Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX
MORAO OSTATI U ZAGREBU

ZAŠTO JEDAN OD GLAVNIH LJUDI NIJE S REPREZENTACIJOM? Pomoćnik Line Červara po prvi puta progovorio o čudnoj odluci zbog koje je morao ostati u Zagrebu

MARIO KELENTRIĆ Trener vratara hrvatske rukometne reprezentacije koji nije s momčadi na Euru, kao što je uobičajeno i normalno, nego je nakon odrađenih priprema ostao s PPD Zagrebom
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 15. siječanj 2020. 12:52

Mario Kelentrić trener je vratara u PPD Zagrebu i hrvatskoj rukometnoj reprezentaciji. Zadovoljan je ostvarenim u prvom dijelu Europskog prvenstva.

- S obzirom na to da smo pobijedili u sve tri utakmice, mogu reći samo pozitivne stvari. Doduše, šteta je što nije pružena prilika igračima koji igraju manje, da odmorimo naše glavne igrače, Jer, ako ćemo doći do finala, čeka nas još šest utakmica. No, sve u svemu, priča je vrlo pozitivna, od publike, preko atmosfere u momčadi i oko nje do zdravstvenog stanja igrača - rekao je Kelentrić.

I Ašanin dobro reagirao

Na pripremama za Euro, on je bio zadužen za rad s vratarima.

- Radio sam s njima do odlaska u Austriji, poslije sam se vratio klupskim obvezama te sam sad na pripremama s PPD Zagrebom. Mislim da je učinak vratara zasad prilično dobar. Prva utakmica bila je solidna, no treba znati da je prva uvijek specifična, kako za igrače, tako i za vratare. U drugoj se Marin Šego podigao, a protiv Srbije je bio fenomenalan. I Matej Ašanin je dobro reagirao kad je ušao u igru protiv Bjelorusije.

Kelentrić napominje da je vratarski učinak usko povezan s igrom obrane.

- Zna se, kad Duvnjak igra obranu ovako kao što igra na ovom Euru, tada igraju i svi drugi, a i golman brani. U prvoj utakmici nije bilo bajno, ali čim je obrana bolja, i Šego se digao, to je taj recept, nije to ništa novo. Kad je obrana dobra, tada iskusan i kvalitetan vratar kao što je Šego, reagirao ovako.

Partija protiv Srbije dodatno mu je podigla samopouzdanje.

- To je takav dan, poskidao je zicere, držao nas u igri, sudjelovao u preokretu. Sinergija obrane i golmana je sve... Sigurno je da jedna takva utakmica iskusnog vratara može držati u sljedećih nekoliko utakmica. Pozitivna je stvar da je on tako reagirao i tako branio. U sljedećoj utakmici očekujem ga barem na toj razini, ako ne i na još boljoj.

Slaba komunikacija

Čemu se nadate u drugom krugu, koliko daleko može Hrvatska na Euru?

- Pretpostavljamo da će nam Austrija i Njemačka biti dvije ključne utakmice za plasman u polufinale. Put nam je otvoren, možda posljednja utakmica sa Španjolskom neće ni o čemu odlučivati. Nama je i prije početka prvenstva bio otvoren put do polufinala, a pogotovo nakon što su otpali Francuzi. Ni Šveđani ne igraju bajno, Danci su na rubu ispadanja. Rijetko kad se na velikom natjecanju baš tako sve otvori. Imamo dobru atmosferu, dobru repku, a ostali rezultati svrstavaju nas među tri favorita za zlato!

Na kraju vas moramo pitati imate li uopće kakvu komunikaciju s vratarima, i kako komentirate to što i vi niste na licu mjesta?

- Bila je to malo čudna odluka, ali sam je prihvatio. Komunikacija može biti vrlo slaba, čujemo se malo poslije utakmice i to je sve, priprema utakmice ide teže. I dalje sam uvjeren da trener vratara mora biti na klupi, razgovarati s golmanom koji nije na terenu, komunicirati s vratarima... Onda je to kompletan posao. Pripreme su dobro odrađene, momci su svježi otišli na prvenstvo. Želim sreću do kraja momčadi i stožeru, a mi koji smo u rukometu, znamo da se svaki uspjeh reprezentacije “prelije” i na PPD Zagreb - zaključio je Kelentrić.

Červar je na Euru u Hrvatskoj imao čak 4 pomoćnika, a sad je ostavio doma i trenera vratara

Lino Červar je na tri velika natjecanja nakon povratka na klupu Hrvatske imao različite pomoćnike. I različit broj istih.

Za prvo, Euru u Hrvatskoj 2018. angažirao je čak četiri pomoćnika - Zlatka Saračevića, Hrvoja Horvata, Vladu Šolu i Ninoslava Pavelića.

Na SP-u u Njemačkoj i Danskoj pomoćnik mu je bio Davor Dominiković, a trener vratara, tada i na samom prvenstvu kao što je i normalno, Mario Kelentrić. Zanimljivo, za SP je Kelentrić angažiran uoči samog natjecanja. Kad je Červar predstavio Dominikovića kao svog pomoćnika, u ožujku 2018., kao trenera vratara je obznanio Mirka Bašića.

Odmah nakon SP-a Dominiković je prestao biti pomoćnik, a njegovo mjesto je preuzeo Silvio Ivandija, a onda se Červar odlučio za Hrvoja Horvata koji mu je i jedini pomoćnik na ovom Euru. Mario Kelentrić je ostao trener vratara, ali je i ostao doma. (rb)

Linker
25. travanj 2024 09:29