatski rukometaši će posljednjih dana Europskog prvenstva biti povlašteni i za igranje rukometnih utakmica na nogometnom stadionu.

Domaćin završnice je Stockholm i njegova Tele2 Arena (bivše ime Stockholmsarenan), stalni dom nogometnih prvoligaša Djurgårdensa i Hammarbyja. Kao što je bilo, primjerice, kada se nokaut faza Europskog košarkaškog prvenstva 2015. godine igrala na nogometnom stadionu u Lilleu, i stockholmski stadion bit će pregrađen montažnom tribinom kako bi se smanjio kapacitet i, što je važnije, stvorio rukometni ambijent. U suprotnom bi gledatelji bili previše udaljeni od terena.

Naravno, i krov će biti zatvoren. Ipak je rukomet dvoranski sport. Iz osobnog iskustva u Lilleu, jedini problem, odnosno stvar netipična za košarku, bila je povremena hladnoća i vjetrić koji je povremeno pirio jer stadion nije bio hermetički zatvoren.

Europsko prvenstvo 2020. godine je prvi veliki rukometni turnir na kojem će se dio utakmica odigrati na nogometnom stadionu. Dosad se to događalo samo u nekim nacionalnim ligama, a jednom i u Ligi prvaka (Kopenhagen). U organizaciji takvih utakmica prednjače Nijemci, a oni su i rekorderi kada je u pitanju posjećenost. U rujnu 2014. godine ligašku utakmicu HSV-a iz Hamburga i Rhein-Neckar Löwena iz Mannheima na neutralnom stadionu Eintrachta u Frankfurtu gledalo je nevjerojatnih 44.189 gledatelja.

U Stockholmu taj rekord neće biti oboren jer je predviđeni kapacitet za rukomet oko 22.000 sjedećih mjesta. Više od 40.000 ljudi u Tele2 Areni bilo je samo na nekoliko koncerata (rekorderka je Madonna s 40.557 posjetitelja 2015. godine). Nogometni rekord je 31.756 gledatelja (Hammarby - Östersunds 2016. godine). Stadion ima i mogućnost postavljanja ledene površine pa je bio i domaćin nekoliko utakmica bendija. Bendi je, usput rečeno, hibrid hokeja na ledu, hokeja na travi, a pomalo i nogometa. Utakmice traju 45 minuta, 11 igrača je u svakoj momčadi, igra se s malom loptom i palicama poput onih za hokej na travi.

Vlasnik stadiona je grad Stockholm, a jedna od kontroverzi vezana je za početne dane. U lipnju 2013., samo nekoliko dana prije prve službene utakmice Hammarbyja na novom stadonu, kod dvorane je pronađena eksplozivna naprava pa su gradske vlasti otkazale revijalnu utakmicu veterana Djurgårdensa koja se trebala igrati te večeri. Ujedno su i zaprijetili navijačima oba kluba, koji su veliki rivali, da neće tolerirati takve stvari i da je grad taj koji određuje tko će igrati na njegovom stadionu.

Sportske novosti

Linker
24. travanj 2024 23:37