Ante Cizmic / CROPIX CROPIX
JEDAN OD NAJEFIKASNIJIH

U REPREZENTACIJI IMA STATUS I NADIMAK REALOVE LEGENDE, ČEKA GA BORBA S NAŠIM RATNIKOM 'On je stara škola, ja želim zaključiti posao na pravi način'

ANGEL FERNANDEZ Španjolsko lijevo krilo, igrač Kielca, strijelac 32 gola u 38 pokušaja na ovom Euru, u današnjem bi finalu mogao biti velika prijetnja Hrvatskoj
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 26. siječanj 2020. 00:34

Angel Fernandez postao je prije dvije godine europski prvak sa Španjolskom premda je na turniru u Hrvatskoj odigrao samo jednu utakmicu. Već u prvom je dvoboju protiv Češke, naime, ozlijedio koljeno i do kraja natjecanja više nije zaigrao. Zato je na ovom Euru još motiviraniji, postigao je 32 gola u sedam utakmica i u današnjem će finalu biti jedna od najvećih prijetnji Hrvatskoj. Više od njega je zabio samo Alex Dušebajev (35), ali on je odigrao utakmicu više, tako da je Fernandez zapravo s 4,5 gola prvi španjolski strijelac ako gledamo prosjek. No, za lijevo krilo Kielca ipak nema dileme - Dušebajev je prvo ime ove Španjolske.

Entrerrios je kao dečko

- Alex je čudo. U polufinalu protiv Slovenije, u trenucima kad nismo mogli postići gol i kad nas je suparnik stisnuo, Alex je nosio momčad na svojim leđima i izvukao nas iz problema. Jako je važan za ovu reprezentaciju - rekao je Fernandez u razgovoru za AS, a onda se sjetio još jednog junaka.

- Što tek reći o Raulu Entrerriosu, ima 38 godina, a izgleda i igra poput dečka. I onda on priča da će se umiroviti, a u vrhunskoj je formi i ima stav za svaku pohvalu.

No, i Fernandez svojim golovima daje itekako značajan doprinos momčadi.

- Moji su golovi stvar okolnosti, odnosno načina igre. Dobri smo u obrani, a to nam donosi puno kontranapada. Dobivam puno lopti, posebno od Alexa s kojim se odlično slažem na terenu, što je i normalno jer i u klubu igramo zajedno.

Njegov postotak realizacije je za svaku pohvalu, pogodio je 32 puta iz 38 pokušaja.

- U reprezentaciji me zovu Raul Gonzalez Blanco, po legendi Real Madrida, zato što toliko zabijam. Ali, ja nisam navijač ni Real Madrida, ni Barcelone. Navijam za Racing.

Stockholm, 240120. 
Tele2 Arena.
Utakmica polufinala Europskog rukometnog prvenstva, 
Spanjolska - Slovenija.
Na fotografiji: Angel Fernandez.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

Moramo dovršiti posao

Kao klinac je želio i igrati nogomet za Racing, mogao je postati i veslač poput oca, ali završio je u rukometu koji ga je nakon Santandera, Torrelavege i La Rioje odveo u Poljsku.

- Dobro mi je tamo, naučio sam poljski, tretiraju me sjajno. Vjerojatno će mi nakon Eura ponuditi nov i ugovor, ali to nije tema o kojoj sada razmišljam. Trenutno je bitna samo reprezentacija.

Vratio se još malo na Euro u Hrvatskoj prije dvije godine.

- Bio sam ozlijeđen, ali takve se stvari događaju u sportu. Možda baš zato moram zaključiti ovaj Euro na pravi način. Danas moramo dovršiti posao koji smo započeli.

Sada bi trebao voditi veliku bitku s našim Zlatkom Horvatom.

- Horvat je stara škola, puno se kreće, često mijenja pozicije. Može nam stvoriti puno problema.

Linker
26. travanj 2024 14:36