Martin Rose Bongarts/Getty Images
NAJSRETNIJI TRENER NA SVIJETU

ZA FORMU PONAJBOLJEG RUKOMETAŠA SVIJETA OVOG TRENUTKA ZASLUŽAN JE - ČEH! 'On je sjajan, a vi ste jedni od favorita s razlogom, publika će uživati'

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 20. siječanj 2020. 10:37

Veliko ime svjetskog rukometa, najveći češki igrač svih vremena, strašan šuter, danas trener Kiela - Filip Jicha (37). Boljeg sugovornika uoči utakmice Hrvatske i Češke je teško naći za komentare. Sjedio je mirno u zadnjem redu dok je trajala češka presica, a onda je ustao i osjetio da nadobudni novinar čeka kao zapeta puška.

Moraš biti realan

Jeste li razočarani porazom od Španjolske?

- Nisam razočaran, mislim da je to nešto što se moglo očekivati. Španjolska je europski prvak, bilo bi iznenađenje da smo to dobili. Druga runda Eura je iznimno zahtjevna, mislim da su dečki dali sve od sebe, ali protiv nekih stvari se jednostavno ne može. Možda su neki ljudi očekivali više, no treba biti realan ponekad.

Nije Češka kao kada ste vi igrali?

- Stvari ne treba uvijek uspoređivati, druga je generacija. Mislim da svaka ima nešto svoje. Ova nas je vratila u vrh europskog rukometa, a za iskorak ćemo morati pronaći još ponešto. Mislim da su Filip i Kubeš na dobrom putu, ali to je duži proces nego što mi mislimo. Naravno ja sam uvijek tu treba li pomoći.

Slijedi utakmica s Hrvatskom koja je već u polufinalu?

- Hrvatska je od starta turnira jedan od favorita. Igre ovdje pokazuju da su to s razlogom. Mislim da rastu u igri kako turnir odmiče, da su na svakoj poziciji iznimno jaki, a da je vanjska linija, posebno s Cindrićem koji sjajno prepoznaje situacije i prilike u igri jedan na jedan, izuzetno opasna. Jasno tu ne govorim o ostalim segmentima i kontroli igre koja je na vrhunskoj razini, što nije lako. Posebno jer se napor iz utakmice u utakmicu povećava.

Bec, 180120.
Rukometno Europsko prvenstvo izmedju Hrvatske i Njemacke, skupina 1.
Na fotografiji: Domagoj Duvnjak.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

Igrači nisu strojevi

Kakvu utakmicu očekujete?

- S obzirom na situaciju na tablici i na zahtjeve koji igrače očekuju, ne očekujem neke velike tenzije, ali mislim da bi publika mogla uživati u dobrom rukometu, jer i Češka i Hrvatska to mogu odigrati. Rezultatski? Hrvatska je u polufinalu, nama su ostale dvije utakmice, a s dvije pobjede bismo se mogli pomaknuti s dna. To nam je motiv. Koliko je to moguće, to ne ovisi samo o nama.

Vaš igrač iz Kiela Domagoj Duvnjak je naš ključni igrač ovdje?

- Duvnjak je sjajan, igra vrlo jako, lider je ove Hrvatske apsolutno. Radi sve to kontinuirano. Bilo mi je ugodno vidjeti da se moja dva igrača Pekeler i on tako nadmeću u jednoj velikoj utakmici. Ja sam sretan trener.

Kakvu tek Kiel ima obranu?

- Dobru, ako svi uspijemo ostati zdravi, jer to je temelj svega. Imali smo i imamo silnih problema s ozljedama, to nas je u dosta navrata zakočilo. Puno igrača nam je ovdje na Euru u važnim rolama za svoje momčadi kao Landin, Reinkind, Duvnjak, Pekeler, Wiencek, Nilsson, Horak… Eto, samo se nadam da će se svi vratiti zdravi, a ako bude tako Kiel će igrati za visoke pozicije. No, da sada nešto tvrdim, to ne bi bilo mudro.

Je li normalno imati toliko ozljeda?

- Normalno je da ima ozljeda toliko, jer previše je utakmica, igrači nisu ni strojevi ni gladijatori da to sve mogu podnijeti. No, to je pitanje za čelne ljude rukometa u prvom redu. Igrači samo igraju. Nije im lako.

Linker
20. travanj 2024 06:20