Bo Amstrup / Ritzau Scanpix / AFP
PREDVIDIVI MEHANIZAM

ZABORAVITE NA SPEKTAKL, ŠPANJOLSKA IGRA JE VRLO JEDNOSTAVNA Imaju tri velike prednosti, a kad jedan div primi loptu, piši - propalo

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 22. siječanj 2020. 15:48

Španjolska igra je vrlo jednostavna. U njoj se mijenjaju samo imena, sustav već godinama - ne. Ako postoji selekcija kod koje ništa nije teško predvidjeti, onda su to oni. Jordi Ribera tek je malo presložio gledanja svojih prethodnika Pastora, Rivere i Cadenasa.

Španjolska je mehanizam u kojem su tri su osnovne stvari - obrana, vratari i pivoti.

Redom. Obrana je 6-0, jedna od najtvrđih na svijetu s dva izuzetno snažna srednja igrača Viranom Morrosom i Gedeonom Guardiolom. To je teško probiti, a nekad još teže zabiti gol, jer su na njemu Gonzalo Perez de Vargas i Rodrigo Corrales (Barca i PSG).

Iz obrane obožavaju kontru, a tu su opasni svi i Arino i Fernandez lijevo i Sole i Abello desno. Oni su najefikasniji igrači Španjolske.

Napad šest na šest im je nužno zlo. U njemu se najviše toga bazira na Julenu Aguinagaldeu, ali s godinama je dobio pomoć u visokom Adrianu Figuerasu. Rijetko promašuju, kada primi loptu - piši propalo. Dakle, najbolje je stajati ispred njih.

U vanjskoj liniji su šareni, recimo lijevo su tanki jer Goni nije kapacitet na razini ove momčadi, desno su ekstra s Dujšebajevom s kojim su nemjerljivo brži i Maquedom (nešto sporiji, ali moćniji fizički), a na sredini su dva stara lisca poznavatelja sustava Sarmiento i Raul.

Nema tu iznenađenja. Guslaju svoje, pa dokle ide…

PEREZ DE VARGAS: Mi smo ukupno stariji, moramo se malo pričuvati

U velikoj je formi Gonzalo Perez de Vargas, vratar Barcelone. Mučile su ga ozljede ove polusezone, ali je nekako u dresu reprezentacije ulovio ekstra formu i sada je jedan od najvažnijih igrača, makar po stažu od njih najmlađi. Zanimljivo je da su on i Corrales koji brani u PSG-u, a potpisao je za Veszprem od sljedeće sezone, plasirani po obranama na prva tri mjesta na ljestvici Eura. To je velika snaga za tim.

Skroman, odmjeren i maksimalno ozbiljan u komunikaciji, Perez de Vargas kaže:

- Igramo dobro, sve dosad utakmice smo dobili sa stilom i ozbiljnom razlikom. Imamo 16 igrača od kojih svaki ima svoju rolu, imamo i dosta starijih i iskusnijih igrača kojima u ovakvom ritmu treba predaha, a ritam se pojačava iz dana u dan. Nadam se da ćemo dobro reagirati.

Beograd, Srbija, 220619.  
SRC Tasmajdan. 
Super finale FINA Svjetske lige, finale, 
Hrvatska - Srbija. 
Na fotografiji: Maro Jokovic.
Foto: Pedja Milosavljevic / CROPIX
SN

Vidjeli smo protiv Bjelorusije tu ozbiljnost?

- Prvi dio je bio kako-tako, u nastavku smo digli obranu na višu razinu i lagano priveli utakmicu kraju. Imamo dosta mogućnosti.

Prije dvije godine u Zagrebu ste bili europski prvaci, a sada djelujete puno sigurnije?

- Taj Euro je bio jedno veliko iskustvo, naše prvo zlato na tom natjecanju. Ono ti da sigurnost, rutinu, postaješ svjestan svoje snage i to se vidi na terenu. Plus je svakako da svi naši igrači igraju u vrhunskim klubovima, da su u važnim rolama, tako da imamo povoljnu situaciju, tim prije jer su u ovom sastavu već duže zajedno.

Kako ćete protiv Hrvatske?

- Rekao sam već da imamo dosta starijih igrača, više nego Hrvatska i da su to stvari koje se u ovom ritmu nastupa moraju respektirati, Mi ćemo naravno dati sve od sebe u toj utakmici, ali ta utakmica nije presudna, presudno je ono što nas čeka u Stockholmu. Zato je dobro da smo kolo prije kraja to osigurali, a Hrvatskoj još i bolje jer je to učinila dva kola prije kraja drugog kruga.

Možda ćete ciljati protivnika u polufinalu?

- Ma to ne sigurno. Mislim da se sa svakim možemo tamo nadigravati, a “potrgati” se protiv Hrvatske ne bi imalo nekog velikog smisla. Svidjelo mi se kako smo to riješili s Bjelorusima.

Dobro znate Hrvatsku?

- Da, dobili su nas u Montpellieru i u Münchenu na dva posljednja SP-a. To je skup vrhunskih igrača iz najjačih europskih klubova kao Cindrić, Duvnjak, Karačić… koji ima jako nezgodan sustav igre kojem se nikad nije lako prilagoditi. Bit će tu i taktiziranja dosta, jer tko zna, možda se ponovno sretnemo u Stockholmu. Dakle, ne očekujem neki ekstra spektakl, samo dobar rukomet, pa kako ispadne ispadne. Naravno da svatko voli pobijediti, no poraz ni za nas ni za Hrvatsku u ovom slučaju ne bi bio drama.

Vratari Španjolske su u velikoj formi?

- Hvala na komplimentu, ali kada obrana igra kako treba to je ipak ključ svega. Tako je uostalom i svugdje, kod vas posebno.

Linker
25. travanj 2024 15:51