Ante Cizmic / CROPIX CROPIX
DALEKO JE TOKIO

TEŽAK PUT DO OLIMPIJSKIH IGARA Trenutno smo smješteni na najneugodniji teren u skupinu s najtežim suparnicima, dva scenarija mogla bi nas spasiti

Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 14. siječanj 2020. 11:52

Francuska je ispala u prvom krugu Eura, ali glavni cilj godine - Olimpijske igre u Tokiju - još nisu promašili. I ne samo to jer Francuzi u ovom trenutku čekaju upravo nas u Francuskoj na jednom od tri kvalifikacijska turnira za Tokio.

Najbolji način da ih izbjegnemo je osvajanje europskog zlata jer to znači izravni plasman na OI, a bio bi nam dovoljan i sam nastup u finalu Eura uz uvjet da nam je suparnik Danska koja je svoje mjesto u Tokiju već osigurala svjetskim zlatom prošle godine.

Naime, dosad su se na OI plasirali Danska (svjetski prvak), Japan (domaćin), Argentina (panamerički prvak) i Bahrein (azijski prvak). Čekaju se još prvaci Europe i Afrike (oba prvenstva su trenutačno u tijeku), a preostalih šest mjesta popunit će se na tri kvalifikacijska turnira s po četiri reprezentacije (dvije reprezentacije sa svakog izborit će OI).

Nastup na jednom od njih mi smo izborili šestim mjestom na SP-u, a uz nas su to uspjeli još Norveška (2. na SP-u - domaćin skupine), Francuska (3. na SP-u - domaćin skupine), Njemačka (4. na SP-u - domaćin skupine), Švedska (5.) i Španjolska (7.).

Prema trenutačnom stanju, mi smo na turniru u Francuskoj uz Francusku, još jednu europsku reprezentaciju prema plasmanu na Euru (dvije reprezentacije od onih koje to nisu uspjele na SP-u izborit će kvalifikacije preko EP-a, a nama dolazi lošije plasirana od te dvije) i drugoplasiranu zemlju na prvenstvu Afrike.

Ako ne uspijemo biti prvaci (ili igrati finale s Danskom), onda bi nam najbolja opcija bila da prvaci budu Norvežani ili Nijemci jer bi to značilo da mi preuzimamo jedno domaćinstvo skupine. Prema plasmanu na SP-u, to domaćinstvo bi trebala preuzeti Švedska (5.), ali IHF je nas odredio kao rezervnog domaćina.

Linker
15. travanj 2024 13:34