Ante Cizmic / CROPIX CROPIX
ŽELE NASLOV

ZVIJEZDE ŠPANJOLSKE REPREZENTACIJE NAJAVLJUJU DERBI 'Respektiramo Hrvatsku, igrate vrlo snažno, ali mi pobjeđujemo! Neće biti nikakvog kalkuliranja!'

Alex Dušebajev & Jorge Maqueda - Prvi je udarna igla Španjolaca, ponekad prgav na terenu kao nekad tata Talant, a drugi dijeli minutažu s našim Lukom Stepančićem u Szegedu...
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 22. siječanj 2020. 00:00

Ovdje Alex Dušebajev ne igra najviše, ali jako puno rješava kada je situacija ozbiljna. Njegovih 5-1 ubili su u prvom krugu Njemačku i to je bila ključna pobjeda Španjolske vrijedna polufinala. S Aleksom Dušebajevom Španjolska je puno brža. Možda nije savršen za uklopiti se u tim rutinera, ali mu daje onaj gas bez kojeg je teško naprijed. Uvijek dobro raspoložen, uvijek spreman na tečnom makedonskom ponuditi razmišljanja. Vrhunski momak u svakom pogledu, na terenu vražji, prgav, ponekad čak do bezobrazluka. To je njegova posebnost u pozitivnom smislu.

- Naravno da ćemo na makedonskom, pa nećemo valjda na španjolskom - tako je krenulo na poziv “Duško javiiii seee”.

- Dobro igramo. Bjelorusija je trajala dok je imala snage, a kasnije smo lako to riješili. Možemo 60 minuta dobro igrati u komadu, to je važno saznanje.

Jači ste nego na Euru prije dvije godine kada ste osvojili naslov?

- Dobri jesmo, a jači ne znam, vidjet ćemo protiv Hrvatske. To je sigurno mjerilo, jer Hrvatska spada u svjetski vrh. Zasad je protiv Njemačke izgledalo OK, ali i vi ste dobili Njemačku.

Što je najopasnije protiv Hrvatske?

- Hrvatskih 5-1 je drugačiji nego naš. S Duvnjakom na sredini, to moramo dobro pripaziti, biti koncentrirani.

Može li Alex na srednjeg?

- Može, ako bude trebalo, imamo i tu varijantu.

Kako će to danas završiti?

- Sada ćemo mi dobiti, prošli put ste vi. Nismo vam zaboravili.

A u Stockholmu?

Bec, 180120.
Rukometno Europsko prvenstvo izmedju Spanjolske i Austrije, skupina 1.
Na fotografiji: Jorge Maqueda Peno
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

- Tko zna, možda se opet sretnemo. Najvažnije da smo mi stigli do Stockholma.

Vaš suigrač iz Kielca Igor Karačić?

- Odličan, u formi, veseli me to, jer nakon Eura imamo još posla.

Jorge Maqueda puca od snage, u velikoj je formi i igra čak i više od Alexa Dušebajeva za kojeg svi smatraju da je najbolji igrač ove Španjolske. Jorge Maqueda je jedan od najiskusnijih Španjolaca danas, igrač mađarskog Szegeda u kojem dijeli minute s našim Stepančićem. Njegova obrana je ekstra, napad ništa manje. Možda nije prebrz, ali u igri jedan na jedan tu snagu nije lako zadržati.

Lako ste riješili susret s Bjelorusijom?

- Ispalo je tako makar se u prvom dijelu tako nije činilo. Mislim da je naša širina na kraju odlučila, da Bjelorusija to više nije mogla pratiti. Ne bih ja rekao da je prvi dio bio loš, možda je 16 golova tek malo previše, no dobro to smo kasnije sredili i sve je OK.

Kako dalje, danas je Hrvatska?

- Fokus nam je na Stockholmu. Utakmica je važna, ali nije presudna. Hrvatska igra vrlo snažno, vidjelo se to najbolje protiv Njemačke kada se izvukla iz jedne teške situacije i to u finišu kada je Nijemce teško nadigrati. Jako respektiram Hrvatsku, ali mislim da ćemo mi danas pobijediti, vi ste prošla dva puta.

Mislite obraniti naslov koji ste osvojili u Hrvatskoj?

- Zašto ne, ako se u ovom ritmu uspijemo prilagoditi, odmoriti, šansa je realna, no i svi drugi tako razmišljaju. Mislim da je to priča u kojoj sva četiri polufinalista imaju istu šansu - zaključio je Maqueda.

'Neće biti nikakvog kalkuliranja!'

Na prošlom Euru su rekli ne može više, na prošlom SP-u su rekli ne može više, ali evo Julen Aguinagalde je još uvijek prvi španjolski pivot. Zdrav je, godine sakriva, i dalje je savršen realizator oko kojeg se vrti najdiscipliniraniji napad na svijetu.

- Nismo protiv Bjelorusije bili 60 minuta na istoj razini, makar smo odigrali dobro cijelu utakmicu. Na vrijeme smo riješili stvari, odigrali ono što je trebalo i nema tu filozofije previše.

Bit će je protiv Hrvatske?

- To će sasvim sigurno biti teže. Nepoznanica tu nema, jer svako malo igramo jedni protiv drugih, a i u klubovima nam se putovi spajaju. U takvim utakmicama presuđuje trenutna inspiracija.

Hoće li biti kalkuliranja?

- Neće, mislim da želimo biti prvi i mi i oni.

Linker
19. travanj 2024 16:22