Ante Cizmic / CROPIX CROPIX
ČIJE ĆE BITI ZLATO?

TKO JE NAJVEĆI FAVORIT U STOCKHOLMU? Jedan je igrač programiran za novu zvijezdu svjetskog rukometa, ali ako ga Duvnjak zaustavi...

Prognoze? Nećemo o njima, jer u polufinalima i finalima  sve je moguće. Je li Hrvatska sposobna otići do kraja? Ajmo ovako, je li Duvnjak sposoban zaustaviti Sagosena? Daleko najbolji obrambeni igrač turnira protiv daleko najboljeg napadača?
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 24. siječanj 2020. 15:14

Što nam je na rukometnom planu donio ovaj Euro? Prije svega spoznaju da oni koji na turnir ne dođu u maksimalnoj brzini nemaju što tražiti, kako god se zvali. Osjetili su to Francuzi i Danci prije svih. Pustite priče da je ovo olimpijska godina pa su oni na turnir došli s određenim rezervama jer kao zanima ih samo Tokio. Tokio će ih zanimati nakon Eura, a na Euro su došli osvojiti zlato ili barem medalju, a otišli su doma već nakon prvog kruga.

Dvije najdominantnije selekcije svijeta ispale su već nakon dvije utakmice, što je doista raritet u rukometnom svijetu. I jednima i drugima dogodio se po jedan kiks koji ih je stavio u nezavidan položaj da nakon toga moraju dobiti obje utakmice u skupini. Što nije lako kada za suparnike imaš Norvešku i Mađarsku. Pod takvim pritiskom posustale su i dvije tako moćne i iskusne selekcije predvođene Karabatićem i Hansenom. Ne slučajno, jer obojica su već u veteranskim godinama, a mladi igrači nadiru sa svih strana, moćni, brzi, beskompromisni i željni afirmacije.

Najugodnije iznenađenje prvenstva je Portugal, koji već duže vrijeme ima nezgodnu reprezentaciju, ali da će biti u stanju pobijediti Francusku a onda i domaćina Švedsku, u to je malo tko vjerovao. Portugal nije spreman za ‘ratničke’ utakmice, ali u onim lepršavijim njegovi igrači doista izgledaju sjajno.

Zagreb, 240118.
Arena Zagreb.
Utakmica skupine I 3. kola rukometnog EHF Europskog prvenstva 2018,
Svedska - Norveska.
Na fotografiji: Zeljko Tomac
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX

Kada pričamo o onima koji su ipak pokazali najviše, Hrvatska, Španjolska i Norveška neupitno zaslužuju prva tri mjesta. Španjolci su impresivnim napadom ‘poderali’ Njemačku, naša obrana je oduševila i najžešće kritičare, ali korak ispred svih bila je Norveška. Ona je bila jednako blistava i u napadu i u obrani. I većina stručnjaka upravo će Norvešku istaknuti kao glavnog favorita turnira. Svjetski doprvaci spremni su uzeti i europsko zlato. Naravno, nešto će se u toj priči i nas pitati...

Hoće li Norveška uzeti zlato doznat ćemo jako brzo, ali neupitno je da Sander Sagosen teško može ostati bez titule najboljeg igrača turnira. Ovaj još uvijek mladi (24) srednji vanjski igra fantastičan turnir. Daleko je najbolji strijelac, a na vrhu je i po broju asistencija. U pobjedi protiv Islanda ugradio je devet pogodaka i šest asistencija, što znači da je izravno skrojio polovicu norveških golova. Sagosen je programiran za novu zvijezdu svjetskog rukometa. Onaj tko želi zlato morat će pronaći način kako zaustaviti sjajnog Norvežanina.

Prognoze? Nećemo o njima, jer u polufinalima i finalima sve je moguće. Je li Hrvatska sposobna otići do kraja? Ajmo ovako, je li Duvnjak sposoban zaustaviti Sagosena? Daleko najbolji obrambeni igrač turnira protiv daleko najboljeg napadača?

Tu favorita nema...

Norway's Petter Overby (L) is blocked by 02Hungary's Adrian Sipos during the Men's European Handball Championship, main round Group II match between Norway and Hungary at Malmo Arena, Sweden, on January 17, 2020. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
JONATHAN NACKSTRAND AFP

Linker
19. travanj 2024 17:14