Ante Cizmic / CROPIX CROPIX
I ON JE UZ RUKOMETAŠE

ZLATKO DALIĆ TRI JE PUTA NA MUNDIJALU SLAVIO NAKON PRODUŽETAKA, A SADA IMA PORUKU ZA KAUBOJE 'Koliko god to ne željeli priznati, to će ostaviti traga'

ZLATKO DALIĆ Hrvatski nogometni izbornik oduševljen je snagom i samopouzdanjem rukometaša koji igraju finale Europskog prvenstva, a žali što to nije uspjelo vaterpolistima
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. siječanj 2020. 12:22

Rukometaši su šokantnim produžecima podsjetili na Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji. Kako je Zlatko Dalić proživljavao polufinale s Norveškom?

- Izgleda da ništa ne možemo lagano napraviti, da se moramo mučiti i igrati produžetke. Opet, momci su pokazali hrabrost, ustrajnost i snagu. To je nemoguće, odakle vade tu snagu! Isto kao i dečki u Rusiji. Baš fascinantno - priča nogometni izbornik koji je na Mundijalu 2018. bio sudionik kao trener, a sada gledatelj na televiziji. Što je teže?

- Pratio sam utakmicu u društvu i govore mi: “Vidiš kako je nama!” Lakše je, izgleda, biti dolje nego navijač. Kad si na klupi moraš biti mirniji, a gledatelju, bez obzira je li na tribini ili uz televizor. ostaje nerviranje.

Kao da je prva utakmica

Finale je super, ali zlato je još mnogo bolje. Možemo li dobiti Španjolce?

Split, 091019.
Stadion Poljud.
Trening hrvatske reprezentacije uoci kvalifikacijske utakmice za EURO 2020, Hrvatska - Madjarska.
Na fotografiji: Zlatko Dalic.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

- U tijeku su dva europska prvenstva u vaterpolu i rukometu. Žao mi je za vaterpoliste koji nisu uspjeli ući u finale. Bila bi sjajna stvar za hrvatski sport, za njih same kao i izbornika da su se odmah kvalificirali na Olimpijske igre. Šteta što to nisu napravili. No, čestitke na učinjenom, a rukometašima posebno na finalu. U ovu se generaciju najmanje vjerovalo. Hrvatskoj se nije davalo puno šanse prije početka, ali oni su ovaj put pokazali strpljivost, odgovornost i ustrajnost. Nisu ušli u veliku euforiju kao navijači i sve skupa su održali na pravom nivou. Zajedno s izbornikom Linom Červarom. Imali su lidera Duvnjaka koji ih je vodio, još nekoliko pojedinaca koji su odskočili, kao Karačić, Cindrić, Stepančić, Šego… Uvijek je netko bio taj koji je donio prevagu. Momčadski su djelovali dobro, nisu gubili glavu ni u jednom trenutku i to je možda najveća stvar. Prije toga imali smo i bolje ekipe koje nisu došle do finala.

Norvežani su jako dobri, igrali su sjajan turnir, uspjeli su ih naši ukrotiti.

- Blokirali smo im tranziciju. Sagosen je zaista sjajan igrač. Nosio je prevagu, ali rekao bih da se puno na njega oslanjaju. Reprezentacija su koja bitno ovisi o jednom čovjeku. On je i u ovoj utakmici ispunio svoju kvotu golova, međutim ne može sam. Momčad je pobijedila. Hrvatska je bila kompaktna.

Publika daje veliku snagu

Kako se igrači osjećaju nakon takve utakmice? Na koji ih način rekuperirati za sljedeću? Vi ste u Rusiji igrali produžetke u tri susreta, ali u nogometu je više dana za odmor. Koliko je prisutan umor, a do koje mjere ga se kroz taj supermotiv uspije potisnuti?

- Sad sigurno ne osjećaju nikakav umor, igrat će kao da im je to prva utakmica. Jednostavno, to je finale, nosi te taj dojam i nemaš osjećaj umora, da ne možeš. Ne, ti možeš. Usto, snagu ti daje i publika, i kao nov si. Međutim, to je i varljivo jer nije baš sve tako kao što misliš. Ti šokovi ostave traga. Koliko god ne želiš priznati. Ali nadam se da će skupiti energije i biti pravi.

Kolika je razlika između prvog i drugog mjesta u razmišljanju sportaša prije finala?

- Kad u Rusiji nismo osvojili zlato bila je velika tuga. Golema žalost. Svjetsko prvenstvo u nogometu igra se svake četiri godine. U rukometu je, međutim, svake godine europsko ili svjetsko prvenstvo. Kad si pobjednik, to si cijeli život. Jedno je biti svjetski ili europski prvak, a drugi je ipak drugi.

Gdje ćete gledati finale?

- Mislio sam ići u Stockholm, ali imam privatne obveze pa nisam mogao. Dečkima želim svu sreću. Cijela je Hrvatska iza njih. Oni su momčad koja može do zlata. Vjerujem im, imat će od svih nas golemu podršku. Ranije nije bio čest slučaj da se naše momčadi vrate iz velikog minusa, oni su to napravili protiv Nijemaca i Španjolaca, to znači da mogu. I dalo im je puno samopouzdanja.

Porukama kontaktira s Červarom i Duvnjakom.

- Čestitao sam Lini, zahvalio na svemu što radi za našu Hrvatsku. Čestitao sam i kapetanu i cijeloj ekipi. Oduševili su Hrvatsku, znaju da svi dišemo za njih. Isto vrijedi i za vaterpoliste iako nisu došli do finala. Sport je u Hrvatskoj poseban, specifičan, to što on napravi, pokrene cijelu državu u roku pet dana, to je nemjerljivo. Ponovno se postavlja pitanje koliko Hrvatska ulaže u sport, a koliko sport daje Hrvatskoj - zaključio je Dalić.

Linker
20. travanj 2024 01:30