Ante Cizmic / CROPIX CROPIX
DRAMA U NAJVAŽNIJOJ UTAKMICI

INFARKTNI TRILER U BEČU! Hrvatska napravila veliki preokret i stigla u borbu za medalje: Šego u zadnjim sekundama obranio polufinale!

U dramatičnom dvoboju 2. kola I skupine EURA u Beču su hrvatski rukometaši pobijedili Njemačku s 25-24 (11-14) i osigurali polufinale. Pobjedu je Hrvatskoj donio gol Igora Karačića minutu i pol prije kraja, te obrana Marina Šege 13 sekundi prije kraja.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 18. siječanj 2020. 18:07

HRVATSKA - NJEMAČKA 25:24 (11:14)

BEČ Wiener Stadthalle. Gledatelja 11.000. Suci: Santos i Fonseca (Portugal)

HRVATSKA: Šego (5), Ašanin (1); Marić 1, Duvnjak 5 (2), Hrstić, Stepančić 4, Horvat 1, Šarac, Karačić 7, Musa, Mamić, Cindrić 3, Brozović 1, Matanović, Mandić 3, Šipić.

NJEMAČKA: Bitter, Wolff (9+2); Gensheimer 4, Golla, Wiencek, Reichmann 4 (4), Pekeler, Weber 4, Häfner 3, Kühn 1, Böhm 1, Kohlbacher 1, Kastening 4, Schmidt 1, Zieker, Drux 1.

SEDMERCI: Hrvatska 5 (2), Njemačka 4 (4)

ISKLJUČENJA: Hrvatska 6 minuta (Stepančić 23, Duvnjak 24, Musa 29), Njemačka 16 minuta (Hafner 9, Schmidt 19, 22, Weber 12, Pekeler 22, 59, Wiencek 25, 34)

IGRAČ UTAKMICE: Igor Karačić

Rat u Beču dobila je Hrvatska. Sjajna utakmica, sjajna pobjeda vrijedna polufinala Eura, koje sada treba protiv Češke samo ozbiljno potvrditi. Iščupali smo se srcem iz velikog ponora u prvom dijelu. Nije išlo, ali smo bili momčad. I to je presudilo.

Da su Nijemci znali da ne volimo udarački rukomet, to je bilo jasno od 1. minute. I to nam je bio problem s kojim smo se teško nosili, jer nismo imali šut iz vana, bili smo u svemu tome i vrlo spori i da nije bilo Cindrića koji je nešto pokušavao sam vjerojatno bismo se raspali totalno. Naravno da se pivoti kraj nokautera Wienceka nisu vidjeli. Vidio se tek strah u očima naših igrača, mnogima se od straha skratila ruka, a nekima oduzele i noge. A kada protivnik kao Njemačka namiriše krv postaje euforično opasna.

Probali smo po svojoj ustaljenoj shemi 5-1, a Njemačka se na to sjajno pripremila. Spuštali su na crtu oba krila, Webera, otvarali šut iz vana, a poznato je da je to njihova najveća snaga koja bez bloka može probušiti svakog protivnika.

Drugi veliki problem je bio brzi centar Nijemaca koji su vidjeli da mijenjamo igrača ili dva obrana - napad što naravno kao prava organizirana momčad nisu propustili kazniti. Uz to Šego nije bio spreman za čuda, a s druge strane je Wolff baš radio to. I tako je Njemačka pomalo rasla iz minute u minutu. Červar je kod 5:8 pokušao zaustaviti takav tijek time outom, ali ništa se bitno nije promijenilo.

Na to se nadodala naša klasična boljka - sedmerci. U prvom dijelu imali smo -3, a fulali smo baš sva tri penala - dvaput Horvat i jednom Karačić, što je u ovakvim susretima nedopustivo. Onda na to i dekoncentracija, da nas Nijemci probijaju jedan na jedan, a vrhunac je bio u tome kada se u igri 6 naših protiv 4 protivnika Weber probio kraj Stepančića, zabio i još izborio isključenje našeg igrača. To je ipak bilo previše i tih -3 na kraju prvog dijela bilo je i dobro kako smo izgledali.

Bili smo na konopcima. Podatak da je prvi dio trajao kao nogometno poluvrijeme govori o prljavoj utakmici koju su s razlogom nametnuli Nijemci svjesni da će se s nama teško nadigravati. Njihovih 12 minuta isključenja nismo naplatili ništa, a oni su naša tri naplatili maksimalno. Ne može to tako, nešto se moralo mijenjati. Ne možeš zabiti gol, bez brzine, a šuta nema. To je u ozbiljnom rukometu nemoguće. I naravno, uzvratiti na udarce, jer… Njemački rezon ne mogu nas toliko isključiti koliko mi možemo tući diktirao je tempo.

Jedina promjena na početku drugog dijela bila je 7 na 6, no to su Nijemci jedva dočekali, spustili se plitko, a mi šuta izvana nismo imali i otišli su odmah na +5. Pet minuta nismo zabili gol do Duvnjakovog penala, ajde konačno i penal! Da pojačaju obranu ušli su na halfove Hrstić i Brozović, ali teško je bilo kraj taktički odlično pripremljene Njemačke tražiti veliki preokret.

Nijemce je zbunjivalo spuštanje naše obrane u 60, gubili su sigurnost i dobili smo nešto lopti za povratak, došli na 16:18 s malo krvi u obrazima. Čekali smo još neku obranu vratara, Šego nije mogao, pokušao je Ašanin.

Kada je Stepančić propucao, došli smo na -1 (20:21) i Prokop je zvao prvi time out. I Nijemci su se malo umorili od udaranja. Ali, promijenili su obranu na 3-2-1 pomalo hazarderski. I onda je naša obrana proradila, dočekali smo i Ašanina. I kontru Mandića za 22:22, ali nam Wolff nije dao dalje. Zadnjih 10 minuta igra živaca.

Nijemci su vodili, mi stizali, a to je najteže nakon tolike borbe. No, izdržali smo, Karačić je minutu i pol do kraja pogodio za prvo vodstvo (25:24). I Šego je na kraju obrani dvije kad je trebalo. Tako jeeeee!

Rezultati by SofaScore

Rezultati by SofaScore

HRVATSKA - NJEMAČKA 25:24 (11:14)

HRVATSKA: Šego - Mandić, Horvat - Duvnjak, Cindrić, Stepančić - Musa

Klupa: Ašanin, Ravnić, Matanović, Marić, Šipić, Hrstić, Šarac, Mamić, Karačić

NJEMAČKA: Wolff - Gensheimer, Reichmann - Kuhn, Drux, Häfner - Pekeler

Klupa: Bitter, Zieker, Kastening, Wiencek, Kohlbacher, Golla, Bohm, Weber, Schmidt

----------------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

60' - Šego skida najvažniji udarac Kohlbacheru na utakmici četiri sekunde do kraja!!! To je to!!! Gotovo je, Hrvatska je u polufinalu... kakav čudesan come-back protiv opasnih Nijemaca! Bravo, bravo, bravo!!!

59' - Kaaaraaačiiiiiiiiiiiiiiiić!!! Sedmi gol Igora Karačića u ovom važnom susretu!!! Nijemci zovu time-out. Još je pedesetak sekundi do kraja.

58' - Dvije minute dobio je Pekeler zbog udaranja u lice Luke Stepančića i do kraja imamo igrača više!

57' - Kapetan Domagoj Duvnjak krade loptu u obrani, istrčava kontru i zabija za novo izjednačenje! DULEEEEEEEEE!!!

Bec, 180120.
Rukometno Europsko prvenstvo izmedju Hrvatske i Njemacke, skupina 1.
Na fotografiji: Domagoj Duvnjak.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

55' - Reichmannov četvrti pogodak iz sedmerca, nikako da pogriješi...

55' - Bombetina Igora Karačića za novo izjednačenje!!! Šesti njegov pogodak, kapa do poda, majstore...

52' - Reichmann dodaje još jedan pogodak iz sedmerca.

48' - Prikrao se Zlatko Horvat i pogađa Zlaja!!! Evo i Mandića iz kontreee nakon Ašaninove obrane!!! Napokon izjednačenje... podivljale su tribine u Beču!

47' - Pogađa i Kuhn za novih plus dva Njemačke.

46' - Deri, Stepančiću! Još jedan gol izvana, vratili smo se u život... evo nas na 20:21 i Nijemci zovu time-out.

45' - Mamić je izborio novi sedmerac koji će izvesti Duvnjak. I evo gaaa, novi pogodak sa sedam metara... bravo, Duleee!!!

44' - Weber prelako prolazi kroz našu obranu i to je već četvrti njegov gol.

43' - Sjajni Karačić nas sada vuče! Evo nas na 18:20.

42' - Häfner zabija s devet metara preko bloka, ovo se ne brani...

42' - Stepančić se raspucao!!! Još jedan njegov pogodak s devet metara, to nam je trebalo!

Bec, 180120.
Rukometno Europsko prvenstvo izmedju Hrvatske i Njemacke, skupina 1.
Na fotografiji: Luka Stepancic.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

41' - Kohlbacher pogađa s crte. Opasni su Nijemci, teško je zaustaviti ih...

40' - Pogađa i Mandić iz kontre!!! Sada smo na minus dva... ajmo, Kauboji!!!

40' - Bravo, Stepančiću! Pogađa izvana za 15:18! Dvoranom se ori: 'U boj! U boj! Za narod svoj!'

39' - Kastening opet pogađa s krila za plus četiri Nijemaca.

38' - Karačić dodaje još jedan i to je sada 14:17!

Bec, 180120.
Rukometno Europsko prvenstvo izmedju Hrvatske i Njemacke, skupina 1.
Na fotografiji: Igor Karacic.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

38' - Karačić pronalazi Brozovića na crti koji zabija svoj prvi gol na turniru!

37' - Duvnjak dobiva dvije minute isključenja i to mu je drugo isključenje, a Reichmann pogađa iz sedmerca.

36' - Ma tko će ako ne kapetan, i to kapetanski! Dule je zabio sedmerac kad već nitko drugi nije... ajmooo!!!

34' - Mlate nas Nijemci, Wiencek opet dobiva dvije minute, ali slaba nam je to utjeha.

34' - Gensheimer pogađa s krila, samo s druge strane, i sada je već 16:11.

33' - Opet isto... nakon dva neiskorištena napada Kastening zabija s krila.

31' - Počinje drugo poluvrijeme. Ajmo, ajmo!!!

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Nervozno su Kauboji ušli u ovaj važan dvoboj, nije to dobro izgledalo od samoga početka. Previše grešaka u obrani, promašene prigode u napadu, a tri od tri promašena sedmerca dodatno su opterećenje za Červarove izabranike. Nijemci su sve te pogreške znali iskoristiti i na pauzu su otišli s vodstvom 14:11.

30' - Nažalost, siguran je Reichmann i Njemačka odlazi s plus tri na predah.

30' - Cindrić dodaje Karačiću koji zabija 15-ak sekundi prije kraja prvoga dijela! Ali bit će sedmerac za Njemačku... na vrata će Matej Ašanin.

Bec, 180120.
Rukometno Europsko prvenstvo izmedju Hrvatske i Njemacke, skupina 1.
Na fotografiji: Luka Cindric.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

29' - Dobio je i Željko Musa dvije minute.

28' - Zabija i naš kapetan Domagoj Duvnjak! Dule nas sada nosi svojom energijom...

28' - Ali sjajni Karačić ekspresno uzvraća! Sada je 13:9 za Nijemce.

28' - Häfner zabija još jedan lagani gol.

26' - Weber se još jednom upisuje u strijelce, Šego je tu potpuno nemoćan.

26' - Što reći na ovo... Horvat promašuje još jedan sedmerac. Velik je to problem protiv bilo koje momčadi, a kamoli protiv nekoga poput Njemačke.

25' - Kakva makljaža u Beču! Wiencek radi grub prekršaj na Mandiću, a Portugalci pokazuju nove dvije minute.

25' - Sada zabija i Bohm za novih plus tri Njemačke.

24' - Pa ovo je nevjerojatno... Weber je isprovocirao novo isključenje, na klupu će Domagoj Duvnjak. Sada mi imamo dva igrača manje, Nijemci su u nemogućoj situaciji obrnuli uloge.

23' - Ovo nam nije trebalo... Weber zabija pod prekršajem, a Stepančić dobiva dvije minute. I to u situaciji kad smo trebali postići pogodak, a ne primiti ga.

22' - Tooo!!! Cindra opet zabija, i to pod prekršajem, a Schmidt još jednom dobiva dvije minute kazne! Evo nam prilike za preokret, Nijemci imaju dva igrača manje... Njemački izbornik Christian Prokop traži time-out.

22' - Šego opet brani! Hrvatski mu navijači skandiraju 'Šego! Šego! Pekeler je rukom po licu udario Stepančića i to je novo isključenje!

21' - Weber dodaje još jedan gol za 9:6. Probudio se Stepančić i zabio izvana za smanjenje vodstva! Tribine su podivljale, dvoranom odzvanja 'U boj! U boj!'

20' - To je to! Napokon smo iskoristili igrača više, Cindrić je prošao kroz obranu i rutinski poentirao!

19' - Schmidt povlači Karačića za dres s leđa i Portugalci pokazuju nove dvije minute kazne za njemačke rukometaše.

Bec, 180120.
Rukometno Europsko prvenstvo izmedju Hrvatske i Njemacke, skupina 1.
Na fotografiji: Lino Cervar.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

18' - Karačić promašuje šut, a Gensheimer zabija iz brze kontre za plus tri. Lino Červar zove prvi time-out jer ovo ne izgleda dobro zasad.

18' - Gensheimer dodaje još jedan gol s krila i sada je opet plus dva za Nijemce.

15' - Bravo, Cindra!!! Probio je Luka njemački blok... međutim, opet se nismo stigli postaviti i Gensheimer je to brzo kaznio za 6:5 u korist Elfa.

14' - Stepančić je izborio novi sedmerac! Ali Karačić to nije uspio realizirati... Imamo velikih problema sa sedmercima, trenutno smo na 8/16, dakle realizacija nam je mizernih 50 %.

12' - Šego brani čisti zicer!!! A u kontri Weber radi prekršaj na Mandiću i to je sedmerac za Hrvatsku! Međutim, promašuje Horvat sa sedam metara... Na cijelom Euru Kauboji imaju loših 8 od 15 realiziranih sedmeraca.

11' - Ali prolazi Schmidt prelako kroz našu obranu i zabija za 5:4. Hrvatska na ovom susretu ima četiri izgubljene lopte, a Njemačka tri.

Bec, 180120.
Rukometno Europsko prvenstvo izmedju Hrvatske i Njemacke, skupina 1.
Na fotografiji: Igor Karacic.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

10' - Bravo, Karaaa!!! Karačić je nadmudrio njemačku obranu i pogodio izvana za 4:4!

9' - Prvo isključenje zaslužio je Häfner zbog grubog prekršaja na Cindriću.

7' - Cindrić fantastičnom asistencijom pronalazi Mandića koji s krila pogađa za 4:3!

7' - Još jedna pogreška u obrani i Kastening zabija iz kontre za plus dva.

6' - Prvi put vodi Njemačka večeras, strijelac je Häfner.

4' - Ali loše su naši reagirali nakon Duvnjakova gola, Drux zabija na nepostavljenu obranu.

4' - Ma to je to!!! Duvnjak probija njemačku obranu za 2:1! Dvoranom se ori 'Mi, Hrvati!0'

3' - Kastening ekspresno uzvraća s krila za prvo izjednačenje.

3' - GOOOL! Marino Marić zabija s crte nakon 'balićevske' asistencije Luke Cindrića! Proključala je dvorana u Grazu prepuna hrvatskih navijača...

1' - Počeo je dvoboj protiv Njemačke u Beču. Ajmooo!!!

----------------------------------------------------------

20.15: Červarov pomoćnik Hrvoje Horvat poručio je uoči dvoboja:

"Svjesni smo situacije, svatko je s digitronom ušao u ovu utakmicu, svi imaju svoje kalkulacije. Ne očekujemo ljepotu, očekujemo žestoku borbu, s Nijemcima drugačije ne ide. Oni će svoju igru temeljiti na obrani i pokušavat će iz te obrane razraditi lake kontre. Mi ćemo to pokušavati spriječiti i igrati igru šest na šest. Dvorana je opet krcata i 'kockasta', to je ono što nam je trebalo. Igramo kao da smo u Hrvatskoj, na nama je da zagospodarimo terenom, a nadam se da će navijači preuzeti inicijativu na tribinama."

20.05: U dvoboju 2. kola I skupine EURA u Beču su rukometaši Španjolske svladali domaćina Austriju s 30:26 (17:16). Dobra je to vijest za Červarove izabranike jer bi večerašnjim eventualnim slavljem nad Nijemcima osigurali polufinale Europskog prvenstva. Furija je svoje odradila, sada je red na - Kaubojima!

19.40: Hrvatski su rukometaši do sada bili oduševljen navijačkom podrškom na Euru, a što ih tek čeka večeras. Na tribinama Wiener Stadthalle, najveće dvorane u Austriji (16.000 gledatelja) bit će gotovo 9.000 Hrvata. Djelić atmosfere prije utakmice pogledajte u videu.

19.00: Shrek je u subotu ostao doma. Nije imao kartu za utakmicu. Davno je planula posljednja, jer sudar Hrvatske i Njemačke u Beču bio je šlager cijelog drugog kruga.

Bec, Austrija, 160120. 
Wiener Stadthalle.
Europsko rukometno prvenstvo.
Utakmica skupine I, 1. kolo, Hrvatska - Austrija. 
Na fotografiji: hrvatski navijaci.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX
Slavonski Shrek na tribinama u Grazu

- Nisam uspio nabaviti kartu, u prodaji ih više nije bilo, došao sam pred dvoranu, ali su lupali preprodavači nebuloze od cijena, a ja ne dam da me itko ucjenjuje i lijepo sam odlučio otići kući, doći ću u ponedjeljak i srijedu ispratiti Hrvatsku u Stockholm, uopće ne sumnjam u tog svog Slavonca – kaže tužni Shrek, čovjek koji je kostimom oduševio hrvatsku javnost u Beču.

CIJELU PRIČU O HRVATSKOM SHREKU PROČITAJTE OVDJE.

18.00: U dvoboju drugog kola hrvatske skupine I EURA u Beču rukometaši Bjelorusije svladali su Češku s 28-25 (13-11).

Bjelorusi su do prvih bodova u drugoj fazi stigli na krilima Vailjupova, Nikulenkova i Karaleka, koji su postigli po pet golova, dok je Čehe predvodio Kasparek s pet pogodaka. Bjelorusi sada imaju 2 boda, a Česi su bez bodova, dok vode Hrvatska i Španjolska s po 4 boda. Večeras još igraju Austrija - Španjolska, te Hrvatska - Njemačka.

Rezultati by SofaScore

17.30: Večeras se u Beču očekuje prava invazija hrvatskih navijača, i bit će ih najviše na ovom Europskom prvenstvu. Dvorana Wiener Stadthalle najveća je austrijska multifunkcionalna arena i može primiti oko 16 000 gledatelja. Prema prvim informacijama Hrvati su već 'bezecirali' oko 8 000 ulaznica, a dobar dio zapravo tek pristiže.

Problem je što su karte za susret s Njemačkom već odavno rasprodane pa cvate potražnja na crnome tržištu. Neki su se preprodavači polakomili te su za papirić vrijedan 30 eura tražili čak četiri puta više, no usprkos ogorčenju cijenama ulaznica - broj hrvatskih navijača koji žele gledati Duvnjaka i društvo i dalje raste.

Linker
20. travanj 2024 13:05