Izbornik Danske Nikolaj Jacobsen
 Alexander Hassenstein Bongarts/Getty Images
GOTOVO NEZAMISLIVO

SPREMA SE NOVA, NAJVEĆA SENZACIJA EUROPSKOG PRVENSTVA KOJA BI OLAKŠALA POSAO HRVATSKOJ Nakon debakla Francuza, katastrofa prijeti i svjetskom prvaku

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 15. siječanj 2020. 13:56

U nekim drugim zemljama vjerojatno bio se naveliko proglašavali krivci, tražila bi se “krv”, zazivale bi se ostavke i otkazi. Danska je s porazom i remijem u prve dvije utakmice Europskog prvenstva stigla nadomak ispadanja, što bi za nju bio povijesni debakl. Najcrnji scenarij mogao se dogoditi već u ponedjeljak, kad su Mađari tijekom velike većine susreta imali vodstvo, no Danci su na kraju ipak izvukli bod (24:24) koji ih je spasio od tako ranog oproštaja.

- To je rukomet. U životu sam iskusio mnogo gore stvari od poraza u rukometnoj utakmici, stoga ovo nije ništa što bi me moglo uzdrmati. Sutra će ionako biti novi dan - pomirljivo je nakon remija s Mađarskom poručio danski izbornik Nikolaj Jacobsen.

Pomoć prijatelja

Onda je ponudio i zanimljivu analizu prikazanog.

- Mislim da se u našoj igri mogla osjetiti važnost utakmice. Bili smo nervozni i radili smo velik broj pogrešaka. Nismo bili konzistentni, propustili smo previše prilika, osobito u prvom poluvremenu. Nismo bili na potrebnoj razini kao momčad. S toliko promašaja i pogrešnih poteza, nismo ni mogli ništa očekivati. Već u prvom poluvremenu trebali smo imati vodstvo, ali smo se na kraju spašavali od poraza.

Najteže je ostati na vrhu, pogotovo u današnjem rukometu u kojem su opterećenja ogromna što se igrača tiče, a razlike između “velikih” i “malih” sve je manje. Dansku su ove godine pogodile ozljede nekih važnih igrača, a ostatak momčadi nije na potrebnoj razini - potpuno drugačija slika u odnosu na prošlogodišnje Svjetsko prvenstvo, na kojem je Danska ostvarila sve pobjede i uzela zlato.

- Trebamo komentirati i to da se momčad borila i vratila kad je izgledala loše. Međutim, vidljivo je da nemamo isto samopouzdanje kao prije godinu dana. Svi smo razočarani. Ne možemo više odlučivati sami o sebi, moramo se nadati pomoći naših islandskih prijatelja. Nije lijepo da o tome ovisimo.

Pitali su ga je li Island bolji od Mađarske.

- Islandu je također važno pobijediti jer bi u tom slučaju prenio bodove u drugi krug, ali Mađarska je pokazala da je vrlo dobra momčad. Zato moramo držati fige - rekao je Jacobsen.

I dok je izbornik prilično mirno prihvatio takav rasplet, naglašavajući pritisak zbog velikih očekivanja, malo drugačije razmišlja prvi danski vratar Niklas Landin.

Nada i dalje živi

- Za ovaj remi možemo najviše zahvaliti sebi samima, a ne Mađarima. Pritisak? Mislim da smo prošle godine na Svjetskom prvenstvu bili još veći favoriti. Nikad ne očekujem da ćemo na veliko natjecanje ići bez pritiska, to nije ništa novo za nas. Jednostavno, bilo je previše igrača koji nisu imali svoj dan, a to je katastrofalno kad igraš za prolaz na Europskom prvenstvu.

Danci imaju vrhunske, iskusne igrače koji su članovi jakih klubova, dugo su već u svjetskom i europskom vrhu i jasno je da su ih i na Euru mnogi vidjeli visoko. Međutim, eventualno ispadanje već u skupini za njih ne bi bila tragedija, kao što to nije niti samo jedan osvojeni bod u dvije utakmice. Drugačiji je to mentalitet, sport se u Skandinaviji doživljava na malo drugačiji način nego na ovim našim prostorima i sigurno je da će Danci potpuno čiste glave ući u današnji ogled s Rusijom. Tada će se već znati ishod susreta Islanda i Mađarske.

- O nekim stvarima počeli smo razgovarati već u svlačionici, a nastavili smo i u hotelu. Nada i dalje živi, a trebat će nam i mala pomoć Islanda. Posao protiv Rusije moramo odraditi mi sami. Mislim da smo dosad puno puta pokazali da reagiramo dobro pod pritiskom te da i u teškim okolnostima možemo riješiti stvari u našu korist - optimist je Niklas Landin.

I ako prođu dalje, što bi se realno trebalo očekivati, Dancima neće biti nimalo lako probiti se do polufinala bez bodovnog kapitala...

Što Danskoj treba za prolaz?

Da bi prošla u drugi krug natjecanja, Danska danas mora pobijediti Rusiju (20.30), dok u ranijoj utakmici (18.15) Island mora svladati Mađarsku.

Island se već kvalificirao za sljedeću fazu natjecanja, ali bi u slučaju pobjede protiv Mađarske prenio i dva boda koji bi mu povećali izglede za ulazak u borbu za odličja. S obzirom na situaciju u kojoj su se našli, Dancima je to olakšavajuća okolnost, jer Island treba te bodove zbog sebe. No, problem bi mogao biti što ih treba i Mađarska, koja se i u pomlađenom sastavu zasad dobro predstavila na Euru i još uvijek ima izglede za prolaz.

Važno je reći i da Danska sigurno ide dalje ako Island pobijedi Mađarsku, a Danska Rusiju s dva ili više golova razlike. Ako Island i Danska pobijede s jednim golom razlike, poredak se određuje prema broju postignutih pogodaka. (gčm)

Linker
20. travanj 2024 09:10