Ante Cizmic / CROPIX CROPIX
OPET ŠPANJOLCI

SVE SE ZNA, HRVATSKA SAZNALA PROTIVNIKA U VELIKOM FINALU Čeka nas nova rukometna drama, Španjolska furiozno najavila novi okršaj s Kaubojima!

Hrvatska rukometna reprezentacija će u velikom finalu Europskog prvenstva u nedjelju od 16.30 sati igrati protiv Španjolske. Furija je s 34:32 u drugom polufinalu pobijedila Sloveniju.
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 24. siječanj 2020. 21:45

Španjolska 34 (20)

Slovenija 32 (15)

STOCKHOLM - Tele2 Arena. Gledatelja 12.000. Suci: Horaček i Novotny (Češka).

ŠPANJOLSKA: Perez de Vargas (9), Corrales; Maqueda 2, Fernandez 6, Entrerrios 6, A. Dušebajev 6, Sarmiento 3, Aguinagalde 2, Sole 2, Goni, Figueras, Canellas, Morros 1, Gomez 4, Arino, Guardiola 2. Izbornik Jordi Ribera

SLOVENIJA: Ferlin (7), Kastelic (2); Blagotinšek 5, Henigman 1, Janc 6, Dolenec 7, Cingesar 4, Cehte 1, Kodrin 1, Zarabec 2, Šoštarič, Horzen, Zabič, Ovniček, Bombač 2, Mačkovšek 3. Izbornik Ljubomir Vranješ.

SEDMERCI: Španjolska 1(0), Slovenija -.

ISKLJUČENJA: Španjolska 6 min, Slovenija 8 min.

Španjolska će u nedjelju protiv Hrvatske braniti naslov prvaka Europe, osvojen pred dvije godine u Zagrebu. Druga polufinalna utakmica na stadionu pretvorenom u dvoranu po atmosferi nije bila na razini epskog ogleda Kauboja i Norvežana, tribine su bile poluprazne, a Španjolci su puno lakše od naših rukometaša izborili susret za svoje drugo europsko zlato. Duvnjak i ekipa igraju za prvo hrvatsko u povijesti Eura...

Nikša Kaleb opisao je igru Španjolaca kao ''tiki-taka rukomet'', s jasnom aluzijom na stil igre nogometaša Barcelone. No, odmah je dodao da i Hrvatska igra slično. Nema sumnje da nas čeka pravi rukometni klasik u kojem će uživati i neutralni promatrači, a jasno je i tko će u Stockholmu biti kao doma. Španjolska zapravo nije odigrala neku veliku utakmicu, već je na jednostavan način iskoristila slabosti protivnika. Slovenija je u polufinalni dvoboj ušla ispod očekivane razine s obzirom na igre prikazane u skupini drugog kruga. Mnogi su ih vidjeli kao pritajene favorite ovog Eura, no u polufinalu su podbacili.

Obrana je bila propusna, u napadu su se radile naivne pogreške. S tako slabom defenzivnom igrom u prvih pola sata Slovenci nisu imali izgleda protiv kvalitetnih i organiziranih Španjolaca. Izostala je agresivnost, vjerojatno kod Slovenaca nije više bilo ni dovoljno snage nakon vrlo napornog i iscrpljujućeg turnira u kojem su odigrali neke jako dobre partije.

Povela je Slovenija 2:0, no brzo je Furija uhvatila priključak. U napadu je Riberina momčad igrala strpljivo, do prilike koja bi im se ukazala slabim postavljanjem suparničke obrane. Slovence su neko vrijeme držali Jancovi golovi, ali on nije mogao sam. Bombač nije bio pravi, Zarabec je sjedio na klupi, a prema kraju poluvremena Španjolci su bili sve opasniji i konkretniji.

Prvi put su poveli s tri pogotka razlike u 19. minuti. Vranješ je pozvao minutu odmora, smanjio je odmah Janc na 11:9, ali nakon toga krenuo je veliki pad u kojem su Entrerrios i društvo s lakoćom kažnjavali indisponiranost slovenskih rukometaša. U 27. minuti Španjolci su prvi put otišli na +5 (18:13) i tu je zapravo sve bilo riješeno. O slovenskoj predstavi možda najbolje govori čak 20 primljenih pogodaka u prvom poluvremenu.

Malo se popravila Vranješova momčad u nastavku, te je u 46. minuti uspjela smanjiti na 27:24. Držali su se Slovenci neko vrijeme na -3, pa je izgledalo da je priča gotova kad je Dušebajev u 54. minuti vratio na +5 za Španjolce. Izvukli su Slovenci u završnici posljednje atome snage, Zarabec je vukao konce, a Španjolci su počeli griješiti, dogodio im se pad slično kao protiv Hrvatske u Beču, ali je završetak za njih bio sretan. Opasno su živjeli kad je minutu i 15 sekundi prije kraja Dolenec pogodio za 33:32, no 13 sekundi prije kraja Alex Dušebajev zabio je za potvrdu španjolskog finala. Uz Dušebajeva, po šest golova za Španjolsku zabili su Entrerrios i Fernandez. Perez de Vargas s devet obrana bio je na 23 %.

Linker
16. travanj 2024 19:42