Martin Rose Bongarts/Getty Images
GAZIMO I DALJE

VELIKA DRAMA I NOVO SLAVLJE HRVATSKOJ! Stepančić u posljednjoj sekundi zabio za šesti uzastopni trijumf Kauboja

Hrvatska je ostvarila i šestu pobjedu na Europskom prvenstvu. Pala je i Češka, možda teže nego očekivano, ali nova pobjeda je upisana, ovoga puta 22-21...
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 20. siječanj 2020. 18:29

Hrvatska je upisala i šestu uzastopnu pobjedu na Euru. Svladana je Češka, nije se potrošilo previše snage, točnije glavna udarna postava nije ju potrošila uopće. Veliki posao su odradili oni koji igraju manje i dali dodatno ohrabrenje izborniku Červaru pred put u Stockholm gdje svaki igrač, svaki detalj može biti dragocjenost.

Nakon što smo pobjedom protiv Njemačke odradili ulazak u polufinale, trebalo je pametno odraditi utakmicu protiv Češke. Nije Lino išao za onom da uvijek počinje udarana sedmorka i bolje je ispalo, jer momci koji su dobili priliku imali su veliki motiv da se pokažu i nastave dobar posao na Euru.

Bec,200120.
Eurosko rukometno prvenstvo.
Utakmica Hrvatska- Ceska.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

Krenuli smo u svojoj 5-1 formaciji s Mandićem, iza njaga bili su Mamić, Šarac i Hrstić, a na krajevima Marić i Matanović. Nismo mijenjali obrana – napad i to ej izgledalo vrlo pristojno. Jasno da nije moglo biti savršeno, ali ej onda u završnici prvog dijela serijom obrana pomogao Matej Ašanin, pa smo na poluvremenu imali lijepih +2.

Mijenjali smo formaciju u 6-0, jer Mandić ne mora uvijek biti superman i to se pokazalo OK.
Najbolje od svega bilo je vidjeti napad lišen straha od promašaja, ali odgovoran i na visokoj razini. S malo više pogođenih zicera bilo bi i bolje, posebno Matanovića, no dobro. Ne treba uzeti za loše, jer prvi puta su u ovakvoj roli. Utakmicu su goloviam otvorili Hrstić, Šarac i mamić i to nam je dalo dodatno ohrabrenje. Onda su malo igrali za Marića, pa za Mandića, tako da smo imali i širinu i to ej bio veliki plus.

Bec,200120.
Eurosko rukometno prvenstvo.
Utakmica Hrvatska- Ceska.
Na fotografiji: Lino Cervar.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

Mandić jasno nije trebao 'umrijeti', a kako je Ravnić an tribini na lijevom krilu smo vidjeli Marića. To niej novost, jer još 2008. u Švicarskoj tu poziciju je igrao Vori. Bio bi spektakl da su odigrali cepelin, no bolje da nisu, jer lako je poletjeti, a teško sletjeti.

Uglavnom, u laganom ritmu smo se dobro nadigravali s Česima, a igračima je stalno dolazila podrška s klupe. Stepančić je zbog nedostatka ljevaka i lijevih krila mora prvi unutra. Nije pretjerivao, više je igrao za momčad nego na gol. No, dobro je bilo za vidjeti da je ta naša obrana za 30 minuta primila samo 7 golova iz igre, što je za pohvalu. Deset zabijenih za 30 minuta nije senzacija, ali je bilo pristojno.

Na startu drugog dijela vidjeli smo staru Marićevu poziciju na sredini napada. Lagani prijelaz na crtu, asistencija, a onda je ipak ušao Hrstić da ne bismo pretjerali. Treba pohvaliti napad na disciplini, nije bilo previše potrošnje. Grešaka naravno jest, ali u realnim omjerima. I naravno, promašeni penal, bez toga ne ide. Ovaj puta sretni dobitnik je bio Hrstić.

Bec,200120.
Eurosko rukometno prvenstvo.
Utakmica Hrvatska- Ceska.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

Igrali smo 6 na 6 sa dva pivota, gurali loptu na crtu zaboravili šut iz vana i Česi su sa 13:9 došli na 13:12, pa se morao dignuti Stepančić. Marić je opet završio na krilu i zabio i taj čuveni gol, no Česi su bili sve bliže i postalo je uzbudljivo, jer u 44. minuti Zdrahala je uz isključenje Brozovića imao priliku za egal, ali je Ašanin obranio sedmerac i dao nam zraka. No, ne zadugo jer Česi su preko Čipa uspjeli na 16:16 uz novo naše isključenje, ovaj puta Mamića.

Duvnjak je morao s klupe, da bi pucao sedmerce, jer nije bilo smisla više… Obrana nam se sve lošije branila, ali su Česi častili i nekako smo se ipak izvukli na +2. No, bila je to gusta utakmica prve češke i druge naše postave. Pola minute do kraja 21:21, zadnji napad gol Stepančića i kraj. Nikad s nama nije dosadno. Utakmica u kojoj smo ipak izdržali, odmorili i pobijedili, a to se zove savršen posao.

HRVATSKA - ČEŠKA 22:21 (11:9)

HRVATSKA: Ašanin, Brozović, Matanović, Ravnić, Stepančić, Mamić, Mandić

Klupa: Šego, Cindrić Horvat, Musa, Šipić, Hrstić, Šarac, Duvnjak, Karačić

ČEŠKA: Mrkva, Zeman, Hrstka, Čip, Horak, Kašparek, Zdrahala

Klupa: Bečvar, Jurka, Galia, Babak, Vančo, Patzel, Solak, Mubenzem, Mojziš

--------------------------------------

GOTOVO JE! Hrvatska je upisala i šestu pobjedu! Bilo je teže nego što smo možda i očekivali, ali pobjeda je ostvarena. Dojam je da se odigralo taman koliko se i trebalo odigrati, a to je dojam koji ostavljaju samo najveći, veliki pobjednici...

59. min Hrstić je promašio, a onda nam je Zdrahala zabio - izjednačenje! Ali na kraju Stepančić zabija za +1!

59. min U samo nekoliko sekundi Mrkva je obranio, a Hrstka nam zabio, tako da smo na mršavih +1! Time-out, ovoga puta očekivano od strane Červara...

58. min Pokušao je opet Stepančić, ali nije išlo! No Ašavin brani!!! Dvije i pol minute prije kraja susreta čini se odličan scenarij za završnicu...

57. min Opet smo kompletni i imamo +2! Može li se sada dogoditi odvajanje i mirniji ulazak u završnicu susreta...

Bec,200120.
Eurosko rukometno prvenstvo.
Utakmica Hrvatska- Ceska.
Na fotografiji: navijaci.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

55. min I evo gola!!!!! Stepančić se uzdigao uvis na nekih osam metara i snažno zakucao pod Mrkvu!

54. min Potpuno nepotrebno isključenje na liniji devet metara za Hrstića! Ali Marino Marić sjajno je reagirao i oduzeo jednu loptu!

52. min Ostali su Česi s igračem manje, ali ne osjeti se to na terenu, Hrvatska se ne uspjeva maknuti dalje od +2. No sad su Česi i zabili s igračem manje, novi problemi...

50. min Odlazi Hrvatska na +2, opet hvatamo zalet (Mamić), ali Česi također odgovaraju...

49. min Evo nam i gol s krila! Matanović je sjajno uhvatio zalet, maksimalno razvukao Mrkvu i precizno zabio!

47. min Duvnjak je dobio priliku i to s linije sedam metara! Kako već nismo bili uspješni (0-3), onda je Červar odlučio malo popraviti statistiku i nije pogriješio. Naravno, ovacije s tribina su uslijedile potom...

Bec,200120.
Eurosko rukometno prvenstvo.
Utakmica Hrvatska- Ceska.
Na fotografiji: Lino Cervar.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

46. min Malo je pretjerao Mojziš, pa će Hrvatska imati igrača više dvije minute, sjajna šansa za odmak. Ali ne, ostali smo bez lopte i primili gol s igračem manje - izjednačenje! A da stvar bude gora, evo nam i isključenje!

45. min Luka Stepančić zabija važan gol u trenucima dok igramo s igračem manje, mini-solo prodor za sjajan upis. Ali već je sedmerac na drugoj strani...

44. min Teški trenuci za Kauboje, sedmerac i isključenje! Ali Ašanin brani i skida prvi sedmerac na ovoj utakmici!

42. min Evo i Marića. Nedopuštamo Česima da se totalno vrate u utakmicu!

40. min Česi su se prišuljali na -1 (13:12), ali Mamić je uzvratio i Hrvati su opet na +2.

Bec,200120.
Eurosko rukometno prvenstvo.
Utakmica Hrvatska- Ceska.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

39. min Prikrao se Jakub Hrstka i evo Čeha. Hrvatska i dalje ima +2, toliko je bilo i na poluvremenu.

37. min Česi vode 3-0 u realizaciji sedmeraca na ovoj utakmici, i ovoga puta su zabili. Prozujala je ta lopta s preko 100 km/h pored Ašanina, ništa se tu nije moglo.

36. min Česi su u problemima, zabio je i Brozović, ali u nastavku dosuđen je sedmerac za naše protivnike.

Bec,200120.
Eurosko rukometno prvenstvo.
Utakmica Hrvatska- Ceska.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

35. min Ašanin je sjajan na vratima, spriječio je prvi češki gol u drugom poluvremenu!

34. min Naš drugi sedmerac na utakmici i - ništa! Hrstić nije uspio, odnosno, Mrkva je sjajno obranio...

32. min Bez obzira na prijestup, evo nas na +3, Mandić je precizan nakon polu-kontre! Prekombinirali su se Česi, evo još jedne prilike, smiruje Červar s klupe...

31. min Počelo je drugo poluvrijeme, a umjesto +2, rezultat ostaje nepromijenjen jer je Marino Marić nagazio crtu!

POLUVRIJEME Matej Ašanin je sigurno prvo ime Kauboja u prvom dijelu. Iako se nešto kasnije razbudio, čini se, u pravo vrijeme, jer je u zadnjih deset minuta skinuo nekoliko zicera, ključnih lopti.

30. min Hrvatska na poluvrijeme ipak odlazi s +2! Mislim da možemo biti zadovoljni s viđenim, obzirom na izmiješani sastav koji je Lino Červar predstavio danas na EP-u, a s ciljem poštede nekih od glavnih zvijezda.

29. min Ali evo opet Ašanina, kakav je to sad zicer skinuo!

28. min Sedma obrana Tomaša Mrkve, opet smo propustili otići na +2! Češki vratar je bolji u ovim trenucima, ima 41% obrana.

Bec,200120.
Eurosko rukometno prvenstvo.
Utakmica Hrvatska- Ceska.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

27. min Ašanin je spriječio Čehe da dođu do izjednačenja, bio je to zicer, ali hrvatski vratar odlično je reagirao

26. min Lino Červar traži time-out ovoga puta: "Raširiti zonu, pivoti igraju važnu ulogu...", grmi Červar na svoj osebujan način.

24. min Stepančić gađa gredu, propustili smo priliku otići na tri gola razlike u ovoj utakmici!

24. min Treća obrana Ašanina! Šansa za odvajanje!

23. min Osjetili su Česi da su u problemima, evo i prvi time-out. Mala mini-serija Kauboja i čini se da ovaj "šareni" sastav solidno funkcionira.

20. min Češka ima srećom pet izgubljenih lopti i to itekako pomaže našima, a evo i jedne obrane, bravo za Ašanina koji je sjajno procijenio ovoga puta.

Bec,200120.
Eurosko rukometno prvenstvo.
Utakmica Hrvatska- Ceska.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

19. min "Mi Hrvati", Mi Hrvati", ori se na tribinama, kao novi vjetar potpore za naše. Ali ne u ovome napadu, Česi su poveli 8-7. Sad smo u razdoblju gdje smo u stalnom zaostatku za Česima.

18. min Mrkva upisuje petu obranu! Radi probleme, nikako da probijamo u seriji kao na početku utakmice. Česi su se ponadali da će na +2, ali oduzeta lopta i precizni Mandić za 7-7!

17. min Prebrzo primamo golove u ovim trenucima, nikako da se spoji neka obrana...

15. min Ruke su u zraku, ostali smo bez napada, a s druge strane Češka koristi polu-kontru i zabija za novo vodstvo, zabio je Jurka.

13. min Kašparek je snažno pucao, ali dosta sreće za Ašanina, imamo šansu da povedemo i prekinemo post...

Bec,200120.
Eurosko rukometno prvenstvo.
Utakmica Hrvatska- Ceska.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

12. min Odlično da su Česi pogriješili u ovom napadu, jer bili su u prilici da totalno preokrenu susret. Golman Mrkva maksimalno skida napade Hrvatima u ovome trenutku...

10. min Zdrahala je opet precizan s linije sedam metara, smanjuju na 5-4! Precizan je i Kašparek, evo ih na maloj seriji i sad je već 5-5!

9. min Prva obrana Ašanina! Prilika da se Kauboji - odvoje! I da, Hrvatska ima dva gola razlike, Mandić je precizan!

8. min Marko Mamić silovito udara, zabija drugi gol u ovoj utakmici!

Bec,200120.
Eurosko rukometno prvenstvo.
Utakmica Hrvatska- Ceska.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

7. min Mamić je možda promašio "zicer", ali je u obrani oduzeo jednu loptu i tako pokazao dozu angažiranosti i odgovornosti...

6. min Šarac zabija za 3-2, ali kratko je trajalo, Česi su odgovorili (3-3)!

5. min Evo i Mamića! Tek njegov drugi gol na Euru! 2-2. Hrvatska igra s igračem manje, ali imali smo sreće, krilni napadač Češke napravio je grešku i napad za Kauboje.

Bec,200120.
Eurosko rukometno prvenstvo.
Utakmica Hrvatska- Ceska.
Na fotografiji: Lino Cervar.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

4. min Siguran je Zdrahala s linije sedam metara, vodi Češka 1-2.

3. min Matej Hrstić zabio je prvi gol za Hrvatsku, 1-1.

1. min "Hoćemo pobjedu, hoćemo pobjedu", ori se s tribina, dok Češka otvara utakmicu golom za 0-1

15:58 Poluprazna dvorana, radan je dan, ali ima Hrvata dosta, nema sumnje da će imati sjajnu podršku u još jednoj utakmici na Europskom prvenstvu.

15:51 Hrvatska dakle danas bez dvije udarne karike, Cindrića i Stepančića. Obojica imaju problema sa zglobom pa ih se čuva za nastavak natjecanja...

Bec, 180120.
Rukometno Europsko prvenstvo izmedju Hrvatske i Njemacke, skupina 1.
Na fotografiji: Luka Cindric
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

15:40 Sjajna je atmosfera u redovima hrvatskih navijača, očekuje se subotnja repriza, sve je više "kockica" u dvorani.

15:33 "Molimo za strpljenje našim navijačima, jer ćemo igrati u pomalo čudnom sastavu, jer je ovo utakmica koja nam toliko ne znači. Želimo razigrati Mamića, dosta minuta dobit će i Šarac. Luka Cindrić je na poštedi, ima ozljede zgloba i leđa, neće igrati protiv Češke, možda bude spreman za Španjolsku", rekao je uoči utakmice za RTL Hrvoje Horvat, pomoćnik Line Červara.

15:22 Hrvatska je, iako će igrati u "šarenom" sastavu, veliki favorit na kladionicama. Na pobjedu je od 1.30 do 1.45, dok je Češka na okruglih - pet.

15:11 Hrvatska i Češka igrale su šest puta, Hrvatska ima pet pobjeda. Češka pamti pobjedu s Islanda 1995. godine.

15:01 - Lino Červar zaključit će svoju izborničku funkciju kao jedan od najvećih u povijesti. Njegovo deseto polufinale na 13 natjecanja svrstava ga na trećo mjesto svih vremena, ispred su samo Francuz Claude Onesta i Šveđanin Bengt Johansson s po 14 polufinala svaki. Zanimljivo, upravo je protiv Češke, u lipnju 2002., hrvatski izbornik počeo svoj uspješan put na klupi hrvatske reprezentacije...

Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

Linker
19. travanj 2024 18:26